Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Israel ramt af værste miljøkatastrofe

Israel ramt af værste miljøkatastrofe i flere år. 170 ud af 190 km kyst ramt af olieudslip. (Foto: @IDF, via Twitter)
- En af ​​de værste miljøkatastrofer nogensinde. Oprydningsarbejdet vil tage lang tid, udtaler Natur- og parkmyndighedernes generaldirektør, Shaul Goldstein.

En baby havspildpadde dækket af sort tjære, er blevet symbolet på den værste miljøkatastrofe som har ramt Israel. Enorme mængder tjære er skyllet på omkring 160 kilometer af landets middelhavskyst, fra byen Ashkelon i syd til byen Rosh Hanikra i nord, skriver avisen Jerusalem Post.

I går advarede ministeriet for miljøbeskyttelse, indenrigsministeriet og sundhedsministeriet mod at tage på stranden.

Det vides endnu ikke hvor forureningen stammer fra, men den menes at komme fra et skib som ved uheld eller med vilje har udledt store mængder olie som herefter blev skyllet ind over Israels kyster under de voldsomme storme i sidste uge.

Miljøminister Gila Gamliel udtaler, at ministeriet undersøgte oplysninger fra Det Europæiske Agentur for Søfartssikkerhed om, hvad der menes at være et olieudslip som blev set på satellitbilleder omkring en uge siden ca. 50 km fra Israels kystlinje. Ifølge miljøministeren kan et eller flere af de omkring 10 skibe som sejlede i området være ansvarlig for udslippet.

Torsdag skyllede en kæmpe tjæredækket hvalunge på omkring 17 meter op på kysten ved Nitzanim-naturreservatet i syd. Det triste syn var en tidlig indikation på miljøkatastrofen.

– En af ​​de værste miljøkatastrofer, vi nogensinde har set i Israel. Oprydningsarbejdet vil tage lang tid, udtaler
Natur- og parkmyndighedernes generaldirektør, Shaul Goldstein.

Katastrofens fulde omfang vil først blive klart i fremtiden, men det er allerede tydeligt at tjæren som har dækket unikke kystnære miljøer, vil påvirke hele fødekæden såvel som avlsmiljøer for nogle arter og tjæren vil blive siddende på klippeoverflader i kommende år, især i nord.

Meget af oprydningsarbejdet skal udføres ved håndkraft, hvilket er en fysisk krævende opgave som vanskeliggøres af røgen fra tjæren. Der gøres også en intensiv indsats for at redde dyr fundet på strandene, det gælder både skildpadder og fugle som er blevet blinde og ikke kan bevæge deres lemmer og kæmper for at trække vejret.

De frivilliges indsats for at rydde op efter miljøkatastrofen er af flere politikere blevet beskrevet som “hjertevarmende”, men ikke desto mindre er det tydeligt, at der skal gøres mere for at forhindre miljøkatastrofer og tackle dem på nationalt niveau, når de sker.

Præsident Reuven Rivlin, takkede de frivillige og tilføjede: “Nu er tiden inde til en presserende national plan, inden vi står over for en hidtil uset miljøkatastrofe.”

Flere miljø-NGO’er understreger at regeringen allerede for 13 år siden havde godkendte en national beredskabsplan for bekæmpelse af olieforurening, men planen blev aldrig vedtaget, derfor mangler der fortsat finansiering, udstyr og arbejdskraft til at takle katastrofen når den sker.

Premierminister Benjamin Netanyahu udtalte lørdag, at olieudslippet undersøges og at regeringen har været i kontakt med ledere i lokalsamfundene. ”Tjæreforureningen, der ramte Israels kyster, er en alvorlig, og billederne af dyr, der er dækket af tjære, chokerede os alle,” udtalte Netanyahu.

Det er trist, at der skal en miljøkatastrofe til for at få regeringen til at skride til handling. Landet har fokuseret på Corona-krisen af ​​åbenlyse grunde, men det undskylder den manglende politiske vilje til at handle. Farerne ved olieudslip, lækage i rørledninger eller en lignende forureningskilde har været kendt i årtier. Landet var ikke forberedt. Ulykker og hændelser som sker på havet, kan ikke ignoreres, påpeger Jerusalem Post.

Den stakkels lille babyskildpadde som kvæles af klæbrig og giftig sort tjære, skal tjene som mere end et symbol på hvad der skete sidste uge – den bør ses som en advarsel. Selv når det meste af tjæren er fjernet fra sandet, og havet ser ud til at være rent, vil den miljømæssige påvirkning kunne mærkes i årevis.

Israel kan ikke stole på at håndtere nødsituationer, når de sker. Der skal gøres en større indsats for forebyggelse og øjeblikkelig organiseret reaktion for at forsøge at begrænse skaden. Strandene dækket af sort tjære, er en bogstaveligt talt en sort skamplet, slutter Jerusalem Post.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem