Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Strid over PA løn til terrorister slut – Israel udbetaler skattemidler til PA

Mahmoud Selman Abbas, President of the State of Palestine during a Special Session of the Human Rights Council. 28 october 2015. UN Photo / Jean-Marc Ferré
Mahmoud Abbas - præsident for Det palæstinensiske selvstyre. (UN Photo/Jean-Marc Ferré).
Fremover udbetaler Israel ca. 170 millioner dollars om måneden til PA. Samtidigt vil Israel tilbageholde 12 millioner dollars om måneden - svarende til PAs udbetalinger til terrorister og deres familier.

PA har sagt ja til at modtage 170 millioner dollars hver måned i skatteindtægter indsamlet af Israel efter flere måneders protest over, at Israel ikke vil finansiere PAs lønudbetaling til terrorister, meddelte palæstinensiske embedsmænd.

Israels månedlige udbetalinger er en afgørende indtægtskilde for PA, skriver Times of Israel.

PA havde ellers nægtet at acceptere midlerne, fordi Israel tilbageholdt et beløb svarende til, hvad PA indbetaler til Martyrs Fund (fonden udbetaler løn til terrorister og deres familier). Nu ser det ud til, at dårlig økonomi har fået PA til at trække i land.

Israel siger, at Martyrs Fund belønner og opmuntrer til vold. Ifølge palæstinenserne hjælper fonden med at forsørge de trængende familier, der er berørt af den årtier gamle konflikt.

Hussein al-Sheikh, Abbas’ assistent, tweetede fredag, at han havde mødt Israels finansminister Moshe Kahlon for at diskutere ”alle udestående spørgsmål”, og at udvalg ville fortsætte forhandlingerne søndag.

”Aftalen drejede sig også om at overføre en betaling fra PAs finansielle udeståender. Striden (forbliver) om lønningerne til familierne af fanger og martyrer. Vi er fast besluttet på at dække deres udgifter for enhver pris.”

En højtstående israelsk embedsmand fortalte Kanal 13, at Kahlon og al-Shiekh “blev enige om at være uenige” om udbetalingen til terrorister og deres familier.

Israel vil også overveje yderligere økonomiske foranstaltninger for at lette situationen på Vestbredden.

To palæstinensiske embedsmænd, sagde Israel vil fortsætte med at tilbageholde 42 millioner shekel (12 millioner dollars) om måneden. Ifølge Israel svarer beløbet til PAs månedlige betalinger til Martyrs Fund.

I en tale for FN’s Generalforsamling i sidste måned lovede Abbas at fortsætte betalingerne til terroristerne og deres familier.

”Vi er overbeviste om, at det internationale samfund ikke accepterer Israels vilkårlige beslutning om at tilbageholde vores indtægter og konfiskere en del af dem,” sagde han og tilføjede at den israelske handling ”forværre vores folks lidelser.”

Abbas afsluttede sin tale med at rose terroristerne og kaldte dem, “vores ærefulde martyrer, modige fanger og sårede helte.”

PAs beslutning i februar om at afvise overførslerne har tvunget dem til at skære i lønningerne til titusinder af embedsmænd på Vestbredden, hvor arbejdsløsheden anslås at være 20%.

Observatører er bekymrede over, at økonomisk nød i selvstyret kan føre til radikalisering af unge palæstinensere, som allerede er frustrerede over, at der ikke er synlige udsigter til fred. Israel ser stabiliteten på Vestbredden som væsentlig for sin egen sikkerhed.

Abbas har været ved magten i 15 år – hans popularitet et faldet, fordi han ikke har formået at få en uafhængig stat stablet på benene efter fredsforhandlinger med Israel, hans tab af Gaza til terrorgruppen Hamas og den generelle økonomiske krise.

Oven på skattekonflikten med Israel har USA skåret mere end 500 millioner dollars i bistand til palæstinenserne via forskellige programmer. Det skete, efter Abbas meddelte at forholdet til USA ville være køligt fremover i protest over USA’s anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad.

I august meddelte PA, at der var opnået en aftale med Israel, hvor Israel ville stoppe med at indsamle omkring 60 millioner dollars i månedlige brændstofafgifter og give palæstinenserne mulighed for selv at indsamle midlerne.

Aftalen blev betragtet som en måde at lette presset på PA, som har et tæt samarbejde med Israel om sikkerheden på Vestbredden.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem