Vil forhindre andre i at gøre som Netanyahu

Justitsminister Gideon Sa'ar vil begrænse antal år en premierminister kan sidde på posten.
Justitsminister Gideon Sa'ar vil begrænse antal år en premierminister kan sidde på magten. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

Israels lovgivende ministerkomite støtter enstemmigt lovforslaget som vil begrænse premierministerperioden i landet. Lovforslaget, som støttes af regeringen, skal igennem flere behandlinger i det israelske parlament før det kan gøres til israelsk lov, skriver Jerusalem Post.

Justitsminister Gideon Sa’ar fra partiet Nyt håb (Tikvah Chadashah), står bag lovforslaget. Han er glad for at ministerkomiteen enstemmigt støtter hans forslag.

– En begrænsning af hvor mange år samme premierminister kan sidde på magten er et vigtigt princip, som lægge grunden til befolkningens opfattelse af at myndighederne arbejder for deres bedste – ikke sig selv, påpeger justitsminister Sa’ar.

Justitsministeren mener desuden at en begrænsning af premierministerens regeringsperiode vil forhindre korruption, men der er også dem som stiller sig kritisk over for lovaforslaget.

Kun få parlamentariske demokratier begrænser premierministerperioden. Kritikerne henviser til Tysklands kansler Angela Merkel, som har siddet på posten siden 2005.

Flere kritikere mener der ikke er behov for en tidsbegrænsning og henviser til oprettelsen af staten Israel i 1948, hvor israelske premierministrer i snit sad på posten i 5,6 år. Ses der bort fra Netanyahu og David Ben-Gurion, der til sammen har siddet 27 år på posten, betyder det at gennemsnitsperioden på posten falder til 4 år.

Gennemføres loven i Israel, vil det betyde at fremtidige israelske premierministre ikke vil kunne gøre som Benjamin Netanyahu. Netanyahu sad på posten i 15 år, de sidste 12 år var i en sammenhængende periode. Vedtages loven, vil den ikke blive indført med tilbagevirkende kraft ikke og vil således ikke begrænse Netanyahu i gå til valg som Israels fremtidige premierminister, alligevel er Netanyahu kritisk over for lovforslaget.

– Tidligere premierminister Netanyahu modsætter sig enhver tidsbegrænsning – uanset om de vil ramme ham eller ej. Parlamentariske demokratier sætter ikke begrænsninger på hvor længe deres premierminister kan sidde på posten. De sørger for frie valg hvor folket vælger hvem som skal lede dem og hvor længe, siger en af Netanyahu’s talsmænd.

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelHer starter indspilning af ​​sæson fire af Fauda
Næste artikelTo politifolk knivstukket i Jerusalem
Avatar
Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.

Ingen indlæg at vise