Vinder af Nobels Fredspris, Nadia Murad, mener at jesidierne kan lære af Israel

Var på et fem dage langt besøg i Israel i fjor. Hun havde bl.a. møder med israelske Knesset-repræsentanter og presidenten ved Tel Aviv University.
Nadia Murad. (Skærmdump fra NRK Dagsrevyen 8. oktober 2018)
Nadia Murad. (Skærmdump fra NRK Dagsrevyen 8. oktober 2018)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

Fredag den 5. oktober kundgjorde Den Norske Noblekomite, at Nobels fredspris 2018 skal gå til Denis Mukwege og Nadia Murad for deres arbejde mod at bruge seksuel vold som våben i krig og væbnede konflikter.

Irakiske Nadia Murad er en 25 år gammel kvinde fra minoriteten jesidierne, som blev taget til fange og solgt som slave i det nordvestlige Irak af terrorgruppen IS.


Jesidier, eller yazider, er medlemmer af et religionssamfund med udbredelse i kurdiske områder i Irak, Iran, Tyrkiet, Syrien, Armenien og Georgien; i  nyere tid også i Europa, hvor der er flest i Tyskland. Antallet jesidier er usikkert, men ligger i dag på omkring  200 000 og 300 000 – muligvis flere.


Efter tre måneders mareridt lykkedes det Nadia Murad at flygte fra IS. I tiden efter har hun valgt, at fortælle åbent om hvad hun, og flere tusinde andre jesidi-kvinder blev udsat for. I 2016 blev hun udnævnt til FNs første “Goodwill Ambassador for the Dignity of Survivors of Human Trafficking”.

I juli 2017 var hun på et fem dage langt besøg i Israel. Det blev omtalt I24news i en artikel der blev publiseret den 25. juli 2017.

På den sidste dag – med hjælp fra en tolk – sagde hun følgende til en fyldt hal på universitetet i Tel Aviv:

“Præcis som jøderne har jesidierne en flere tusinde år gammel historie. Til trods for gentagen forfølgelse har begge vores folk overlevet. Mit besøg i israel har vist mig, at i kølvandet på undertrykkelse og folkemord, kan et samfund genopstå endog stærkere.”

Besøget i Israel var organiseret af den israelske nødhjælpsorganisation IsraAid, Combat Genocide Association, hvis mål er at stoppe og forhindre folkemord, og det israelske Society for International Development (SID).

I løbet af de fem dage i Israel havde Nadia møder med israelske Knesset-repræsentanter og presidenten ved Tel Aviv University, og hun besøgte Holocaust-museet Yad Vashem i Jerusalem og Beit Hatfutsot, det jødiske folks museum i Tel Aviv.

Nadia Murad på et møde i Knesset i juli 2017. (Foto: knesset.gov.il)
Nadia Murad på et møde i Knesset i juli 2017. (Foto: knesset.gov.il)

På et møde i nationalforsamlingen Knesset opfordrede Nadia de israelske repræsentanter til formelt at anerkende forfølgelsen af jesidierne som et folkemord, og vedtage en lov som blev foreslået af Ksenia Svetlova fra partiet Zionist Union. Hun leder en gruppe Knesset-medlemmer som arbejder for at styrke forbindelsen mellem Israel og det kurdiske folk.

Nadia Murad havde følgende afskedshilsen til Israel:

“Tak til jer for at have givet jesidiene et eksempel på hvordan vi kan fortsætte med være i kontakt med vores historie og arv samtidig med vi former vores fremtid.”

Kilder og noter
Original på norsk den 8. oktober 2018 – på dansk ved Jane Hoffman.
Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikel“En fjerde Gaza-krig er vist kun ét fejltrin væk”
Næste artikelNyheder fra Israel (31) – Artikelsamling fra Uffe Nissen
Avatar
Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016.

Ingen indlæg at vise