Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Kærlighed, jazz, opfindsomhed – de glemte redningsmænd under Holocaust – og mere

"One Family" (skærmdump fra hjemmesiden https://www.onefamilytogether.org/)
"One Family" (skærmdump fra hjemmesiden https://www.onefamilytogether.org/)
En samling (næsten) helt aktuelle – men altid perspektivrige nyheder på dansk – Nyt fra Israel (45).

Nyheder fra Israel 45

I dette nummer (1.-13. januar 2019)

Kærlighed og jazz

 • To forældreløse efter terror forlover sig. Siden 2002 har Ayelet Dikstein og Avigdor Gavish mødtes mange gange ved arrangementer for forældreløse efter terrorangreb, sponsoreret af OneFamily Fund, en nonprofit-gruppe, der hjælper israelske ofre for terror. De begyndte at danse sammen for 2 år siden. Og nu er de forlovet. Læs om angrebene og familierne i PDF-filen (rul ned).
 • Jazzmusiker vandt international konkurrence. Den israelske jazzmusiker Tom Oren blev vinder af International Piano Competition i december på Kennedy Center i Washington, arrangeret af Thelonious Monk Institute of Jazz. Læs om Tom Oren i PDF-filen (rul ned).

Opfindsomhed

 • Jøder og azteker skaber en ny, prisbelønnet superfood. Med en stigning i verdensbefolkningen til svimlende 9,8 milliarder i 2010 opsstår spørgsmålet om, hvordan man kan skabe næringsrige, sunde fødevarer uden at ødelægge planetens ressourcer? En overraskende løsning kan findes i den mad, der blev spist af aztekerne for a rhundreder siden: Spirulina. … Spirulina producerer sin egen mad ved fotosyntese og dyrkningen kræver meget mindre jord og vand end til kvæg eller fjerkræ, det gør det til et miljøvenligt alternativ til at mætte verden. … Men hvordan indarbejder man det i daglige kostvaner? Et team af studerende fra Technion-Israels Institute of Technology fandt et meget jødisk svar på dette: En falafel beriget med spirulina. Som et ekstra kick serverede de den med tahini-beriget astaxanthin, en sundhedsfremmende forbindelse fundet i visse alger og skaldyr, den er ogsa årsag til laksens rødlige farve og flamingofjers rosa nuance. Det tog de studerende Meal Kazir, Yarden Abuhassira-Cohen, Hani Shkolnikov, Hila Tarazi og Ina Nephomnyshy et helt år at tænke, udvikle og producere deres Algalafel. Men det hårde arbejde blev belønnet, da holdet for nylig vandt førstepræmie i en konkurrence afholdt af EIT Food, et europæisk initiativ med fokus pa fødevaresektoren.

Had

 • ”UNESCO er et værktøj for Israels fjender”. Israels beslutning om at forlade FN’s uddannelses-, videnskabelige og kulturelle organisation UNESCO trådte i kraft ved begyndelsen af 2019. Læs om baggrunden i PDF-filen (rul ned).
 • London moské boycotter udstilling om albanske redningsmænd under Holocaust. Englands muslimske website “5 søjler” roste moskéen for at reagere på samfundsproblemer” ved at lukke en Holocaust-udstilling, der priste albanske muslimer for at redde jøder under Anden Verdenskrig. Redaktøren Roshan Salih førte kampagnen for boykot af Center for Islamisk Forståelse i Londons Golders Green-kvarter. Med henvisning til udstillingens bånd til Yad Vashem i Jerusalem siger Salih: “Mindesmærker må aldrig forekomme i forbindelse med israelske undertrykkere eller deres tilhængere.” Læs mere i PDF-filen (rul ned).

Bonus: Ukendte redningsmænd under Holocaust

Vi nærmer os den internationale Holocaustdag 27. januar, derfor får I en artikel om glemte redningsmænd i den mørke tid – det vil sikkert forbavse jer at høre om højtstående albanesere, den iranske diplomat, tyrkiske diplomater, tuneseren Si Alu Sakkat, araberen Khaled Abdul-Wahab og den italienske cykelrytter Gino Bartali.

Klik Glemte_redningsmaend for at download PDF-filen


 

Flere historier – og samtlige billeder –
findes i PDF-filen nedenfor

Mere om opfindsomhed og samarbejde

 • Bilkamera forbedrer sigtbarheden i tåge
 • Filippinerne vil overflyve Saudi Arabien
 • Israelske droner hjælper Brasilien

Væbnet kamp

 • IDF ødelægger Hamas-stilling i Gaza
 • Snigskytte planlagde at myrde Netanyahu
 • Terrorister kaster granat mod IDF
 • Israel rammer Irans våbenlagre i Syrien

Hent ned ved at klikke på teksten nedenfor

Nyt fra Israel 45

 

Kilde
Uffe Nissen har i mange år fulgt med og delt aktuelle informationer om Israel – inklusiv artikelsamlinger på dansk. Vi får Uffe Nissens materiale via et nyhedsbrev, som desværre er lukket for yderligere tilmeldinger. Så nu har vi Uffe som bidragsyder på MIFF.DK. Artiklerne er direkte oversættelser, for det meste fra United with Israel og World Israel News.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem