– Jøderne blev tvunget til at finansiere deres egen undergang

Den norske psykolog og forfatter Berit Reisel fortalte om plyndringen af jøderne i Norge.
Berit Reisel har skrevet en bog om den økonomiske plyndring af de norske jøder. (Foto: Bjarte Bjellås)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

Psykolog og forfatter Berit Reisel holdt foredrag under MIFFs Israel-konference i Kristiansand 9. oktober. Reisel blev født i svensk flygtningelejr, efter hendes forældre var flygtet fra Norge under Holocaust. I 2021 udgav hun bogen «Hvor blev det av alt sammen?» Plyndringen av jødene i Norge. Bogens overskrift var også tema for hendes foredrag.

– Det er 20 år siden jeg besluttede mig for at skrive bogen, men den blev udsat mange gange undervejs. Det har været en svær opgave at åbne døre, sagde Reisel til de omkring 200 tilhører i salen.

I bogen fortæller Reisel blandt andet om arbejdet i Skarpnes-utvalget, et statsligt i udvalg i Norge som blev oprettet for at kortlægge hvad der skete med de norske jøders ejendom under Anden Verdenskrig. Udvalgets fik til opgave at «kortlægge hvad der skete med jødernes ejendele i Norge under Anden Verdenskrig» samt «kortlægge hvordan og hvilket omfang beslaglagte værdier/ejendele blev returneret til norske jøder efter krigen.» Test.

– I takt med at film og billeder fra koncentrationslejrene udkom, fandt vi ud af hvad der var sket med vores slægtninge. Men hvad der var sket med alle deres ejendele vidste ingen. Ingen fortalte jøderne hvad der var blevet af deres ejendele. Der var et gapande hul i historien, fortalte Reisel.

– Det skulle gå 50 år før det blev muligt at finde svar på på ovennævnte spørgsmål, tilføjede Reisel.

Reisel fortalte også om hvordan de norske jøder blev plyndret under Anden Verdenskrig og deres lange kamp for at få et restitutionsopgør.

– Værdier som guld, sølv og smykker blev overført til de tyske okkupanter, som betaling for deportation af de norske jøder. Jøderne blev med andre ord tvunget til at finansiere deres egen undergang, fortalte Reisel.

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelIsraels ambassadør åbnede Israel-konferencen 2021
Næste artikelSe alle foredragene fra Israel-konferencen 2021
Avatar
Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.

Ingen indlæg at vise