Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Netanyahu fortsætter som premierminister

Benjamin Netanyahu og Benny Gantz her under samtaler med præsident Reuven Rivlin, september 2019. (Foto: Haim Zach / GPO)
Efter 16 måneders politisk usikkerhed går det mod en samlingsregering i Israel.

Næsten halvandet år med politisk kaos og usikkerhed i Israel ser ud til at være forbi. Kahol Lavan leder Benny Gantz har efter sigende underskrevet en aftale med Benjamin Netanyahu om en samlingsregering. Ifølge israelske medier betyder aftalen at Benjamin Netanyahu vil fortsætte som premierminister indtil september 2021. Herefter vil Benny Gantz overtage stillingen som landets leder.

Indtil han overtager som premierminister vil Gantz være udenrigsminister i den nye regering, skriver Times of Israel. Gantz er også blevet valgt som præsident for Knesset til den nye regering er på plads. Det vides ikke hvilken rolle Netanyahu vil få i regeringen efter Gantz overtager posten som premierminister om 18 måneder.

Gantz har tidligere udtalt at det ikke er aktuelt at sidde i regering med Netanyahu og gik til valg for at erstatte ham. Men efter tre valg i løbet af et år og Corona-krisen som truer landet, har Gantz valgt at gå på kompromis. Det er ikke faldet i god jord hos alle i Kahol Lavan. Partiets nummer to, Yair Laid, nægter at samarbejde med Netanyahu og siger han ønsker at bryde ud af partiet og gå i opposition. Han tager dermed en stor del af partiet med sig.

Den tidligere forsvarsminister Moshe Ya’alon og hans fraktion vil angiveligt også bryde ud af Kahol Lavan som følge af aftalen. Dermed er det kun Gantz-fraktionen i Kahol Lavan som går med i samlingsregeringen. Lapid har angiveligt fortalt Gantz, han foretrækker et fjerde valg frem for at se Kahol Lavan medvirke til at Netanyahu bliver siddende ved magten.

Samlingsregeringen vil sandsynligvis bestå af mellem 78 og 79 repræsentanter fra Likud, Gantzs Israel Resilience, Labour, Yamina, Shas og United Torah Judaism (men det er usikkert om Labour og Yamina vil være en del af koalitionen). Det vil betyde at Lapids parti Yesh Atid, Ya’alons Telem, Avigdor Liebermans Yisrael Beytenu, Meretz og den arabiske fælles liste bliver oppositionen. Men foreløbigt er ingen detaljer blevet offentliggjort. Også politikere fra nogle af oppositionspartierne overvejer angiveligt at tilslutte sig regerings koalitionen.

Centrum-venstrepartiet Kahol Lavan brydes op som følge af samlingsregeringen. Yair Lapid (t.) Og Moshe Ya’alan er i opposition, mens Benny Gantz og Gabi Ashkenazi bliver en del af regeringen. Sidstnævnte bliver efter sigende forsvarsminister.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem