Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Tidligere statsminister gør comeback

Tidligere forsvarsminister og statsminister Ehud Barak gør politisk comeback i Israel. (Foto: WEF)
Ny meninsmåling viser, at Ehud Baraks nye parti står til at få seks pladser i Knesset.

Onsdag d. 26 juni annoncerede tidligere statsminister Ehud Barak at han er tilbage i politik. Barak var statsminister for Arbejderpartiet fra 1999 til 2001. Han var også forsvarsminister i Israel fra 2007 til 2013, heraf var de sidste fire år i Benjamin Netanyahus regering. Nu vil Barak udfordre sin tidligere chef ved nyvalget til september, skriver Times of Israel.

– Vi er kommet her i dag for at bekendtgøre etableringen af et nyt parti, som vil arbejde for at reformere landet og samfundet. Nu er ikke tiden til at sidde stille på sidelinjen, sagde Barak under pressekonferencen i Tel Aviv. Til stede var også hans politiske partnere – tidligere IDF-chef Yair Golan, juraprofessor Yifat Biton og iværksætter Kobi Richter. Navnet på det nye parti er ikke kendt endnu.

Barak, som nu er 77 år gammel, var den længst siddende chef i det israelske forsvar og landets mest dekorede soldat da han blev valgt som statsminister i 1999 – efter at have slået Netanyahu. I 2011 brød han med Arbejderpartiet. Siden har han været uafhængig. Nu håber han på at kunne gentage succesen fra 1999.

– Netanyahus karriere nærmer sig sin slutning, sagde Barak under præsentationen.

En undersøgelse foretaget efter Baraks meddelelse viser, at den tidligere premierminister i øjeblikket står til at få seks pladser i Knesset. Netanyahus parti Likud og Benny Gants parti Blå og Hvide (Kachol Lavan), som er de to største partier i Israel ligger til at få 32 pladser hver.

Netanyahu og Likud fik flest stemmer ved valget i april, men klarede ikke at danne regering. Derfor blev der i slutningen af maj udskrevet nyvalg i Israel.

En af de største hindringer for at danne en koalitionsregering har været en omstridt værnepligtslov, som betød at en større andel af de ultraortodokse jøder skulle gøre tjeneste i det israelske forsvar.

Israelerne går til stemmeurnerne igen d. 17 september.


Forsvarssjef Benny Gantz (f.v.) skal være imot et Iran-angrep uten USAs hjelp, mens statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak skal være for. (Foto: IDF)
Billedet er fra 2012, da Benny Gantz (t.v.) var chef for det israelske forsvar, Benjamin Netanyahu var statsminister og Ehud Barak var forsvarsminister. Ved valget til september vil de alle tre kæmpe om at blive statsminister i Israel. (Foto: IDF)

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem