Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Palæstinensernes nej til forhandlinger med Israel og Trump er fejt og skæbnesvangert

Mahmoud Abbas har gentagende gange afvist Trump-planen og forhandlinger. Her fra et møde i februar. (Foto: Facebook)
Det skriver den tidligere palæstinensiske fredsforhandler Bishara A. Bahbah.

«Som tidligere palæstinensisk fredsforhandler er det mit hastebudskab til den gamle, forældede og mislykkede palæstinensiske politiske elite: Nægtelse vil ikke stoppe annektering eller vinde os en stat. Gå i samtaler med Israel og Trump – eller træk jer», skriver Bishara ABahbah i en kronik i den venstreorienterede israelske avis Ha’aretz.

Bahbah har blandt andet været en højtstående palæstinensisk fredsforhandler og redaktør i avisen Al-Fajr med base i Jerusalem. Han tager et kraftigt opgør med det palæstinensiske lederskab, som nægter at forhandle med Israel og USA.

Den selv-udnævnte palæstinensiske ledelse i Ramallah, PLOs eksekutivkomité og Fatahs centralkomité, mødtes 31. maj for at diskutere hvordan de vil svare på Israels trusler om at gå videre med annekteringen af Jordandalen.

Benjamim Netanyahu og hans allierede tolker Trumps fredsplan således at den tillader Israel at udvide suverænitet over 30 procent af Vestbredden i juli 2020, hvis palæstinenserne nægter at deltage i fredsforhandlinger.

«Som forventet har den palæstinensiske ledelse ud over opsigelse af aftaler og afvisning ikke meget at byde på. Den palæstinensiske ledelse er i en tilstand af mental lammelse. Deprimerende og skadelig og tilstanden er i strid med det palæstinensiske folks interesser, skriver Bahbah i indlægget».

Derfor kommer han med otte anbefalinger til den palæstinensiske ledelse. Her er hvad han mener de bør vurdere grundigt, før alt for meget er tabt:

I trænger til at få nyt blod ind. De samme, mislykkede palæstinensiske ledere har haft magten i de sidste fire årtier. Til trods for alle de fejl de har begået, har de enten beholdt deres stillinger eller er blevet forfremmet. Kun få produktive palæstinensere med respekt for sig selv ønsker at være en del af den mislykkede gruppe af beslutningstagere. Mens uddannede og suscesfulde palæstinensere går til den private sektor, er det modsatte tilfældet i den offentlige sektor. Udvid det palæstinensiske forhandlingsteam til også at omfatte Egypten, Jordan, arabiske og venlige nationer.

Gør noget – eller gå af. Hvis Fatahs centralkomité og PLOs eksekutivkomité ikke er i stand til at tage konstruktive og skæbnesvanger beslutninger angående Palæstinas fremtid, andet end at sige nej, så venligst gå af. Det findes yngre palæstinensere i tyverne og trediverne som er i stand til at tage mere kalkulerede og modige beslutninger. De skulle sidde ved magten.

Ved ikke at gøre noget og bare sige nej giver man Israel grønt lys. Ved at sige nej til Trumps fredsplan og/eller ikke gøre noget for at svare på den foreslåede plan, giver man i realiteten Israel grønt lys til at annektere Jordandalen i juli 2020. På den dato kan Netanyahu ifølge koalitionsaftalen bringe spørgsmålet om annektering til kabinettet og Knesset til behandling og godkendelse.

Bedre tilbud eksisterer sandsynligvis ikke. I 2000, 2008 og 2014 nægtede de palæstinensiske myndigheder at acceptere et fredsforslag baseret på en tostatsløsning. Der findes ingen perfekt fredsaftale og der findes ingen retfærdig fredsaftale. Lær at leve med livets realiteter og realiteterne på jorden. Til sammenligning ser tidligere fredsforslag meget attraktive ud i forhold til Trumps fredsplan. Smid ikke palæstinensiske liv bort ved at vente på et bedre tilbud. Det er ikke sikkert det nogensinde kommer!

Afvis, men kom i så fald med et alternativ. USAs præsident Donald Trump, og hans ambassadør i FN, Kelly Craft, beskrev Trumps fredsplan som «et grundlag for forhandlinger». De sagde ikke «take it or leave it». Vi ved at palæstinenserne har afvist Trumps fredsplan. Hvorfor ikke komme til forhandlingsbordet med det arabiske fredsinitiativ fra 2002 i hænderne? En sådan respons fra palæstinenserne ville tvinge USA og Israel til at fryse al udvidelse af israelske bosættelser på Vestbredden, og det kunne på ubestemt tid forsinke Israels muligheder for at annektere Jordandalen.

Biden er ikke bedre end Trump. Tro ikke at en sejer til Joe Biden ved det kommende præsidentvalg i november vil være godt for palæstinenserne. Jeg vil vove den påstand at en sejer til Trump er bedre for palæstinenserne. Trump er den eneste amerikanske præsident i moderne tid som har haft så stor evne til at påvirke israelske politikere. Heldigvis nyder han stor respekt hos dem, og er dermed i stand til at få dem til at gøre indrømmelser til fordel for palæstinenserne. Biden vil ikke være i stand til at gøre det som Trump kan – på grund af alt det som den nuværende præsident har gjort for Israel.

Foren lederskabet. Verdenssamfundet har praktisk talt tolereret en delt palæstinensisk ledelse, med PA i Ramallah og Hamas i Gaza. Uanset om det vil ske gennem valg, forsoning eller mægling, burde der være en samlet palæstinensisk ledelse. Hvis der forhandles og I er delt, står I svagere i Israels og verdens øjne. Læg jeres egoer til side: Set folkets interesser først.

Glem ikke dit eget folk. Til slut: Den palæstinensiske politiske elite lever finansielt komfortabelt med deres månedlige løn, biler, chauffører og vigtigst af alt – israelsk udstedte VIP-pas. Resten af det palæstinensiske folk – uanset om det er i Gaza, Vestbredden, Øst-Jerusalem eller i flygtningelejre har ikke den luksus. De lider, men de ser hvad I – lederne – har. Vær meget, meget OBS på hvad et «sultent» folk er i stand til at gøre.

Det er gentagende gange blevet påstået at det vigtigste mål med Trumps fredsplan er at sikre Israels sikkerhed nu og i fremtiden.

«Hvis det er tilfældet kan jeg ikke tænke på en bedre sikkerhedsordning end den som eksisterer mellem PA og Israel. PA er til og med blevet kaldt for en israelsk agent som arbejder for Israels sikkerhedstjeneste, en kollaboratør af okkupationen. På jorden har samarbejdet fungeret udmærket for Israel. Mener Israel virkelig at en annektering af Jordandalen vil give landet bedre sikkerhed end de har med PA?», spørger den tidligere fredsforhandler.

Han mener ikke territorium i sig selv vil give Israel en bedre sikkerhed.

«Vi lever i en tid med missiler, raketter, laservåben og droner. Israel kan bare sikre deres sikkerhed ved at underskrive en omfattende fredsaftale med palæstinenserne og cementere den med gensidige sikkerhestordninger som ligner dem som eksisterer i dag mellem PA og israelske sikkerhedstjenester».

Til slut kommer Bahbah med en direkte opfordring til den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas.

«Du har formået at blive den endelige beslutningstager blandt palæstinensiske politiske ledere. Det skyldes til dels at alle dine potentielle efterfølgere er optaget af lobbyvirksomhed for at blive den næste leder eller kæmper imellem sig for at overtage magten efter dig. Derfor må du hæve dig over striden, være fornuftens stemme og være den med en klar vision», skriver han og afslutter:

«Arven efter dig kan enten være at forlade palæstinenserne i limbo, som de er nu, eller du kan vælge den modige og krævende vej ved at genoptage fredsforhandlingerne. Valget står mellem en dyster fremtid for alle palæstinenserne – eller håb om en uafhængig, blomstrende, palæstinensisk stat».

Læs flere af MIFFs artikler om annekteringen her.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem