Ny topgeneral går ind i israelsk politik

Gadi Eisenkot har besluttet som mange tidligere IDF-chefer besluttet at gå ind i politik.

Tidligere IDF-chef Gadi Eisenkot meddelte 14. august at han vil træde ind i israelsk politik som nr. 3 partilisten af partiet National Enhed (Ihud Leumi). Partiet er en fællesliste mellem forsvarsminister Benny Gantzs fra paritet Blå og Hvid (Hachol Lavan) og justisminister Gideon Sa’aars parti Nyt håb (Tikvah Hadashah).

Eisenkot er en populær og kendt figur i Israel, flere partier har ønsket ham på deres partiliste. Indtil videre har Eisenkots politiske debut ikke haft den store indflydelse på meningsmålingerne for den nye fællesliste bestående af centrum-højre partier.

Meningsmåling foretaget lige efter Eisenkots meddelelse, viser at National Enhed står til at få 14 ud af 120 sæder i det israelske parlament efter det kommende valg. I en anden meningsmåling står partiet til at få 12 sæder – samme antal sæder som partiet stod til at få får Eisenkots beslutning. Meningsmålinger skal dog altid tages med en vis usikkerhed.

I Israel er det nærmest en uskrevet regel at tidligere IDF-chefer udskifter deres militærkarriere og militæruniform med jakkesæt og politik. Ud af 21 tidligere IDF-chefer er 18 af dem gået videre til en politisk karriere. To af de 18 tidligere IDF-chefer blev premierministre – det drejer sig om Yitzhak Rabin og Ehud Barak.

De seneste 30 år er kun èn tidligere IDF-chef ikke blevet politiker.

Israels nuværende forsvarsminister og nu også Eisenkots partifælle, Benny Gantz er tidligere IDF-chef (2011-2015).

Eisenkot overtog posten som IDF-chef efter Gantz.

Undersøgelser foretaget for nylig viste at kun 11% af vælgerne mener at landets forsvars- og sikkerhedspolitik er afgørende for hvor de vil sætte deres kryds. 44% af vælgerne svarede at økonomi er det mest afgørende for dem ved valget.

Eisenkots politiske holdning til økonomi kendes endnu ikke.

Forbrugerprisindekset i juli viste at Israels inflation er steget til 5,2 % og boligpriserne er steget med 17,8% – det højeste niveau i over et årti.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp