Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Gennembrud og kamp

Havbarriere (Foto: IDF talsmand)
Havbarriere (Foto: IDF talsmand)
En samling (næsten) helt aktuelle – men altid perspektivrige nyheder på dansk – Nyt fra Israel (44).

Nyheder fra Israel 44

I dette nummer (27 december 2018 – 8 januar 2019)

Medicinsk-teknologiske gennembrud

  • Medicinsk gennembrud fjerner 70 % af tumor
  • Ny App til smartphones hjælper døve

Kampen mod vold og mod “diplomatisk krigsførelse”

  • Havbarriere i Middelhavet spærrer for terrorister (du kan læse mere om det på norsk)
  • IDF fanger terroristen fra Samaria
  • Israel hindrede PA i at blive medlem af FN

Medicinsk gennembrud fjerner 70 % af tumor

United with Israel 3. Januar 2019

Medicinsk gennembrud fjerner 70 % af tumor

United with Israel 3. Januar 2019

Et gennembrud i israelsk teknologi, der eliminerer kræftfremkaldende tumorer hos 70 % af patienterne, var næsten gået tabt i bureaukrati og universitetspolitik.

For 15 år siden opdagede professorerne Yona Keisari og Itzhak Kelson på Tel Aviv University en måde at bruge alfastråling på zaptumorer. Deres tilgang var revolutionerende – alfastråling er så kraftig, at den kan fange begge strenge af en kræftcelles DNA, men ikke skader det omkringliggende sunde væv, som andre strålingstyper gør.

Alfastråling kan imidlertid ikke nå længere end ca. 50 mikron (1/20 millimeter) ind i menneskeligt væv. Behandling af en tumor på f. eks. 5 cm vil derfor kræve hundredtusinder af alfa partikler – en tilsyneladende umulighed.

Keisari og Kelson opdagede, at alfastråling kan bevæge sig så langt ind som 3 mm, når den leveres af en bestemt isotop i grundstoffet radium: Isotopen Radium 224 frigiver atomer, der spreder sig inde i en tumor og udsender deres egne alfapartikler. Denne fremgangsmåde kræver langt færre alfapartikler for at tilintetgøre en tumor.

De to professorer og Tel Avivs Universitet tog patent på teknologien i 2003. Yderligere forskning blev udført og 12 artikler med andre fagfolks bedømmelser blev offentliggjort. Men mundhuggeri mellem forskellige interessenter om ejendomsretten satte deres gennembrud i stå frem til 2015, hvor Uzi Sofer blev rekrutteret for at rede tingene ud.

Sofer har en imponerende historik indenfor medicinsk teknologi. Han fungerede som administrerende direktør for Brainsway, der udvikler behandlinger ved hjælp af neurostimulering (TMS) mod depression, PTSD, OCD og andre hjernesygdomme. Virksomheden voksede under hans ledelse fra 2 til 70 ansatte.

For at realisere professorernes opdagelse oprettede Sofer et nyt firma Alpha Tau (Tau står for Tel Aviv University) – for at videreudvikle teknologien. Tidligere i år fik Alpha Tau 29 millioner dollars i støtte fra Shavit Capital, Medison Ventures og OurCrowd.

Stimulerer immunsystemet

Alpha Tau er det eneste selskab, der anvender alfastråling på zaptumorer. Alle andre typer strålebehandling bruger beta eller gammastråling. “Men de udvirker kun et enkeltstrenget brud i DNA’et, hvorefter cellen kan komme sig igen” forklarer Sofer, ”og den er ikke så fokuseret, giver mange bivirkninger og ødelægger sundt væv.”

Når det sunde væv omkring tumoren ikke ødelægges sammen med kræftcellerne, stimuleres immunsystemet til at genkende og angribe den samme type tumorer andre steder i kroppen. Disse former for metastaser er dødsårsagen for 85 % af kræftpatienter.

“Vi tror, at DaRT-teknologien har en enorm klinisk værdi, ikke kun ved at ødelægge tumoren, men ved at hindre kræft i at sprede sig til andre organer,” siger Sofer.


Ny App til smartphones hjælper døve med at kommunikere

United With Israel 4. januar 2019

En ny app Speech Recognizer udviklet af 2 studerende på Holon Institute of Technology oversætter tale til tekst og gør det muligt for døve og hørehæmmede at samtale med mennesker i forskellige situati-oner som lægebesøg, indkøb m. m.

Ayelet Avraham, 28, fortalte det hebraiske website Mako, at hun fik ide en, da hun så en døv person, der prøvede at købe en mobiltelefon, men ikke kunne kommunikere med sælgeren.

“Jeg kom hjem og kunne ikke slappe af. Min mand og jeg kunne ikke forstå, hvordan der i 2018 ikke var en teknologisk løsning på dette problem, så vi undersøgte det og fandt ud af, at der ikke var sådan en teknologi i Israel.

Selv om der er en lov, der forpligter steder at være tilgængelige, havde der ikke været noget forsøg indtil i dag for at løse problemet.

Takket være teknologi kan vi alle fungere hvor som helst i verden, selv om vi ikke kender sproget. For eksempel kan du skrive noget på en seddel og taxachaufføren kan høre det og forstå, så hvordan kan det være muligt, at der ikke er sådan mulighed for døve? De er helt isolerede udenfor det offentlige rum. ”

Avraham og hendes partner fremlagde ideen for en af hendes professorer, som reagerede positivt. Han satte dem i kontakt med Access Israel, en organisation, der hjælper handicappede.

Efter nogle få tilretninger og rettelser vil Avraham præsentere app’en for organisationen.

Ifølge Avraham er en af de største fordele ved den, at der i modsætning til normale tekstprogrammer ikke kræves afgivelse af personlige oplysninger for at få forbindelse til brugerne. I stedet bruger den simpel nærhed til at identificere brugere og begynde samtaler.

Dette er især godt for møder mellem læger og patienter, sælgere og kunder eller professorer og studerende. Det er situationer , hvor man er mindre tilbøjelig til at udveksle personlige telefonnumre, men der er stadig behov for at foretage og følge en samtale.

Avraham og hendes team tilstræber at bruge Access Israel til at øge bevidstheden om ansøgningen.

“App’en virker, men vi har ikke sendt den til salg i butikker, fordi målet ikke kun er at distribuere den, men at gøre det på en måde så den gør størst mulig nytte. Vi vil have adgang til hele Israel ved at lancere den på en landsdækkende og systematisk måde.”


Havbarriere spærrer for terrorister

World Israel News 3. januar 2019

En formidabel havbarriere er næsten færdigbygget i Middelhavet langs Israels grænse til Gaza. Den er et svar på et angreb for 4 år siden, da Hamas-terrorister trængte ind fra havet under Operation Protective Edge i 2014. De løb mod en nærliggende Kibbutz bevæbnet med automatiske rifler og granater, men heldigvis bemærkede israelske styrker dem og eliminerede truslen.

Det var et opkald til det israelske militær, som er begyndt at opfylde dette område af stranden – et lavt vandområde, hvor det er svært for jordstyrker og søgående fartøjer at operere. I 2014 var der kun et gammelt hegn mod indtrængende fra havet.

Barrieren strækker sig 218 meter ud i havet og fremstår imponerende med sine store kampesten, men også primitiv for det utrænede øje. Klodserne skjuler en betonvæg med seismiske detektorer og anden avanceret teknologi, hvis formål er klassificeret.

Barrieren udvider sig 20 meter ud i havet til et hegn af pansrede sten med overliggende pigtrådshegn, der også indeholder højtudviklede sensorer. “Ingen anden barriere som denne eksisterer i verden i dag,” sagde forsvarsminister Avigdor Liberman, da han bekendtgjorde projektet.

Opførelsen begyndte sidst i maj og er ved at være færdig, trods forsøg fra Hamas på at forstyrre konstruktionen.

Barrieren er en del af et meget større byggeprojekt, der omgiver Gaza med et underjordisk hegn for at forhindre tunneler ind under israelsk territorium for at ramme civile mål.

 


IDF fanger terroristen fra Samaria

World Israel News 8. januar 2019

Tirsdag formiddag fangede israelske sikkerhedsstyrker Asam Barghouti, den palæstinensiske araber, der var ansvarlig for terrorangrebet i Givat Assaf-krydset nord for Jerusalem. Han dræbte 2 israelske soldater og sårede en anden samt en beboer i den nærliggende by Beit Els.

Arrestationen af Barghouti blev udført i en fælles operation af Israels forsvarsstyrker, Shin Bet og Yamam, en terrorbekæmpende enhed, der også udfører politiopgaver. Jagten tog næsten en måned, før Barghouti endelig blev sporet til sit skjulested i et hjem for en, der hjalp ham.

Sikkerhedsstyrkerne siger, at Barghouti havde planlagt andre angreb og de fandt en russisk Kalashnikov riffel, store mængder ammunition og en nattesynskikkert.

“Vi var ikke i tvivl om, at vi ville finde frem til Assam Barghouti og arrestere ham,” sagde lederen af Yamam. “SWAT’s samarbejde med forskellige sikkerhedsstyrker fører igen og igen til fantastiske operationelle succeser og vi vil fortsætte med at sikre, at ingen ussel morder vil undslippe Yamams lange arm!”

Den 13. december skød og dræbte Barghouti sergent Yosef Cohen og stabssergent Yoval Mor Yosef i Givat Assaf-krydset. Begge soldater var infanterister i IDF’s Netzah Yehuda K’ir Brigade, en speciel enhed for ortodokse soldater.

Barghouti sårede også IDF-soldaten Netanel Filber, der stadig er i en alvorlig tilstand. En civil kvinde blev ogsa såret i angrebet.

Barghouti var også involveret i angrebet med sin bror Salam på busstationen udenfor bosættelsen Ofra i Binyaminregionen 9. december. 7 israelere såret, herunder en gravid kvinde, der mistede sit ufødte barn.

Salam Barghouti blev opsporet og dræbt, da han forsøgte at flygte Hans bror, den nu arresterede Asam udførte et terrorangreb i Givat Assaf dagen efter at hans bror blev dræbt.

Forældrene til sergent Yoval Mor Yosef udtrykte skuffelse over, at Asam Barghouti blev taget til live. Hans mor Ilani sagde til avisen Israel Hayom: “Han blev ikke fanget som død, han blev taget i live. Det skuffer os. Han er ikke et menneske, der fortjener at være i live. Min søn er død sammen med en god soldat som min søn – de blev dræbt og han er i live. Hvorfor? spørger jeg hele tiden mig selv. Hvorfor sker der sådan noget som dette her? Han er stadig i live og nu bliver han indlogeret på et hotel!”


Israel hindrede PA i at blive medlem af FN

World Israel News 7. januar 2019

Dets overtalelseskampagne til FN-medlemmer har spærret for den palæstinensiske myndigheds ønske om at fa fuldt medlemskab.

Israel meddelte søndag, at det havde blokeret et kommende ønske fra palæstinenserne om at fa fuldt medlemskab af FN. I sidste ma ned sagde den palæstinensiske myndigheds udenrigsminister Riyad al-Maliki, at han ville søge fuld medlemskab.

Israels ambassadør i FN Danny Danon sagde, at han begyndte at lobbyere medlemslande, herunder flere medlemmer af Sikkerhedsrådet, i de seneste uger for at forhindre medlemsskabet. Danons argument var, at palæstinenserne ikke opfyldte betingelserne for fuldt medlemskab af FN, delvis pa grund af dets betalinger til terrorister.

“Vi udstillede palæstinensernes hykleri,” siger Danon i en erklæring. “De fortsætter med at betale terrorister hver måned og tilskynder til vold og incitamenter over for Israel. Derfor er de meget langt fra at opfylde definitionen af en fredsbevarende stat og har ikke forladt terrorens vej.”

Den israelske mission i FN siger, at Danons overtalelsesindsats med andre lande har reddet USA fra at skulle nedlægge veto en mod så dan beslutning, hvis den nåede frem til Sikkerhedsrådet. Trump administrationen forsøger at undgå nye konfrontationer i FN, før en ny ambassadør er godkendt i Washington til at erstatte Nikki Haley, som forlod posten i slutningen af 2018.

I mellemtiden siger Israel, at palæstinenserne nu forstår, at chancerne for deres forslag om en fuldstændig opgradering til medlemsstat er forsvundet. Det lykkedes dem at ændre deres status på De Forenede Nationers Generalforsamling i 2012 til at være observerende stat.

Tidligere på ugen fortalte Sikkerhedsrådets præsident for januar, Jose Singer fra Den Dominikanske Republik, at han ikke havde modtaget en ansøgning fra palæstinenserne om en opgradering til deres FN-status.

Et besøg i FN af den palæstinensiske myndigheds præsident Mahmoud Abbas og al-Maliki forventes omkring Sikkerhedsrådets kvartalsforhandling om Mellemøsten den 15. januar.


Flere historier – og samtlige billeder – findes på PDF-filen nedenfor

  • Studenter truer med boykot efter chikane
  • IDF-soldat druknet under øvelse efter regn
  • Wiesenthal Centers top-10 liste over anti-semitiske overgreb i 2018

Download ved at klikke på teksten nedenfor

Nyt fra Israel 44

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem