Search
Heba Yazbak. (Foto: Officiel Facebook-side)

Den israelske højesteret lader kvinde som har rost terrorist være kandidat til Knesset

Godkendt med knebent flertal.

Heba Yazbak er kandidat i det arabiske parti Fælles Listen ved det kommende Knesset-valg i Israel den 2. marts. I januar blev hun nægtet at stille op til valg af den centrale valgkomité, men søndag 9. februar blev den beslutning omstødt af den israelske højesteret. Med 5 mod 4 stemmer besluttede højesteret at Yazbak kunne være kandidat, skriver Ynetnews.com.

I 2015 offentliggjorde Yazbak et foto på Facebook af terroristen Samir Kuntar der udførte et terrorangreb i Nahariya i 1979. Kuntar knuste blandt andet kraniet på en fire-årig pige i angrebet. Yazbak kaldte ham en “martyr.”

I 2013 offentliggjorde Yazbak et billede af terroristen Dalal Muhgrabi der udførte det mest dødbringende terrorangreb mod staten Israel i 1978. 38 civile blev dræbt, heraf 13 børn. “Velsignet være modstandskvinden,” skrev Yazbak ifølge Ynetnews.com.

Yazbak er også blevet kritiseret for udsagn hun har fremsat som kan fortolkes som en støtte til vold mod israelske soldater, skriver Times of Israel.

Flertallet i højesteret fandt de udsagn som Yazbak er kommet med for upassende, men mener at der ikke var tilstrækkelig mange udsagn til at det kunne diskvalificerende Yazbak som kandidat til Knesset. De påpegede også at der er gået nogen tid siden Yazbaks mest kontroversielle udsagn.

Yazbak har i sit forsvar argumenteret for at hendes deling af billeder og tekster “ikke var beregnet til at udtrykke støtte for deres handlinger”. “I dag ville jeg have udtrykt mig anderledes,” skrev Yazbak i en januar-artikel.

Israelsk valglov forbyder politikere der støtter den væbnede kamp mod Israel eller som opildner til racisme mod at stille op som kandidater til Knesset.

Politikere på Israels højrefløj er meget kritiske over højesterets afgørelse. Også Benny Gantz, leder af centrumpartiet Kahol Lavan mener Yazbak bør diskvalificeres, men tilføjer at de vil “respektere domstolens beslutning.”

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp