Premierminister Naftali Bennett (t.v.) og udenrigsminister Yair Lapid meddelte 20. juni at de vil opløse Israels nationalforsamling (Knesset). (Foto: Flash90)

Knesset opløst – Yair Lapid Israels premierminister frem til valget 1. november

Israels 24. Knesset har netop stemt for at blive opløst. Israel går til 5. valg i løbet af 3,5 år den 1. november.

Medlemmerne af Israels parlament (Knesset) har netop besluttet at opløse Israels Knesset nr. 24 og gå til valg, skriver Jerusalem Post.

Israels nuværende premierminister Naftali Bennett har besluttet ikke at stille op ved det kommende valg som afholdes den 1. november.

Frem til valget vil Israels nuværende udenrigsminister Yair Lapid, være

Indenrigsminister Ayelet Shaked forventes at stå i spidsen for Yamina-partiet efter Bennetts afgang.

Det 24. Knesset stemte for at sprede sig torsdag morgen med en afstemning med 92-0 og at afholde et valg den 1. november. Partilister skal afleveres senest den 15. september kl. 22.00.

Knesset-plenumet afviste forslaget fra oppositionsfraktionerne, ifølge hvilket valget ville have været den 25. oktober. 47 MK’er støttede oprindeligt ændringsdatoen, mens 57 var imod. Fordi metroloven ikke blev vedtaget, trak både Labour og Yisrael Beytenu sig fra afstemningen for at sprede Knesset.

MK udtalelser
Blå-hvid MK Eitan Ginzburg sagde, at hans parti “ikke ønskede at opløse Knesset. Jeg tror, ​​vi gav op for tidligt. Valg for femte gang på fire år er ikke en sund ting for landet. Vi i Knesset har skabt noget særligt, som ikke havde virket muligt tidligere.”

Labour-chef Merav Michaeli sagde, at “Knessets opløsning i dag burde ikke være sket. Knesset og regeringen er gode for staten Israel og burde have fortsat med at arbejde, men der er dem, der ikke kunne modstå presset.

“Denne spredning blev født i synd og fortsatte i synden om ikke at vedtage metroloven på grund af personlig og smålig politik,” fortsatte hun.

Ved middagstid vil der være en ceremoni for at erstatte Naftali Bennett med Yair Lapid som premierminister. Lapid vil være premierminister indtil næste valg og en ny regering bliver dannet.

Netanyahus udtalelser
Minutter efter Ginzburgs udtalelser udtalte oppositionsleder Benjamin Netanyahu, at “det er, hvad der sker, når man blander et falsk højrefløjsparti og ekstreme venstreorienterede partier sammen, blander sig med Fælleslisten – det er, hvad man får.

“Det er præcis, hvad det kommende valg handler om. Vil der igen være en mislykket Lapid-regering her, afhængig af Det Muslimske Broderskab i fællesskab med tilhængere af terrorisme, eller en bred og stærk national regering ledet af os, som vil returnere stolthed, magt og håb til Israel?”

Andre kommentarer, som den tidligere premierminister fremsatte, der rejste kritikråb fra andre MK’er, omfatter en påstand om, at “Lapid kun kan danne en regering med Det Muslimske Broderskab og Fælleslisten.”

Netanyahu kaldte koalitionen for “et mislykket eksperiment,” sagde Netanyahu, at “vi er det eneste alternativ. Når vi vinder det næste valg, vil vores første mission være at sænke priserne og genoprette økonomisk stabilitet og vækst for alle israelske borgere – jøder, arabere, beduiner , religiøse, sekulære og haredim.”

Netanyahu, der smadrede Lapid, kaldte ham den “mest mislykkede finansminister i landets historie” og sagde, at “i modsætning hertil ved vi, hvordan man sænker inflationen.”

Disse næste valg vil være det femte, som Israel har haft i de sidste 3 et halvt år.Facebook
Twitter
Email
WhatsApp