Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

De palæstinensiske myndigheder ligger i bunden af pressefrihedsindeks

Præsident Mahmoud Abbas på PA TV 17. januar 2022. (Skærmdump via PMW/ YouTube)
Kritiske hjemmesider lukkes og journalister anholdes.

Reporters without borders er en international organisation som arbejder for pressefrihed. I deres årlige rangering af pressefrihed falder de palæstinensiske myndigheder (PA) fra plads 132 til 170 ud af 180 lande. Norge, Danmark og Sverige ligger øverst på listen.

«Gaza er særligt ugæstfrit når det gælder pressefrihed. Hamas og Islamisk Jihad chikanerer og lægger hindringer i vejen for journalister mistænkt for samarbejde med Israel. I Judæa og Samaria (Vestbredden) lukkes kristiske hjemmesider af de palæstinensiske myndigheder (PA), journalister bliver anholdt og forhørt for at lægge pres på den politiske oppostion,» skriver Reporters without borders.

PA TV og nyhedsbureauet Wafa styres af det Fatah-kontrolleret PA. I Gaza styres nyhedsbureauet Shehab og Al-Aqsa TV af den iransk-støttet terrorgruppe Hamas som også kontrollerer enklaven. Watan TV og Ajyal Radio betegnes som anerkendte og uafhængige.

I juli 2017 indførte PA en lovsom bekæmper cyberkriminalitet, men loven begrænser også både ytringsfriheden og pressefriheden.

Reporters without borders skriver også at konflikten med Israel påvirker palæstinensiske journalister – det er eksempelvis for farligt at dække protester. Palæstinensiske journalister anholdes, udsættes for vold, får ødelagt deres udstyr, straffeforfølges og nægtes akkreditering ved den slags konfrontationer.

Israel ligger på en 86. plads – samme placering i 2021 og 2022. Det er især Israels militære censur når det gælder sikkerhedsspørgsmål og sikkerhedsrisikoen som trækker Israel ned på listen. «Israels medier oplever virkelig frihed, men palæstinensiske journalister oplever store vanskelligheder med at udøve deres virke,» skriver Reporters without borders.

Israel ligger lige under Ungarn (85) og ligger over europæiske lande som Bulgarien (91), Ukraine (106) og Grækenland (108).

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem