De seneste år er priserne i Israel steget voldsomt. Nu vil ministeriet for økonomi og industri forhandle om at få internationale kæder i Emiraterne til Israel for at øge konkurrencen og nedbringe nedbringe priserne. (Foto: max nathans, 9. oktober 2014, flickr)

Israel bejler til supermarkedskæder i Emiraterne – vil øge konkurrencen og nedbringe stigende priser

Israels ministerium for økonomi og industri forhandler om at få internationale kæder som arbejder i Emiraterne til Israel for at øge konkurrencen og nedbringe stigende priser.

Israels ministerium for økonomi og industri er i forhandlinger om at få internationale kæder, der opererer i Emiraterne, til at etablere sig i Israel for at øge konkurrencen, skriver det israelske økonomiske tidsskrift Globes.

Økonomi- og industriminister Orna Barbivai forsøger at bringe internationale fødevarekæder til Israel fra Emiraterne i et forsøg på at øge konkurrencen på det israelske marked. Kilder oplyser til Globes, at ministeriets generaldirektør Ron Malka og andre højtstående embedsmænd vil holde møder med lederne af supermarkedskæder i Emiraterne, samtidig med forhandlinger om en frihandelsaftale mellem Emriaterne og Israel.

Økonomi- og industriministeriet mener, at indtoget af supermarkedskæder med stærk international opbakning vil føre til konkurrence om den israelske forbruger, og at introduktionen af ​​nye produkter og mærker vil sætte skub i konkurrencen i en industri domineret af de gigantiske israelske fødevarevirksomheder og stigende forbrugspriser som kun går en vej – op.

Tre store internationale supermarkedskæder opererer i Emiraterne: Det franske selskab Carrefour, som er nummer to på verdensplan for salg, efter Walmart; Lulu Group International, med hovedkontor i Abu Dhabi og med afdelinger over hele den arabiske verden og Fjernøsten; og den britiske supermarkedskæde Waitrose.

Som nævnt er hovedårsagen til Malka og hans stabs besøg i Emiraterne forhandlingerne om en frihandelsaftale. Ifølge kilder var det meningen, at aftalen skulle underskrives i maj, men fremskridtene i forhandlingerne kan betyde at den allerede underskrives i april.

Ifølge Ohad Cohen, leder af Foreign Trade Administration i Økonomi- og Industriministeriet, vil aftalen betyde store fordele for israelske virksomheder. Emiraterne har frihandelsaftaler med Golfstaterne og EFTA-landene (Island, Lichtenstein, Norge og Schweiz), når aftalen med Israel er indgået, vil Israel kunne handle toldfrit med de pågædende lande.

Israel har frihandelsaftaler med USA, EU, Tyrkiet, de fleste lande i Latinamerika, Ukraine og Storbritannien. En aftale blev underskrevet med Sydkorea sidste år, og en aftale med Indien forventes at blive underskrevet senere i år. Ifølge Globes har der været forhandlinger om en frihandelsaftale med Kina og også om aftaler med Rusland, Hviderusland, Kasakhstan, Kirgisistan og Armenien.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp