Højesteret nægter Aryeh Deri at virke som minister i Israels regering. (Foto: Flash90)

Højesteret nægter ham at blive minister

Aryeh Deri nægtes af Israels højesteret, at virke som minister. Det kan føre til forfatningskrise.

Aryeh Deri som leder det politiske parti Shas, blev udnævnt til indenrigsminister og sundhedsminister i Benjamin Netanyahus nye regering. Nu har Israels højesteret truffet opsigtsvækkende afgørelse om, at Deri ikke må virke som minister, skriver Jerusalem Post.

Udnævnelsen af Deri til minister blev anket til Højesteret. Nu har retten besluttet med ti dommer mod en, at Deri ikke kan vrike som minister. En af årsagerne bag rettens beslutning, er at Deri indgik forlig om skattesvig, hvor en af ​​betingelserne var, at han skulle trække sig fra sit offentlige liv.

Højesteretsdommer Esther Hayut og seks andre dommere udtalte, at Højesteret kun bør blande sig i udnævnelsen af ​​en minister i særlige og alvorlige sager, men at Deris sag er ekstrem og usædvanlig.

Højesteret udtaler at Deris lange og vedvarende historik med lovovertrædelser mens han virkede som en offentlig embedsmand er ekstrem. Deri er flere gange blevet dømt for bedrageri. Når en udnævnelse af en minister er ud over, hvad der anses for rimeligt og ansvarligt, har Højesteret en klausul om at standse udnævnelsen.

Netanyahus regeringskoalition reagerer stærkt på højesterets afgørelse. Det ultraortodokse Shas-parti, som Deri står i spidsen for, udtaler at højesteret underminerer 400.000 vælgere. Netanyahus parti Likud, som også er det største parti i koalitions regeringen, udtaler at højesterets beslutning var uretfærdig over for både Deri og koalitionens to millioner vælgere. Deri er en af ​​Netanyahus vigtigste politiske allierede.

Koalitionspartnerne mener det viser at højesteret har for meget magt.

Amihai Eliyahu fra det højreorienteret parti Otzma Yehudit opfordrer regeringen til at ignorere højesterets afgørelse.

Sker det, vil det betyde stor konflikt mellem to af Israels udøvende magter – regeringen og højesteret. Regeringen har allerede varslet at de vil gennemføre gennemgribende reform af Israels juridiske system – eksempelvis ved at ændre højesterets muligheder for at nedlægge veto.

Nu er spørgsmålet om højesterets afgørelse vil sætte turbo på reformplanerne

Oppositionsleder og tidligere premierminister Yair Lapid siger, at det vil føre til en forfatningskrise, hvis Deri ikke smides ud af regeringen.

– Bliver Deri ikke fyret, vil regeringen bryde loven og regeringen vil miste retten til at kræve, at borgerne følger loven, udtaler han og fortsætter:

– Det vil kaste Israel ud i en hidtil uset forfatningskrise og vil ikke længere være et demokrati, siger leder af ​​partiet Yesh Atid.

Nogle frygter, at afgørelsen fra Højesteret kan føre til den nye regerings sammenbrud, blot få uger efter den trådte til. Shas har truet med, at der ikke vil være en regering uden Deri.

10 ud af 11 dommere i Israels Højesteret afgjorde, at Deri ikke kan sidde i regeringen. (Foto: Flash90)
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp