Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Lovløse tilstande får mange palæstinensere til at frygte «borgerkrig»

På billedet ses bevæbnede og maskerede palæstinensere i byen Jenin som hører under de palæstinensiske myndigheder (PA).(Foto: Flash90)
De seneste uger har der hersket borgerkrigslignende tilstande i dele af det palæstinensiske samfund.

Den seneste tid har dele af de palæstinensiske selvstyreområder (Område A & B i Judæa & Samaria jf. Osloaftalerne fra primo 1990’erne) været præget af voldelige episoder og mere eller mindre lovløse tilstande. De palæstinensiske myndigheder som har kontrol og ansvar for selvstyreområder kritiseres for ikke at gøre hvad der skal gøres for at opretholde lov og orden i gaderne,  skriver Jerusalem Post.

De seneste dage er fire palæstinensiske universiteter blevet lukket grundet voldelige sammenstød på campus mellem studerende og rivaliserende klaner. Palæstinensiske indbyggere advarer om at volden kan føre til «borgerkrig», især mellem klaner og væbnede bander i Hebron og inord i Judæa & Samaria.

Al-Quds-universitet i Abu Dis, syd for Jerusalem, blev lukket efter maskerede mænd fra en nærliggende landsby skøde mod biler tilhørende de studerende og lektorerne. Skudepisoden skyldes strid om universitetets parkeringsplads.

Bir Zeit-universitet nord for Ramallah blev lukket efter voldelige sammenstød mellem studerende fra rivaliserende grupper tilknyttet Fatah-bevægelsen (Fatah kontrollerer de palæstinensiske myndigheder).

Også to universiteter i Hebron blev lukket efter voldelige slagsmål mellem studerende fra rivaliserende palæstinensiske klaner.

Konflikterne ses ikke kun på universiteterne – i løbet af de seneste uger er flere huse, virksomheder og butikker blevet sat i brand og ødelagt, især i Hebron. Maskerede og bevæbnede mænd har deltaget i gadekampe i palæstinensiske byer og landsbyer.

– Situationen i byen er meget farlig. Vi holder de palæstinensiske myndigheder (PA) ansvarlige for sikkerhedskaoset i Hebron, siger Abdel Wahab Gheith, som leder en af de største palæstinensiske klaner i Hebron som er den største by i Judæa & Samaria.

PA’s premierminister Mohammad Shtayyeh under sit besøg i byen Hebron ultimo september. (Foto: Flash90

Gheith påpeger at PA’s premierminister Mohammad Shtayyeh, som besøgte Hebron ultimo september, lovede at placere flere hundrede politibetjente i byen for at opretholde lov og orden.

– De palæstinensiske myndigheder (PA) sendte 500 betjente til Hebron og situationen var rolig i knap en måned. Vi hørte ikke flere skud om natten, men betjentene blev herefter overført til Jenin-området, siger klan-lederen.

For nylig blussede konflikterne op igen – særligt mellem klanerne Ja’bari og Al-Awaiwi/Abu Eisheh, konfliktniveauet mellem de to klaner er meget højt. Mindst fire personer blev såret, over 20 huse, biler og forretninger blev ødelagt tidligere på ugen.

Ja’bari-klanen anklager et medlem af en rivaliserende klan for at stå bag drabet på chaufføren Basel Ja’bari for to måneder siden. Ifølge klanen har PA ikke gjort noget for at straffe gerningsmændene bage drabet.

– Hver nat skyder bevæbnede mænd på hinanden i dele af Hebron. De palæstinensiske sikkerhedsstyrker ses ikke i gaderne. Det er tegn på at PA enten ikke er i stand til at holde situationen under kontrol eller ikke vil gøre noget ved den nuværende situation, siger den palæstinensiske forretningsmand Haitham Rajabi om situationen i byen.

Palæstinensiske sikkerhedsstyrker ved kontrolpost i byen Hebron 23. oktober 2021. Flere hundrede sikkerhedsstyrker blev sat ind for at skabe ro i gaderne, men efter de blev fjernet fra byen, er lovløsheden vendt tilbage. (Foto: Flash90)

Ahmed Ja’bari, som er en af lederne i sin klan, påstår at mange af de bevæbnede mænd og kriminelle er tilknyttet Fatah PA- præsident Mahmoud Abbas’ organisation – Fatah er en del af de palæstinensiske selvstyremyndigheder).

– Fatah har kontrol over de palæstinensiske sikkerhedsstyrker. Dvs. at bøllerne og de kriminelle som terroriserer indbyggerne i Hebron om natten, er de samme som er sat til at opretholde lov og orden om dagen, siger han.

Situationen er nu så meget ude af kontrol, at nogle af klanerne i Hebron har bedt Jordans kong Abdullah om at sende jordanske styrker til byen for at få ro og orden tilbage i byen.

– Ved at appellere til Jordans konge forsøger vi at sende et signal til de palæstinensiske myndigheder (PA) om at gribe ind nu og sørge for at få ro og orden tilbage i byen. Vi vil have den palæstinensiske ledelse til at vågne før det er for sent. Det vi ser nu er regulræ borgerkrig, siger Ja’bari.

Det er ikke kun i Hebron der er vold og konflikt, volden har også spredt sig til de norlige dele af Judæa & Samaria. Også der spørger indbyggerne hvor de palæstinensiske sikkerhedsstyrker er henne. Der har været flere voldsepisoder i Jenin-området, hvor de iransk-støttet terrorgrupper Hamas og Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ) har en stærk tilstedeværelse.

PA’s præsident Mahmoud Abbas fjernede for nylig lederen af de palæstinensiske sikkerhedstyrker i Jenin efter tusindvis af palæstinensere – inkl. bevæbnede Hamas – og PIJ-medlemmer deltog i begravelsen af højtstående Hamas-medlem Wasfi Kabaha.

Det store fremmøde til begravelsen og tilstedeværelsen af bevæbnede mænd i Jenins gader, ses af mange palæstinensere som en direkte udfordring for PA-præsident Abbas og den palæstinensiske ledelse. Hamas-ledelsen ser det store fremmøde ved begravelsen som et klart tegn på stigende Hamas-støtte i Judæa & Samaria.

De rivaliserende klaner har flere tusind medlemmer og mange af dem tror ikke på at PA magter kampen mod dem.

– Så længe volden ikke rettes mod de palæstinensiske myndigheder (PA), tror jeg ikke vi vil se en seriøs indsats for at slå ned på dem som står bag anarkiet. PA ved at de ikke kan gøre meget ved at klanerne med flere tusind medlemmer bekriger hinanden, sier Jenin-indbygger Emad Nasser til avisen Jerusalem

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem