Ben-Dror Yemini kritiserer Netanyahu for at ignorere vold mod demonstranter

– Gadevolden er premierministerens ansvar, skriver veteranjournalisten.
Journalist og forfatter Ben-Dror Yemini holder foredrag under MIFF Forum. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

De seneste uger har der været en kraftig stigning i demonstrationer mod Israels premierminister Benjamin Netanyahu, særligt udenfor for hans residensbolig i Jerusalem, men også andre steder i landet. Israelske medier har vist billeder og rapporteret om politivold for at sprede demonstranterne, som i flere tilfælde har holdt gang i demonstrationerne med højlydte protester til langt ud på natten.

Tirsdag 28. juli samlede et stort antal demonstranter sig udenfor politimester Amir Ohanas hjem i Tel Aviv. Det var en reaktion på at Ohana havde bedt politiet om at slå hårdt ned ved demonstrationer mod premierministeren.

Under demonstrationen tirsdag aften gik en gruppe højreekstreme mænd til angreb på demonstranter som deltog i protesten mod Ohana. Angriberne slog demonstranter med glasflasker og stole og brugte peberspray. Demonstranternes leder oplyser at fem personer blev kørt på hospitalet, to af dem med knivstik i ryggen. Lignende voldsangreb mod demonstranter af højreekstreme er også sket i Jerusalem.

Onsdag formiddag skrev den israelske veteranjournalist Ben-Dror Yemini, en kraftig kritik af premierminister Benjamin Netanyahu i Israels næststørste avis Yediot Ahronot. Volden fra højreekstreme har gjort Yemini bekymret for Israels demokrati.

– Det kræver ikke meget at ødelægge demokratiet, du behøver ikke store mængder eller voldelige oprørere som fremmer anarki og brænder parlamenter ned. Alt du behøver er en lille voldelig gruppe af støttespillere som ser op til dig, deres leder, mens du forbliver stille og de gennemfører vold i dit navn. Den lille gruppe af bøller har allerede vist sig frem. Den første kniv er allerede trukket og knivstikkeri er allerede sket, skriver Yemini.

Selv om Yemini ikke har stemt på Netanyahu, har han ved flere lejligheder rost premierministeren. Men nu kritiserer han Netanyahu for at gøre «løgn til et hovedvåben» og undertrykke menings-modstanderne både i og udenfor sit eget parti.

– Problemet ligger hos en lille og meget farlig minoritet

[af Netanyahus støttespillere]

, som ønsker at skræmme og nægte kritikernes ytringsfrihed og vil ikke tøve med at føre os ind i en borgerkrig, skriver Yemini. Han beder premierministeren inderligt om at sætte en stopper for volden.

Kl. 12.17 tirsdag kom Netanyahu med en udtalelse om hændelserne i Tel Aviv på Facebook.

– Der er ikke plads til brug af vold af nogen grund, skriver Netanyahu. Han nævner flere eksempler på vold og trusler fra demonstranterne. Onsdag morgen blev der sat en protestudstilling i Tel Aviv op, hvor en dukke af premierministeren spiser et overdådigt måltid. Netanyahu og hans tilhængere tolker det som en hentydning til det sidste måltid Jesus havde med sine disciple, og en trussel om korsfæstelse.

– Det kan være Netanyahus sidste måltid eller demokratiets sidste måltid. Mens Netanyahu sidder her alene og fester, er der en million arbejdsløse, sulte mennesker som mister deres hjem, siger kunstneren Itay Zlait.

Det er ikke kun i gadebilledet Netanyahu møder modstand, de sidste to måneder er Likud-partiet raslet ned i meningsmålingerne. Fra maj til juli er tilslutningen til partiet faldet fra 41 til 31 mandater i Knesset, viser en meningsmåling som blev publiceret i avisen Jerusalem Post 29. juli.

– Jeg beder alle om at bringe ro over situationen og bidrage til offentlig ro. Det er på tide at stå sammen. Vi har en fælles opgave – at slå Corona. Vi kan kun lykkes hvis vi samarbejder, afslutter Netanyahu sit Facebook-opslag.

Efterforskning af voldsangrebet i Tel Aviv tirsdag aften er i gang, og politiet udtaler at de har foretaget anholdelser.

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelFærøerne åbner repræsentation i Tel Aviv
Næste artikelMette og Netanyahu i nyt samarbejdsmøde
Avatar
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen indlæg at vise