Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

– Mange der rejser til Israel for første gang, tror de rejser til en krigszone

Journalist og forfatter Matti Friedman var hovedtaler ved MIFF's Israel-konference 2023.
Matti Friedman har igennem flere år arbejdet i verdens største mediehuse og oplevede på tæt hold, hvordan de bevidst skjuler positive nyheder fra Israel.

Hovedtaleren ved MIFF’s Israel-konference 2023 er journalist og forfatter Matti Friedman. Matti har flere års erfaring som journalist i store mediehuse som eksempelvis The New York Times, The Atlantic, Tablet og Smithsonian. Matti har også arbejdet for mediehuset Associated Press i Israel. Her oplevede han mediernes uretfærdige dækning af Israel indefra.

– Mange af jer har besøgt Israel – I har med egne øjne set, at virkeligheden ikke er, som den præsenteres i medierne, fortalte Friedman.

Kort efter Gaza-krigen i 2014 skrev Friedman en vigtig artikel, hvori han afslørede internationale mediers uretfærdige dækning af Israel. I artiklen nævnte Friedman mange af de samme kritikpunkter, som MIFF igennem flere år, har kritiseret norske og danske medier for – inkl. den overdækning Israel får når det gælder konflikter.

– Vi havde 40 fuldtidsansatte, der dækkede konflikten. For AP var Israel det vigtigste internationale spørgsmål uden for USA, fortalte Friedman.

Friedman pegede blandt andet på, at AP havde flere ansatte i Israel med omkring ni millioner indbyggere, end verdens to mest folkerige lande – Kina og Indien. Faktisk havde AP flere ansatte i Israel end alle 50 lande syd for Sahara i Afrika – tilsammen. Og samtidig med at alt det negative blæses ud af proportioner, holdes alle positive relationer og nyheder skjult.

– Mange, der rejser til Israel, er bekymrede for, at de rejser til en krigszone. Det er fordi hver eneste lille voldshændelse får enorm dækning. Når du rejser til Jerusalem, er byen ikke som den beskrives i medierne.

Friedman påpegede også, at 14 personer blev dræbt i 2022 i Jerusalem – inkl. terror og kriminalitet. Til sammenligning var der i Indianapolis, en amerikansk by på størrelse med Jerusalem, 212 mord sidste år.

Alligevel er der ingen, der taler om, at der er krig i Indianapolis. Selv hvis du medtæller alle dødsfald i forbindelse med konflikten i 2022, var der færre dødsfald end der var i Indianapolis. I det, der er den mest dækkede konflikt i verden, er der færre dødsfald, end der er i en amerikansk by, understregede Friedman.

Friedman påpegede, at journalistik ofte handler om at skabe en historie om det gode og det onde. For medierne er det lettere at fremstille Israel som den stærkeste part, som skurken og palæstinenserne som de svage ofre – skabe et stort/hvid billede med Israel som de onde og palæstinenserne som de gode.

– Mange mennesker ser ikke det store billede i konflikten. De zoomer ind og ser på Israel med et stærkt militær og palæstinenserne som de svage. For at forsytå konflikten må man zoome ud og se på det større billede i den muslimske verden, der omgiver den lille jødiske stat. Du kan kun forstå konteksten, hvis du er på det store billede og forstår kompleksiteten i regionen som helhed.

Friedman holdt også et foredrag om jøderne fra arabiske lande og den manglende internationale interesse i at fortælle om jødernes skæbne i regionen, hvor de har levet igennem flere tusind år. Friedman påpegede også at verden ikke har interesse i at fortælle, at over halvdelen af israelske-jøder har rødder i Mellemøsten og Nordafrika. Israel er ikke et europæisk land, Israel er et mellemøstligt land med en mellemøstlig levemåde.

Se Friedmans spændende foredrag her:

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem