Search
Berit Reisel har skrevet en bog om den økonomiske plyndring af de norske jøder. (Foto: Bjarte Bjellås)

– Jøderne blev tvunget til at finansiere deres egen undergang

Den norske psykolog og forfatter Berit Reisel fortalte om plyndringen af jøderne i Norge.

Psykolog og forfatter Berit Reisel holdt foredrag under MIFFs Israel-konference i Kristiansand 9. oktober. Reisel blev født i svensk flygtningelejr, efter hendes forældre var flygtet fra Norge under Holocaust. I 2021 udgav hun bogen «Hvor blev det av alt sammen?» Plyndringen av jødene i Norge. Bogens overskrift var også tema for hendes foredrag.

– Det er 20 år siden jeg besluttede mig for at skrive bogen, men den blev udsat mange gange undervejs. Det har været en svær opgave at åbne døre, sagde Reisel til de omkring 200 tilhører i salen.

I bogen fortæller Reisel blandt andet om arbejdet i Skarpnes-utvalget, et statsligt i udvalg i Norge som blev oprettet for at kortlægge hvad der skete med de norske jøders ejendom under Anden Verdenskrig. Udvalgets fik til opgave at «kortlægge hvad der skete med jødernes ejendele i Norge under Anden Verdenskrig» samt «kortlægge hvordan og hvilket omfang beslaglagte værdier/ejendele blev returneret til norske jøder efter krigen.» Test.

– I takt med at film og billeder fra koncentrationslejrene udkom, fandt vi ud af hvad der var sket med vores slægtninge. Men hvad der var sket med alle deres ejendele vidste ingen. Ingen fortalte jøderne hvad der var blevet af deres ejendele. Der var et gapande hul i historien, fortalte Reisel.

– Det skulle gå 50 år før det blev muligt at finde svar på på ovennævnte spørgsmål, tilføjede Reisel.

Reisel fortalte også om hvordan de norske jøder blev plyndret under Anden Verdenskrig og deres lange kamp for at få et restitutionsopgør.

– Værdier som guld, sølv og smykker blev overført til de tyske okkupanter, som betaling for deportation af de norske jøder. Jøderne blev med andre ord tvunget til at finansiere deres egen undergang, fortalte Reisel.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp