Search
På billedet ses Abdel Aziz Salha med israelernes blod på hænderne - han er i dag en fri mand. Den palæstinensisk folkemængde deltog sammen med ham i lynchningen af to IDF reservister som ved fejl var gået ind i byen Ramallah som er under PA's kontrol. Danmark sender hvert år flere mio. kroner til PA. (Foto: @AviMayer)

20-årsdagen for lynchningen af IDF-reservister som chokerede Israel

Vadim Norzhich og Yosef Avrahami blev tilbageholdt på en palæstinensisk politistation i den PA-kontrollerede by Ramallah og lynchet af en palæstinensisk folkemængde. Lynchningen chokerede Israel.

Den 12. oktober 2000 blev de to IDF-reservister Vadim Norzhich og Yosef Avrahami lynchet af en stor palæstinensisk folkemængde. Det skete mens de var tilbageholdt på el-Bireh politistation i byen Ramallah som er under PA’s kontrol. De to IDF reservister var gået ind i Ramallah ved en fejl, det skriver avisen Jerusalem Post.

PA udbetalte efterfølgende terrorløn til 15 af morderne. Læs MIFF’s artikler om hvordan dansk bistand bliver misbrugt af PA til at udbetale terrorløn til dømte terrorister med israelers liv på samvittigheden her.

Se også hvordan PA hylder 3 terrorister som deltog i lynchningen af de to israelere:

Lynchningen blev startskuddet på den meget voldelige Anden Intifada efter sammenbruddet i de israelsk-palæstinensiske forhandlinger i Camp David. Lynchningen i oktober 2000 er blandt de mest brutale begivenheder i historien i forholdet mellem israelerne og palæstinenserne. Lynchningen blev også en af de første massepolitiske voldelige begivenheder i internetalderen som gik viralt i Israel og i verden.

Det hele startede efter de to IDF-reservister Vadim Norzhich og Yosef Avrahami kørte i deres civile bil til et mødested ved den jødiske bosættelse Beit El. De to israelere kendte ikke området eller vejene på Vestbredden, de kørte gennem en militær kontrolpunkt uden for Beitunia. Derfra kørte de ved en fejl ind i den palæstinensiske by Ramallah (under PA’s kontrol).

Da de kom til en palæstinensisk vejspærring blev de tilbageholdt af PA’s politi og ført til den lokale politistation i Ramallahs tvillingeby el-Bireh, tæt på den nu afdøde PLO-chef Yasser Arafats hovedkvarter. Tilbageholdelsen af ​​de to israelske reservister skete samtidig med begravelsen af nogle palæstinensere som var blevet skudt af IDF.

Der gik hurtigt rygter om at israelske undercover-agenter var blevet tilbageholdt på politistationen og over 1.000 palæstinensere samlede sig og krævede at de to israelske mænd skulle dræbes. I mellemtiden fik den israelske efterretningstjeneste besked om, at reservisterne var blevet tilbageholdt og at en menneskemængde havde samlet sig. IDF besluttede angiveligt ikke at sætte en redningsaktion i gang, fordi der var ​​PA-sikkerhedsstyrker i området. Aviserne Haaretz og Maariv som er Jerusalem Posts søsteraviser rapporterede, at 13 palæstinensiske politifolk blev såret, da de forsøgte at forhindre folkemængden i at storme politistationen og lynche israelerne.

IDF-reservisterne blev sparket og stukket ihjel af folkemængden, et italiensk nyhedsbureau tog det berygtede foto af Abdel Aziz Salha (som i dag er en fri mand), der viste sine blodige hænder i vinduet til folkemængdens jubel. Reservisternes kroppe blev derefter kastet ud af vinduet, lemlæstet og brændt. Derefter blev ligene trukket til Al-Manara Square i byens centrum. PA-sikkerhedsstyrker som var opmærksomme på alvoren i det der skete, forsøgte at konfiskere film som viste lynchningen.

Videoklippet af lynchningen chokerede Israel og førte til omfattende militær gengældelse mod PA-mål på Vestbredden og Gazastriben, inklusiv angreb med Apache-helikoptere fra det israelske luftvåben mod politistationen, hvor hændelsen fandt sted, hovedkvarteret for den Fatahtilknyttet Tanzim og terrororganisationen Al-Aqsa Martyr Brigaden holdt til og radiostationen Voice of Palestine.

Lynchningen var angiveligt et skelsættende øjeblikket i de israelsk-palæstinensiske forbindelser og satte kursen for de næste fem års voldsomme lidelser under Anden Intifada (2000-2005). Anden Intifada kostede mere end 1.000 israelere og 3.000 palæstinensere livet.


Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp