Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Den spændede vækst, det udfordrende forsvar – og det ondskabsfulde

Iransk våbendepot i Syrien - ødelagt (Foto ISI/twitter=
Iransk våbendepot i Syrien - ødelagt (Foto ISI/twitter=
En samling (næsten) helt aktuelle - men altid perspektivrige nyheder på dansk – Nyt fra Israel (43).

 

Nyheder fra Israel 43

I dette nummer (november-december 2018)

Den spændede vækst

  • Intel forbereder udvidelse i Israel
  • Israel havde 4 millioner turister i 2018
  • Historisk alliance mellem Brasilien og Israel
  • Hundreder af ukrainske jøder gør Aliyah

Det udfordrende forsvar

  • Satellitfotos af iransk våbenlager i Syrien
  • Israel ødelægger 5. Hizbollah-tunnel
  • Hizbollah søger at redde tunnellerne
  • Egyptens hær ødelægger mange tunneller
  • Israel fremskynder den underjordiske mur (januar – opsamling om “undergrundstemaet”)

Det ondskabsfulde

  • Selvstyret dømmer amerikansk-palæstinenser livsvarigt fængsel for at sælge hus til jøder

 

Det spændede vækst

Intel forbereder udvidelse i Israel

World Israel News 27. december 2018

Med tilskud fra den israelske regering lægger Intel grunden til en massiv udvidelse i Israel. Det Californien-baserede firma vil modtage et tilskud på 185 millioner dollars til en massiv udvidelse af sin produktion. Samlet set vil Intel bruge 5 milliarder dollars på projektet.

Virksomheden er en af Israels store arbejdsgivere, der beskæftiger ca. 10.000 mennesker, med tallet forventes at vokse væsentligt efter godkendelsen af tilskuddet fra regeringen.
Intels første skridt bliver en opgradering af dens afdeling i det sydlige Israel for at udvide

Israel havde 4 millioner turister i 2018

United with Israel 28. december 2018

Dette var det bedste år nogensinde for Israels turisme. 4 millioner mennesker tog hertil og lagde 24 milliarder NIS i vor økonomi. Det er en stigning pa 13 % fra 2017 og på 38 % fra 2016.

“Denne historiske rekord er opfyldelsen af en gammel drøm for alle, der arbejder i turistbranchen. Indenfor 2 år er den vokset med 1,1 millioner, en stigning pa 38 %. Det er sjældent, selv efter international målestok!” siger turistminister Yariv Levin. “Dette er resultatet af en betydelig revolution i markedsføringen af Israel, som jeg har ledet: En ny markedsføring, åbningen af nye turistruter i landet og et hidtil uset samarbejde med de største rejsebureauer i verden. I dag giver turismen et stort bidrag til Israels økonomi og beskæftigelse, og de mange turister virker som ambassadører af god vilje for Israel.”

Ifølge Euromonitor Internationals årlige top-100 destinationer var Jerusalem det hurtigst voksende turistmål i verden i 2018 og blev sammen med Osaka, Porto og Mumbai omtalt som de byer, man måtte se.

I 2018 investerede Turistministeriet 350.000 NIS til markedsføring over hele verden, herunder USA, Tyskland, Rusland, Italien, England, Kina, Ukraine, Brasilien og Filippinerne. Det gav en stigning på 13 % flere turister fra disse lande. Det største antal kom fra USA (813.500), Frankrig (320.000), Rusland (303.200), Tyskland (259.500), Storbritannien (200.000) og Kina (100.000).

I 2018 blev der åbnet nye flyruter fra Europa, Island, Miami, Shangai, Sydamerika og New Delhi.

Den største stigning af besøg er fra Kina med 46 % til 105.000, takket være den nye direkte flyrute fra Shanghai. 40 % af alle turisterne til Israel i år ville komme igen.
I 2018 var 61 % af alle turister kristne, 22 % var jøder, 12,1 % var ikke tilknyttet, 1,8 % var muslimer, 0,6 % var buddhister, 0,5 % var hinduer, og 0,1 % var Bahai.

Historisk alliance mellem Brasilien og Israel

United with Israel 30. december 2018

“I dag skaber vi en alliance med virkning for 250 millioner mennesker og vender et nyt blad i forholdet mellem os!” sagde Netanyahu om Israels forhold til Brasilien. Han er den første israelske leder, der besøger Brasilien og han håber på et stærkt partnerskab i fremtiden mellem de to lande.

Netanyahu skal til Jair Bolsonaras indsættelse 1. januar men kom flere dage før til Rio de Janeiro for at mødes med den kommende leder og andre øverste medlemmer af den nye administration.

Netanyahu indbød Bolsonaro til at besøge Israel og han accepterede. De blev enige om udvidet samarbejde om økonomi, sikkerhed, vandforvaltning, landbrug og teknologi. De to mænd var til frokost i Copacabana Fort, efterfulgt af besøg i en lokal synagoge.

“Gennem vort gensidige samarbejde vil der blive skabt enorme fordele for vore to folk,” sagde Netanyahu efter mødet.

Bolsonaro sagde han vil styrke de økonomiske og sikkerhedsmæssige bånd mellem Brasilien og Israel. “Vi er mere end partnere, vi bliver brødre!”

Bolsonaro tildelte Netanyahu Brasiliens højest nationale orden for højtstående gæster, som kun er tildelt den amerikanske præsident Dwight D. Eisenhower og Queen Elizabeth II.
“Det er det første besøg af en israelsk premierminister til Brasilien nogensinde. Det er ikke til at tro vi ikke har haft sådan en kontakt før, for broderskabet, den alliance, du nævnte, er reel og kan løfte os op til store højder” sagde Netanyahu. “Israel er løftets land, Brasilien er et land med mange løfter og du har fa et dette land for at realisere dem!”

“Dette er et historisk besøg, første gang en premierminister i Israel besøger Brasilien. I dag skaber vi en stor alliance med en enorm styrke på næsten 250 millioner mennesker, som skaber en ny side med os, et samarbejde, der hjælper begge lande med beskæftigelse, deres økonomier, teknologi og sikkerhed. Jeg tror dette er udtryk for Israel som en stigende global magt.” sagde han.

Netanyahu og hans hustru Sara bliver i Rio indtil tirsdag, hvor de flyver til Brasilia til indvielsen. Statsministeren forventes også at mødes med andre udenlandske deltagere i ceremonien, herunder USA’s udenrigsminister Mike Pompeo.

Samme syn på sikkerhedsproblemer

Brasilien og Israel har før i tiden haft hjertelige, men anstrengte forbindelser.
Det venstreorienterede arbejderparti, der dominerede brasiliansk politik i 13 år, havde sympati for palæstinenserne, men Bolsonaro og Netanyahu har udviklet et stadig mere varmt forhold med samme synspunkter om sikkerhed.

Netanyahu bekendtgjorde sin rejse til Brasilien efter en melding 1. november på Twitter fra Bolsonaro om, at han ville flytte den brasilianske ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. Beslutningen vakte flere arabiske staters vrede og de truede med at boykotte halalkød fra Brasilien, verdens førende eksportør på dette område.

Som forberedelse til sin periode som præsident har Bolsonaro sendt folk til Israel for at studere teknologi om afsaltning af hav-vand og om et potentielt køb af droner til brug for brasilianske sikkerhedsstyrker.

Hundreder af ukrainske jøder gør Aliyah

United with Israel 28. december 2018.

Den sidste gruppe jøder, der har gjort Aliyah i 2018, kom hertil i denne uge for at begynde et nyt liv i Det hellige Land. Takket være International Fellowship of Christians and Jews IFCJ er 774 jøder fra Ukraine landet i Israel. “Indvandring til Israel er en velsignelse!” siger Rabbi Yechiel Eckstein, der er præsident for IFCJ.

Denne gruppe har oplevet en stadig vanskeligere situation i Ukraine. Landet fortsætter med at bekæmpe Rusland og mange har store økonomiske trængsler. Den politiske spænding i landet ga r i høj grad ud over jøder.I august hjalp IFCJ 400 ukrainske jøder med at kom-metil Israel. I alt kom der 4800 fra Ungarn alene i år.

Alle indvandrere i 2018 omfatter mennesker fra 29 forskellige nationer.

Det udfordrende forsvar

Satellitfotos viser ødelæggelsen af et iransk våbenlager i Syrien

United with Israel 27 december 2018

En israelsk sikkerhedsofficer bekræftede onsdag det natlige luftangreb i Syrien og siger, at luftvåbnet havde ramt en række mål, der var involveret i iranske våbenoverførsler til Hizbollah.

Satellitfotos taget i onsdags og offentliggjort af ImageSat International (ISI) i torsdags viser hvor ødelæggende angrebet var – de viser resterne af en 8.000 kvm iransk lagerbygning på en syrisk hærbase nær Damaskus, forklarede ISI.

Mens Israel tidligere har nægtet at kommentere den slags angreb, bekræfter det nu, at det har gennemført hundredvis af disse operationer i de sidste 2 år mod iransk personale og militære aktiver i Syrien.

Den israelske embedsmand, der bekræftede det seneste angreb, siger at luftvåbenet angreb flere iranske mål på 3 vigtige steder sent i tirsdags og tidligt i onsdags. Målene primært var oplagrings- og logistik-faciliteter, der brugtes af Iran til at sende våben til Hizbollah.

Den israelske sikkerhedsofficer tilføjede, at det syriske luftforsvar truede civile fly under angrebet ved at affyre 30 missiler som reaktion. Han hævdede også, at iranske styrker opererer mindre end 80 km fra den israelske grænse, i modsætning til russiske forsikringer. De israelske bombefly ramte alle deres mål, hvilket i nogle tilfælde forarsagede sekundære eksplosioner – de ødelagde også et syrisk antiluft-batteri.

Israel ødelægger 5. Hizbollah-tunnel

United with Israel 26. december 2018

IDF har opdaget og ødelagt en tunnel anlagt af Hizbollah i Libanon. Indtil videre har Israel afsløret 5 tunneler i operation Northern Shield, der ødelægger hele netværket af underjordiske tunneller. Hæren har ikke har meddelt hvor mange tunneler, der er ødelagt indtil nu, men blot, at dens styrker arbejder pa mere end et sted samtidig og at al aktivitet foregår pa israelsk territorium.

Israel og FN har påvist, at tunnellerne overtræder den våbenhvile fra 2006, der afsluttede den ødelæggende krig mellem Israel og Hizbollah. “IDF ser den libanesiske regering som ansvarlig for tunnellerne og den ma tage konsekvenserne!” siger en IDF-talsmand. Han gentog, at de er en krænkelse af FN’s resolution 1701 og af Israels suverænitet.

(Læs mere på dansk om angrebstunneler her.)

Hizbollah søger at redde tunnellerne

Ynet News 27. december 2018

IDF oversvømmer tunnellerne, som udgår fra boliger i libanesiske landsbyer, mens Hizbollah prøver at redde, hvad der er tilbage af dem. Tunnelerne nær Metula i Norden blev fyldt med store mængder vand og byggematerialer som cement og bentonit for at hindre de blev reddet af Hizbollah.

“Hvis den bedste måde at neutralisere en tunnel på vil medføre ødelæggelse af huse pa den anden side af grænsen, vil vi gøre det. Ansvaret hviler 100 % pa os, ikke pa UNIFIL eller Libanons hær” siger en IDF-officer.

Da tunnellerne blev oversvømmet, blev det klart, at de udgik fra landsbyen Kila 2 km fra Metula og havde flere indgange inde fra de civile boliger.

IDF-talsmand Ronen Manelis advarer Hizbollah om, at IDF kunne fylde tunnellerne med stoffer, der er langt farligere end cement eller vand. “Vi har advaret beboerne pa den libanesiske side af grænsen om, at det truer deres liv at lade disse tunneler blive gravet ud fra deres hjem. Operationen er ikke overstået endnu. Vi har ikke set hverken UNIFIL eller den libanesiske hær protestere mod disse tunneller, selv om vi har givet dem beviserne for dem.”

IDF-talsmandens enhed præciserede ogsa de 2 tunneler, der blev udsat for det israelske militær i sidste uge, de udgår fra grænsestederne Ramyah og Ayta Ash Shab og blev ødelagt af eksplosioner udført af hæren.

Egyptens hær ødelægger mange tunneller (tilbageblik)

International News 10. november 2018

Egypten har meddelt, at dets hær i den sidste ma ned har ødelagt 31 tunneler, der forbinder Gaza med Egypten.

”I oktober meddelte egyptiske styrker, at de havde opdaget og med succes ødelagt 31 tunneler pa grænsen af Rafah by” siger brigadegeneral Mohamed Samir i en erklæring. Rafah grænser op til grænsen mellem Egypten og Gaza.

Meddelelsen kom samme dag som et møde i Kairo mellem Egyptens præsident Abdel Fatah el-Sisi og den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas, en politisk rival til Hamas.
Sisi sagde, at Egyptens foranstaltninger ved Gazas grænse havde til forma l at sikre grænserne, sa Rafah-krydset ville fungere normalt, hvis Selvstyret fik kontrol over det.

Israel fremskynder den underjordiske mur (tilbageblik)

NPR 24. januar 2018

Den 64 km lange mur løber under jordoverfladen langs Israels grænse til Gaza og skal blokere for tunneler, som palæstinenserne graver ind under israelsk territorium. Hundreder af kilometerlange tunneler er blevet bygget. “Men nu bliver situationen ændret!” siger oberstløjtnant Jonathan Conricus.

Arbejdet begyndte sidste sommer og 3 km er allerede færdig. Nu siger militæret, at det vil accelerere byggeriet, sa der arbejdes 24 timer i døgnet 6 dage om ugen, kun afbrudt af sabbatten. Dermed kan muren være færdig i midten af 2019.

Hvor dybt den vil gå, bliver holdt hemmelig. “Men den bliver dyb nok!” siger den højtstående militærmand, der informerede journalisterne.

Konstruktionen udføres af israelere og arbejdere fra Rusland, Indien, Brasilien og andre steder. Observationsposter bemandet af Hamas ligger lige pa den anden side af grænsen.
Muren bliver bygget pa samme ma de som væggene i en underjordisk parkeringsplads. Arbejderne borer lange slidser i jorden og fylder dem med flydende bentonit. Sa nedsænker de 24 meter lange skinnebøjler, der svejses sammen i jorden, pumper bentonitten ud og erstatter den med beton.

Det ondskabsfulde

Amerikansk-palæstinenser, med israelsk ID, får livsvarigt fængsel for at sælge jord til jøder

World Israel News 31. december 2018

“Vi er opmærksom pa rapporter om, at en amerikansk statsborger er blevet dømt af en palæstinensisk domstol,” siger en amerikansk embedsmand. “Ramallahs højesteret har dømt palæstinenseren I. A. til livsvarigt fængsel med hårdt arbejde, efter at have fundet ham skyldig i at sælge palæstinensisk land til et fremmed land” rapporterer nyheds-bureauet Wafa.

Den “uidentificerede” palæstinenser er faktisk Issam Akel, en araber, der har amerikansk statsborgerskab og israelsk ID-kort. Han var blevet kidnappet af den palæstinensiske myndighed efter at være blevet anklaget for at hjælpe med at sælge et arabisk ejet hus til jøder. Han blev bragt for retten den 23. december ifølge Wafa og dømt for ”at sælge ejendom i det besatte Jerusalem til jødiske bosættere.”

“Vi er opmærksomme på, at en amerikansk statsborger er blevet dømt af en palæstinensisk domstol,” siger en amerikansk embedsmand ifølge Arutz 7. “Når en amerikansk statsborger er fængslet i udlandet, ga r den amerikanske regering straks i gang med at yde ham konsulær bistand.”

“Selvstyret har holdt amerikansk statsborger Issam Akel i fængslet i 2 måneder. Hans forbrydelse? Solgt jord til en jøde!” skrev USA’s ambassadør i Israel Friedman pa Twitter den 28. november . Det betragtes i det palæstinensiske samfund som en religiøs lovovertrædelse og et forræderi, der kan straffes med døden. Dødsdomme skal godkendes af præsident Mahmoud Abbas, som har været tilbageholdende med det og har givet Akel lempelige fængselsbetingelser. Årsagen kan være frygt for internationale protester. Chefrabbien i Jerusalem Aryeh Stern har udsendt en usædvanlig erklæring om, at Israel ud fra bibelsk lovgivning har pligt til at hjælpe palæstinensere, der fængsles af den slags anklager.


Hvis du vil få billederne med,
klik på teksten nedenfor og hente hele den 4-siders PDF fil
ned (download)

Nyt fra Israel 43


Kilde
Uffe Nissen har i mange år fulgt med og delt aktuelle informationer om Israel – inklusiv artikelsamlinger på dansk. Vi får Uffe Nissens materiale via et nyhedsbrev, som desværre er lukket for yderligere tilmeldinger. Så nu har vi Uffe som bidragsyder på MIFF.DK. Formen vil nok udvikle sig over tiden, men vi håber at den nuværende form – med en hel artikelsamling i en PDF – er nyttig for vores læsere. Artiklerne er direkte oversættelser, for det meste fra United with Israel og World Israel News.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem