Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Palæstinensiske ledere er meget upopulære blandt deres egne

Hamas-leder Ismail Haniyeh og PA-president Mahmoud Abbas fra Fatah. (Foto: Wikimedia Commons og det britiske udenrigsministerie / Flickr.com / CC)
Hamas-leder Ismail Haniyeh og PA-president Mahmoud Abbas fra Fatah. (Foto: Wikimedia Commons og det britiske udenrigsministerie / Flickr.com / CC)
Kun 11 procent har tillid til præsident Mahmoud Abbas, mens 6 procent har tillid til Hamas leder Ismail Haniyeh.

En ny meningsmåling udført af den palæstinensiske organisation Jerusalem Media and Communication Center (i Ramallah) viser, at de arabiske beboere på Vestbredden og Gaza er meget utilfredse med deres egne ledere og desperat efter et kunne vælge en ny præsident og lovgivende forsamling.

Spurgt om hvilken palæstinensisk politiker eller religiøs leder de stoler mest på, svarer kun 11,5 procent, at det er præsident Mahmoud Abbas. 6,3 procent vælger Hamas leder Ismail Haniyeh, mens dømt terrorist Marwan Barghouti får 8,4 procent. I alt svarer 47,8 procent, at de ikke stoler på nogen palæstinensiske politikere eller religiøse ledere.

Den fem-gange-drabsdømte terrorleder, Marwan Barghouti, er en populær præsidentkandidat. Her afbildet på sikkerhedsbarrierien mellem Jerusalem og Ramallah. (Foto: Wikimedia Commons)

Præsidenten for Det Palæstinensiske Selvstyre (PA), Mahmoud Abbas, blev valgt i 2006 for en periode på fire år, men har siddet nu i 14 år. Årsagen er, at PA ikke har været villig til at holde valg på grund af en bitter og voldelig konflikt med terrororganisationen Hamas, som siden 2007 har haft kontrol i Gaza.

Et stort flertal, 86,9 procent, svarer, at det er vigtigt at afholde præsidentvalg. 82,9 procent mener, at det er vigtigt at afholde valg til den palæstinensiske lovgivende forsamling (PLC). 86,6 procent afviser at holde valg på Vestbredden uden at gøre det i Gaza. Kun 10,5 procent siger det er okay.

Når det kommer til viljen til fred og kompromis med Israel:

78,4 procent vil ikke acceptere en fredsaftale, som indebærer udveksling af jordarealer (land-swaps). Kun 17,1 procent siger ja.

63,4 procent mener, at det er uacceptabelt, at palæstinensiske flygtninge bliver integreret i arabiske nabolande i forbindelse med en fremtidig fredsaftale med Israel. 32,3 procent mener, at det kan accepteres.

73,8 procent er imod, at arabiske lande etablerer diplomatiske forbindelser med Israel, mens 19 procent går ind for det.

60,6 procent er imod det igangværende sikkerhedssamarbejde med Israel, mens 32,5 procent går ind for det.

59,3 procent støtter de palæstinensiske lederes boykot af den amerikanske administration, mens 30,3 procent mener, at lederne skal have diplomatisk kontakt.

Spurgt om, hvilke politiske eller religiøse partier eller grupper de stoler mest på, svarer 28,2 procent af de adspurgte Fatah (ledet af præsident Abbas). Så følger Hamas 10,3 procent. Den største gruppe på 41,1 procent svarer, at de ikke stoler på nogen politisk eller religiøs gruppe.

Der var en tilfældig stikprøve på 1.200 palæstinensere over 18 år (715 på Vestbredden og 485 i Gazastriben), der blev interviewet ansigt til ansigt i dagene 19-23 marts 2019. Svarene fra undersøgelsen blev offentliggjort tirsdag den 9. april (og skrevet om på miff.no den 11. april).

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem