Hamas-leder kan blive ny palæstinensisk præsident

Ismail Haniyeh ligger foran Mahmoud Abbas i meningsmålingerne.
Hamas' Ismail Haniyeh og PA-præsident Mahmoud Abbas fra Fatah lover (igen) et nyt valg. (Foto: Wikipedia/Flickr)
«Alle har brug for at læse om Israel på miff.dk.» Hvis du er enig, har vi brug for dig som medlem af MIFF så skoleelever og andre kan få gratis adgang til israelske perspektiver på dansk. Kun en lille andel af vores internetbrugere er medlemmer. Klik her for at registrere dig nu (fra kr. 3,- per uge)

Den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas bekendtgjorde for nylig at det første præsident- og parlamentsvalg siden 2006 vil blive afholdt senere i år, skriver avisen Israel Hayom. Men vejen mod det første valg i 14 år er fuld af forhindringer.

Splittelsen mellem de palæstinensiske fraktioner er stor. Det er derfor langt fra sikkert at der vil blive afholdt parlamentsvalg 22. maj, eller præsidentvalg 31. juli. Det er ikke første gang et valg bekendtgøres, uden det bliver en realitet – læs mere HER på norsk.

Bekendtgørelsen af valg ses som en gestus rettet mod USAs kommende præsident Joe Biden, som palæstinenserne håber at få et bedre forhold til, efter forholdet til USA nåede sit lavpunkt under Donald Trump.

Det forrige valg i 2006 endte med at Hamas – en terrororganisation som blandt andet står på EUs terrorliste – vandt majoriteten af sæderne i parlamentet og dannede en regering. Kort herefter afsatte præsident Mahmoud Abbas den valgte Hamas-regering. Det førte til en splittelse mellem palæstinenserne som kulminerede i en borgerkrig hvorefter Hamas tog magten over Gazastriben i 2007.

Siden har Hamas kontrolleret Gaza, mens Mahmoud Abbas og Fatah har haft kontrollen over Vestbredden. Alle forsøg på en varig forsoning mellem de to fraktioner har fejlet. Begge anklages for at undertrykke politisk opposition.

Meningsmålinger viser at Hamas-leder Ismail Haniyeh har en bedre chance for at blive valgt som præsident end Fatah-leder Mahmoud Abbas såfremt valget bliver til noget, skriver Palestinian Media Watch (PMW). Det er først og fremmest et udtryk for at et flertal af palæstinenserne (66%) mener Abbas må trække sig.

Hvis valget derimod skulle stå mellem Haniyeh og en anden Fatah-kandidat, Marwan ‎Barghouti, vil sistnævnte få 61% af stemmene, ifølge en palestinsk meningsmåling. Barghouti er dømt for sin rolle i drabet på fem israelere og afsoner flere livstidsdomme i fængsel.

Uafhængigt af et valgresultat tror et flertal af palæstinenserne på at Fatah vil fortsætte med at kontrollere Vestbredden, mens Hamas vil fortsætte med at kontrollere Gazastriben. De tror ikke fraktionerne vil give magten fra sig.

Men hvad vil USA, EU og andre donorlande gøre hvis en udpeget terrororganisation overtager styringen af de palæstinensiske selvstyremyndigheder (PA)? PMW mener verdenssamfundet må sige meget klart at hvis palæstinenserne vælger en terrorgruppe til at regere, så må de tage konsekvensen ved at all økonomisk støtte til de palæstinensiske myndigheder (PA) ophøre.

Læs MIFFs artikler HER om hvordan dansk bistand til palæstinenserne misbruges af PA til terroropildning, jihad skolepensum, terrorløn til dømte terrorister med israelske liv på samvittigheden, PFLP terrorceller og anden terroraktivitet.

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Ingen indlæg at vise