Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Vil forhindre andre i at gøre som Netanyahu

Justitsminister Gideon Sa'ar vil begrænse antal år en premierminister kan sidde på magten. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)
Justitsminister Gideon Sa'ar vil begrænse antal år en premierminister kan sidde på posten.

Israels lovgivende ministerkomite støtter enstemmigt lovforslaget som vil begrænse premierministerperioden i landet. Lovforslaget, som støttes af regeringen, skal igennem flere behandlinger i det israelske parlament før det kan gøres til israelsk lov, skriver Jerusalem Post.

Justitsminister Gideon Sa’ar fra partiet Nyt håb (Tikvah Chadashah), står bag lovforslaget. Han er glad for at ministerkomiteen enstemmigt støtter hans forslag.

– En begrænsning af hvor mange år samme premierminister kan sidde på magten er et vigtigt princip, som lægge grunden til befolkningens opfattelse af at myndighederne arbejder for deres bedste – ikke sig selv, påpeger justitsminister Sa’ar.

Justitsministeren mener desuden at en begrænsning af premierministerens regeringsperiode vil forhindre korruption, men der er også dem som stiller sig kritisk over for lovaforslaget.

Kun få parlamentariske demokratier begrænser premierministerperioden. Kritikerne henviser til Tysklands kansler Angela Merkel, som har siddet på posten siden 2005.

Flere kritikere mener der ikke er behov for en tidsbegrænsning og henviser til oprettelsen af staten Israel i 1948, hvor israelske premierministrer i snit sad på posten i 5,6 år. Ses der bort fra Netanyahu og David Ben-Gurion, der til sammen har siddet 27 år på posten, betyder det at gennemsnitsperioden på posten falder til 4 år.

Gennemføres loven i Israel, vil det betyde at fremtidige israelske premierministre ikke vil kunne gøre som Benjamin Netanyahu. Netanyahu sad på posten i 15 år, de sidste 12 år var i en sammenhængende periode. Vedtages loven, vil den ikke blive indført med tilbagevirkende kraft ikke og vil således ikke begrænse Netanyahu i gå til valg som Israels fremtidige premierminister, alligevel er Netanyahu kritisk over for lovforslaget.

– Tidligere premierminister Netanyahu modsætter sig enhver tidsbegrænsning – uanset om de vil ramme ham eller ej. Parlamentariske demokratier sætter ikke begrænsninger på hvor længe deres premierminister kan sidde på posten. De sørger for frie valg hvor folket vælger hvem som skal lede dem og hvor længe, siger en af Netanyahu’s talsmænd.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem