Search
Eyal Dror (t.h.) forklarer MIFF-medlem Robin Bråthen om situationen under den syriske borgerkrig og arbejdet de gjorde i Operation God Nabo. Grænsehegnet og overgangen til Syrien ses i baggrunde. (Foto: Kjetil Ravn Hansen, MIFF)

Oberstløjtnant Eyal Dror holder foredrag ved MIFFs Israel-konference

Hør blandt om hvordan Eyal Dror har ledet «Operation God Nabo» under borgerkrigen i Syrien.

Oberstløjtnant Eyal Dror stod for nødhjælpsprogrammet Operation God Nabo for syriske borgerkrigsofre i 2016-2018. Israel gav medicinsk hjælp til civile syrer på en feltklinik tæt på grænsen mellem Israel og Syrien, Israel hjalp med infrastruktur – eksempelvis brændsel til opvarmning, vandkilder, bageovne, elektriske generatorer, vandrør og andet. Derudover gave Israel civil assistance – eksempelvis mad, mel til bagerier, ernæringspakker til babyer, bleer, sko og varmt tøj.

Oberstløytnant Eyal Dror. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Oberstløjtnant Eyal Dror. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)

MIFF tog i sin tid med Eyal Dror i områdene på Golan hvor det hele fandt sted.

– Syrerne er vokset op med en forestilling om at jøder og israelere er monstre. Nu fortæller de hele verden at Israel hjalp dem i nødens stund, fortæller Dror.

En af de historier som har gjort stort indtryk på Dror og som også er blevet spredt via sociale medier, er blevet fortalt af Noam Shalev. Den israelske filmproducent havde spist middag på en restaurant i Stockholm en fredag aften i 2019 og skulle betale, tjeneren tabte hans kreditkort på gulvet, samlede det op og stirrede på det.

«Hvor er du fra», spurgte hun. «Israel», svarede han. Hun så på ham og begyndte at skælve, græde og forsvandt hurtigt. Shalev frygtede at være havnet i en ubehagelig situation og skyndte sig derfor at samle sine ting og forlade restauranten. I mellemtiden kom tjeneren tilbage med kokken og pegede på ham mens hun fortsatte med at græde og skælve. Shalev var klar til at løbe ud af restauranten af frygt for sin sikkerhed, men tjeneren sagde undskyld og kokken som var hendes søster, forklarede at aldrig havde mødt en israeler før og blot ville sige tak.

Det viste sig at de to kvinder havde været flygtninge fra Syrien, for nogle år siden blev deres mor meget syg og lå for døden. Midt på natten blev hun fragtet over grænsen til Israel og fik den fornødne behandling på et hospital i Safed. I dag er moren rask og bor med sine døtre i Stockholm. Tjeneren var meget ivrig og ringede til sin mor, græd og bad Shalev takke sine brødre i Israel som havde reddet deres mor.

En dag stod en ni-årig syrisk pige ved grænsen til Israel på Golan. Hun var meget syg af diabetes. De israelske soldater sørgede for hun kom på hospitalet hvor hun fik livsreddende behandling. Ifølge Eyal sagde lægen at hun havde været død inden for et døgn uden behandling. Efter pigen kom hjem tegnede hun det israelske flag, et hjerte og skrev sit navn på arabisk.

Historierne har i dag spredt sig igennem Syrien og til syrere i andre lande. Eyal Dror er meget entusiastisk når han fortæller om de positive ringe i vandet som nødhjælpsprogrammet har skabt. Operation God Nabo blev afsluttet 13. september 2018, da Assads styrker igen sikrede sig kontrollen over Syd-Syrien og grænseområdet mod Israel.

Eyal Dror vil holde to foredrag ved MIFFs kommende Israel-konference:
«At omfavne fjenden – historien bag Operation God Nabo» og «Israels udfordringer ved nordflanke». Med sin militære ekspertise og personlige erfaring på området vil Dror fortælle om de nuværende og ikke mindst de enorme fremtidige sikkerhedsudfordringer som Israel kan få i grænseområderne i nord.

Klik HER for program, information og tilmelding til Israel-konferencen (link til checkin.no)

Der tages højde for at udenlandske gæster kan være forhindret i at rejse grundet Corona-restriktioner. Sker det vil foredragene foregå via Zoom.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp