Mens Europa smelter, står varmen til at lette i Israel, men forskere advarer om at Israel kan se frem til stigende problemer med ekstrem varme og mindre nedbør. (Foto: Michael Panse, 30 okt. 2021, flickr)

Eksperter advarer om at Israel vil opleve stigende temperatur og mindre nedbør

Til trods for at årets sommer ikke er usædvanlig varm, advarer eksperter om at Israel vil opleve intense somre og faldende nedbør i takt med de globale temperaturer stiger.

Mens Europa smelter under rekord høje temperaturer, står varmen til at lette i løbet af de næste par dage i Israel, skriver Times of Israel.

I går rapporterde Israels meteorologiske institut om 32 grader i Tel Aviv og Jerusalem. I i den sydlige by Beersheba nåede temperaturen op på 36 grader. I nord var vejret køligere og i Haifa blev der registreret en temperatur på 29 grader.

Temperaturen forventes at falde 1-2 grader over hele landet inden weekenden, hvorefter den forventes at stige igen.

Israel oplever en gennemsnitlig sommer. Imens lider Europa under en hedebølge, der har udløst brande, flere dødsfald, smeltede togskinner og meget andet. Eksempelvis blev der sat en ny rekord med 40 grader i Storbritannien.

Klimaforskere har advaret om, at vi vil opleve mere ekstremt vejr som følge af den globale opvarmning.

Ifølge Israels meteorologiske institut vil Israel i 2030 kunne se frem til hedebølger, der varer 7-10 dage med temperaturer på 50 grader i visse dele af landet, skriver Haaretz.

I 2060 vil antallet af årlige hedebølger stige fra de nuværende fire til seks og gennemsnitstemperaturen i løbet af sommeren vil stige fra 33,5 til 35 grader, rapporterede den israelske nyhedskanal N-12.

– Tidligere var risikoen for at nå over 50 grader én gang i 100 år, med det nuværende klima er sandsynligheden allerede én gang i 10 år, siger Nir Stav, direktør for regeringsorganet ifølge Haaretz.

Det forventes at temperaturen under hedebølger vil nå op omkring 45 grader og nogle gange helt op til 50 grader i Jordandalen i 2050. I Negev i forventes det at der vil være dage med 40-45° grader.

Også i løbet af nattetimerne vil temperaturen stige, hvor det forventes at den vil overstige 20 grader 75 gange om året i 2050 – på nuværende tidspunkt ligger det tal på 63 gange årligt.

Ekstrem varme er ikke det eneste problem israelere vil stå over for. Ifølge Israels meteorologiske institut, vil antallet af dage med nedbør falde med 8-13 dage i løbet af de kommende år.

Den 4. september 2020 registrerede Israel sin varmeste dag nogensinde i Eilat med 48,9 grader.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp