Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Journalist fik sparket fra AP efter han kritiserede de palæstinensiske myndigheder

Den palæstinensiske journalistfotograf Eyad Hamad blev fyret efter kritik af de palæstinensiske myndigheder. (Foto: Privat)
Palæstinensiske sikkerhedsstyrker har angivetligt truet med at få journalisten fyret.

Palæstinensiske Eyad Hamad, som har været videojournalist i en årrække, siger han har fået sparket fra det kendte amerikanske nyhedsbureau Associated Press (AP) efter de palæstinensiske myndigheder angiveligt indgav «en klage» mod han.

63-årige Hamad, som bor i Betlehem, siger til den israelske avis Jerusalem Post at klagen kom efter han havde kritiseret de palæstinensiske sikkerhedsstyrker for at have arresteret og banket en anden palæstinensisk journalist.

– Jeg har arbejdet for AP i 20 år og dækket mange hændelser på Vestbredden, Gazastriben og i en række arabiske lande. Denne afgørelse kom som en overraskelse for mig og mine kollegaer, siger den palæstinensiske journalist.

Hamad og en række andre palæstinensiske journalister har givet udtryk for deres vrede over APs beslutning om at fyre han. De siger de planlægger en række protester mod det internationale nyhedsbureau i løbet af de kommende dage.

– Eyad Hamad betaler prisen for at forsvare palæstinensiske journalister mod de palæstinensiske myndigheders undertrykkende tiltag, siger en ikke-navngivet journalistkollega.

Det palæstinensiske journalistsyndikatet har udsendt en udtalelse hvor de fordømmer det som de kalder for en vilkårlig afskedigelse af videojournalisten. De beder samtidig AP om at trække opsigelsen tilbage, som de mener «er uretfærdig».

Hamad tror fyringen sker efter at han og en række andre palæstinensiske journalister iværksatte en kampagne for at få løsladt Anas Hawwari, en palæstinensiske journalist som for nylig blev arresteret af palæstinensiske sikkerhedsstyrker.

Kampagnen førte ifølge Hamad til at han modtog trusler fra den palæstinensiske sikkerhedstjeneste, som sagde de ville få ham fyret fra AP.

Under demonstrationen for at få løsladt Hawwari holdt Hamad angiveligt en plakat hvor det stod: «Præsident Mahmoud Abbas, jeg kræver beskyttelse mod [palæstinensiske] sikkerhedbureauer». Det kan have kostet den 63-årige jobbet.

En højtstående sikkerhedsfunktionær i PA siger til Jerusalem Post at han ikke kender til at der skulle være indgivet en klage til AP angående Hamad. Joe Federman, kontorchef for AP i de palæstinensiske områder, nægter at kommentere sagen.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem