Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Kan Netanyahu danne regering denne gang?

Benjamin Netanyahu og Benny Gantz. (Foto: Alan Santos PR, / flickr - Kahol Lavan, miff montage)
Bliver det en samlingsregering eller retten til at vende tilbage for Lieberman?

De endelige resultater efter Knesset-valget 2. marts er ikke klare, men meget tyder på at Netanyahu og højrefløjen er styrket, men uden at få et flertal.

Hvis højrefløjen ikke får 61 ud af 120 sæder – som optælling af stemmerne siger tirsdag morgen står de til 59 – er der flere mulige udfald:

Samlingssregering: Likud og Kahol og Lavan, de to største partier, danner en samlingsregering. Forhandlinger om at nå frem til en sådan løsning fandt ikke sted efter valget i april og september 2019.

Lieberman vender tilbage: Avigdor Lieberman og hans parti Israel Beiteinu trak sig ud af Netanyahus regering i december 2018. Hvis Lieberman går med til at komme tilbage i regeringen med de ultraortodokse partier, vil det sikre et flertal for Netanyahus koalition. Det var heller ikke en aktuel løsning efter de to valg sidste år.

Nogle melder overgang: Netanyahu kan forsøge at få to, tre repræsentanter fra centrum-venstre partier til at melde sig ud af deres partier for at støtte hans regering. Netanyahu kan for eksempel lokke dem med løfter om at sidde i regering.

Raoul Wootliff, journalist i Times of Israel, nævner Orly Levy-Abekasis som en mulig kandidat til overgang. Levy-Abekasis var tidligere repræsentant for Israel Beiteinu, men ved det seneste valg stillede hendes Gesher-parti liste op sammen med Arbejderpartiet og Meretz. Andre potentielle kandidater til overgang er Zvi Hauser og Yoaz Hendel i Kahol Lavan. Begge har tidligere været rådgivere for Netanyahu. Alle afviser foreløbigt spekulationer om en mulig overgang.

Herb Keinon, journalist i Jerusalem Post, mener Netanyahu vil lykkes med at skaffe de ekstra mandater han har brug for til at danne en regering (medmindre de endelige valgresultater giver ham det automatisk). Keinon mener Netanyahus lederevner i en valgkamp sikrede ham sejren denne gang. ”Han har også opnået resultater det seneste årti – inden for sikkerhed, diplomati og økonomi – som han kan læne sig op af. De fleste, hvis de formår at overse deres personlige meninger om premierministeren, er enige om, at landet virkelig er i en meget bedre situation på en række felter end det var før Netanyahu kom til magten i 2009,” skriver Keinon.

Anshel Pfeffer, journalist i Ha’aretz, mener der vil være ringe mulighed for Netanyahu at få nogen til at gå overgang. Pfeffer tror Netanyahus første valg vil være at danne en samlingsregering med Benny Gantz, leder af Kahol Lavan. “Netanyahu vil i hvert fald aldrig igen have Avigdor Lieberman i sin regering,” skriver Pfeffer.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem