Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Tror regeringen går mod «skilsmisse»

Benjamin Netanyahu, Benny Gantz og andre i den israelske regering under pressekonference, juni 2020. (Foto: Flickr)
Hvis der ikke kommer en aftale om statsbudget, vil det føre til endnu et nyt valg.

Regeringen er ikke velfungerende og vil gå i opløsning. Det siger Likuds indpisker Miki Zohar. Han påpeger at hans eget parti og Kahol Lavan, de største partier i koalitionsregeringen er på kollisionskurs i en række sager.

– Der er et enormt gab mellem os og Kahol Lavan om mange emner på et ideologisk niveau, siger Zohar i et interview med tv-stationen Kan.

Koalitionsregeringen i Israel blev taget i ed 17. maj 2020, efter tre valg hvor ingen af fløjene kunne få det flertal der kræves for at danne regering. Derfor besluttede de to største partier, Kahol Lavan og Likud, i tillæg til andre mindre partier, at gå sammen om en samlingsregering. Årsagen var at landet trængte til en fungerende regering under den igangværende Corona-krise.

Men til trods for regeringsamarbejdet er de politiske spændinger og ulighederne mellem de to partier uændrede. Tværtimod er uenigheden på flere felter kun blevet tydeligere. Efter omkring tre måneder er der kommet flere og flere sprækker i regeringen.

– Vi kan ikke fungere som en god koalition, fortæller Zohar, der sammenligner forholdet med et ægteskab som er ved at gå i opløsning.

– Det er som et par som ønsker at blive skilt og når som helst «indleder forhandlinger for at afslutte ægteskabet», siger Likud-politikeren til Kan.

En af de store uenigheder indad i regeringen er om der skal vedtages et budget for et år, som Likud og Benjamin Netanyahu ønsker, eller to år, som Kahol Lavan og partileder Benny Gantz ønsker. Hvis ikke et budget vedtages inden 25. august vil der automatisk blive udskrevet valg igen til november.

De andre parter i koalitionsregeringen beder Likud og Kahol Lavan om at indgå kompromisser. De ultraortodokse partier, som plejer at støtte Netanyahu, truer med at trække støtten til Netanyahu og Likud hvis det går mod nyvalg.

– Det israelske folk vil ikke tilgive os hvis der kommer endnu et valg, siger indenrigsminister Aryeh Deri fra det ultraortodokse parti Shas.

Deri var instrumental i at bringe Netanyahu og Gantz sammen i en regering.

– Jeg taler med alle og prøver at finde forskellige kompromisser. Det er noget vi må få til at ske. Det er en bred regering som vi har arbejdet hårdt for at få på plads. Den må fortsætte, siger Shas’ partileder til avisen Times of Israel.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem