Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

2021 blev præget af hede, tørke og skovbrande

Her ses israelske brandmænd som forsøger at få kontrol over kæmpe brand uden for Jerusalem midt under hedebølge, august 2021. (Foto: Flash90)
– Det her er blot en forsmag på hvad der venter os, siger leder af Israels meteorologiske tjeneste.

2021 i Israel, blev landets fjerde varmeste år der nogensinde er blevet målt siden målinger startede i 1950’erne. Perioden 2011-2021 blev desuden det varmeste årti nogensinde registreret i Israel, skriver Ha’aretz.

– Sidste års varme er blot en forsmag på hvad der venter os i Israel i takt med at klimaforandringerne vil vise sig i kommende årtier, siger Nir Stav, direktør i Israels meteorologiske tjeneste.

Sidste år var 7 ud af årets 12 måneder varmere end normalt – heraf var flere desuden usædvanligt varmere end normalt. Det drejede sig blandt andet om januar, maj og november. Maj måned har sjældent været så varm som i 2021. Det samme gælder april som bød på usædvanlig varme med 40-42 grader flere steder i landet.

Fire af månederne i løbet af 2021, lå på en gennemsnitlig temperatur. Juni derimod, var koldere end normalt i perioden 1995-2009. I august nåede temperaturen op på 46 grader i Jordandalen og flere af hedebølgerne i 2021 var usædvanligt lange og varme.

November 2021 var også en usædvanlig varm måned i forhold til normalen. Primo november lå temperaturen flere steder i landet på 33-35 grader. Ultimo november blev temperaturen mere normal med 33 grader flere steder og 29 grader i Jerusalem.

Mængden af regn i 2021 lå på gennemsnittet i løbet af de seneste 3 årtier, men regnen blev fordelt over betydeligt færre dage. Problemet er at når regnen falder i store mængder over kort tid, går en del af vandet tabt, fordi jorden ikke kan nå at absorbere vandet og lede det videre ned til grundvandet. Et andet problem er at det forårsager flere oversvømmelser og skader.

Januar bød på tørke og stort set ingen regn – hvilket er meget usædvanligt i vintermånederne i Israel. Det er kun sket én gang tidligere.

Hedebølger, tørke og varme måneder betyder at mere vand er fordampet fra overfladekilder, hvilket har forværret vandmanglen yderligere i Israel.

Data fra Israels miljøministerium, Israels meteorologiske institut og andre modeller tegner dystert fremtidsbillede: Israel kan således se frem til gennemsnitlig temperaturøgning på 4 grader inden udgangen af århundredet. Israel kan desuden se frem til en nedgang i regnmængden på 10-20%, flere ekstreme vejr fænomener – eksempelvis hedebølger, oversvømmelser og kraftig regn.

Ekstrem tørke har desværre også medført mange skovbrande i 2021, blandt dem en af de værste som nogensinde har ramt Jerusalem-området.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem