Search
Naftali Bennett og partiet Yamina puster Benjamin Netanyahu og Likud i nakken. Her ses de to under Chanukkah fejring i 2015. (Foto: Amos Ben Gershom/GPO)

Bennett på vippen

Benjamin Netanyahu og Yair Lapid er afhængige af støtte fra Naftali Bennett til at danne en koalitionsregering efter det kommende valg næste måned.

Den 8. februar publicerede avisen Jerusalem Post seneste meningsmåling før Knesset-valget 23. marts.

Premierminister Benjamin Netanyahus parti Likud dominerer i målingen med 30 mandater. Naturlige støttepartier som Shas (8), UTJ (7) og Religious Zionist Party (4) giver Netanyahu i alt støtte fra 49 Knesset-repræsentanter.

Yair Lapids parti Yesh Atid har i løbet af de seneste ugers meningsmålinger etableret sig som det største oppositionsparti. I den seneste måling får de 18 mandater. De andre oppositionspartier som ikke vil samarbejde med Netanyahu er Gideon Sa’ars parti Nyt håb (14), Israel Beiteinu (7), Arbejderpartiet (5), Meretz (4) og Kakol Lavan (4). Til sammen får anti-Netanyahu koalitionen 52 mandater.

Det højreorienterede parti Yemina, ledet af Naftali Bennet, får 11 sæder i meningsmålingen. Dermed kan Bennett ende med at være tungen på vægtskålen og afgørende for om Netanyahu får en ny periode som premierminister. Der er 120 repræsentanter i Knesset, og en ny premierminister skal have et flertal på mindst halvdelen af repræsentanterne.

Det arabiske parti fælleslisten (Hareshimah Hameshutefet) får 8 sæder i meningsmålingen, men det forventes ikke at de vil blive inkluderet i en koalitionsregering.

Efter det seneste israelske valg i marts 2020 valgte Bennett at stå udenfor Netanyahus regering.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp