Tamar-feltet er et af Israels to store gasfelter i Middelhavet. De kan forsyne Europa med naturgas. (Foto: Moshe Shai/Flash90)

Åbner for øget gasproduktion

Israel har besluttet at åbne op for at lede efter mere gas.

Israels energiministerium meddelte 30. maj, at de vil forberede nye udbud efter naturgas-søgninger udenfor landets kyst. Målet er at hjælpe Europa med at blive uafhængig af russisk gas.

Vestlige lande har sanktioneret Rusland efter deres invasion af Ukraine og må derfor finde alternative energikilder. Israel har arbejdet på at positionere sig og blive en hovedleverandør ved at bruge mere af egne gasforekomster i Middelhavet, skriver Times of Israel.

– Den globale energikrise giver Israel mulighed for at eksportere naturgas, samtidigt er vi også meget bekymrede over det der sker i Europa, udtaler energiminister Karine Elharrar.

Israel har i dag to store gasfelter – Tamar og Leviathan. I december 2021 meddelte Israel at de ikke længere ville lede efter nye gasfelter og i stedet ville satse på vedvarende energi. Nu er energiministeriet så vendt på en tallerken og har besluttet at åbne op for at lede efter mere gas.

– Den geopolitiske udvikling i verden og den deraf globale energikrise, har ændret energimarket, forklarer Lior Schillat, generaldirektør i Israels energiministerium.

Schillat peger på at uden adgang til naturgas, vil Europa være nødsaget til at bruge forurenende kulkraft

og tilføjer at Israel og EU den seneste månedstid har forhandlet om eksportering af israelsk gas til Europa via Egypten. Gassen sendes via rør til Egypten, hvor den omdannes til flydende gas således at den kan sejles til Europa. I skrivende stund har Israel ikke et sådant anlæg klar.

Det er også blevet diskuteret om der kan lægges en gasrørledning i Middelhavet fra Israel og til det europæiske fastland, men det er der længere udsigter til kan ske.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp