Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Fuld krig mellem palæstinensiske klaner

Byen Hebron er præget af voldsomme uroligheder. Ikke kun mellem unge palæstinensere og israelske soldater i de 20% af byen som Israel kontrollerer, men også i de 80% af byen som de palæstinensiske myndigheder kontrollerer. I flere måneder har der været væbnede kampe mellem rivaliserende palæstinensiske klaner. (Foto: Wisam Hashlamoun/Flash90)

De seneste måneder har der været en voldelig konflikt mellem forskellige palæstinensiske klaner i Hebron, i de dele af byen som kontrolleres af de palæstinensiske myndigheder (PA), skriver avisen Jerusalem Post.

Hatem Shaheen, fra Fatah-bevægelsen, som er en del af PA, erkender at de palæstinensiske myndigheder ikke gør nok for at opretholde ro og orden og tilføjer at voldsbølgen har en negativ effekt på økonomien og mener at mange innbyggere er bange grundet anerkiet der hersker i byen.

Mange beboere i Hebron fryger at der vil udbryde «borgerkrig».

Hebron er den største palæstinensiske by i Judæa og Samaria (Vestbredden) og den vigtigste by for palæstinensisk økonomi. Nu er der mange som overvejer at flytte fra byen som en konsekvens af stigende utryghed og den svære sikkerhedsmæssige situation.

De seneste uger har der været flere tilfælde hvor bevæbnede rivaliserende klaner har berskudt hinanden forskellige steder i byen. Mange butikker og biler er blevet brændt af de rivaliserende klaner. Mindst fire fire personer i byen er blevet såret.

Igennem flere måneder har skudsudvækslinger og brandstiftelse været en del af hverdagen. der er blevet indgået flere våbenhvile mellem de rivaliserende klaner – aftalerne er belvet brudt gentagende gange.

Mange af indbyggerne i Hebron kritisere PA for ikke at håndhvæe lov og orden i byen. Ifølge nogle af indbyggerne frygter PA at ophidse de magtfulde og indflydelsesrige klaner og deres ledere. Ifølge andre samarbejder Fatah og bevæbnede mænd i de palæstinensiske sikkerhedsstyrker selv med klanerne Der er også frygt for at voldsbølgen som hærger Hebron vil sprede sig til andre byer og områder i Judæa og Samaria (Vestbredden) der styres af palæstinenserne (dvs. Område A hvor de har fuld kontrol og Område B hvor de og Israel jf. Oslo-aftalerne fra 1993 er forpligtede til at samarbejde om sikkerhedsanliggender).

– Det der sker i Hebron er meget farligt. Vi må handle hurtigt før kaos og vold vil nå andre palæstinensiske byer. Vi kan ikke tillade en flok bøller og kriminelle kontrollerer vores byer, fortæller anonym palæstinensisk embedsmand. 80% af Hebron er under PAs kontrol, mens 20% af byen under israelsk kontrol. Det er en en af årsagerne til at de palæstinensiske indbyggers utilfredshed overhovedet fskaber overskrifter i medierne. PA slår hårdt ned på protester i områder under deres kontrol, men PA har ikke kontrol over de israelsk-kontrollerede dele af Hebron.

Derfor føler palæstinenserne sig mere trygge og tør protestere mod PA når de befinder sig i den israelsk-kontrolleret del af byen, hvor PA ikke kan forhindrer protester fortæller Shaheen til Jerusalem Pos. Han tilføjer at mange er allerede er flyttet ud af Hebren og flere vil følge. Shaheen tilføjer at han ikke vil bo i et område som styres af klaner og deres regler, men i et land som styres af lov og orden.

 

 

 

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem