Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Fejlene med kortene Fredrik Solvang brugte under NRK Debatten

Programleder Fredrik Solvang i NRK Debatten 19. maj 2021. (Skærmdump fra tv.nrk.no)
NRK fortsætter med at bruge kortene som MSNBC har beklaget at de brugte.

Den 19. maj var konflikten mellem israelerne og palæstinenserne tema i NRK Debatten (svarende til DR). Programleder Fredrik Solvang havde inviteret flere unge stemmer ind i studiet for at belyse krigen som har raset siden 10. maj. derudover deltog forskerne Marte Heian-Engdal og Cecilie Hellestveit. Line Khateeb fra Palestinakomiteen og Conrad Myrland fra MIFF kom ind i de sidste minutter.

Solvang satte sandsynligvis intern NRK-rekord i aftes. Aldrig før har så mange forskellige pro-israelske stemmer fået taletid i et 45 minutters debatprogram. Det fortjener han ros for.

Solvang fortjener ikke ros for hans brug af kort. Han gav heldigvis MIFF lidt taletid til at kritisere kortene, men der var meget mere at sige end der blevet givet af tid.

I 2012 forklarede MIFF nøje hvilke fejl der er med kortene i artiklen Når NRK bruger kort som lyver. Se kortversion og korrigerende kort nedenfor

I 2015 beklagede den venstreorienterede amerikanske tv-kanal MSNBC deres brug at lignende kort – læs HER.

– Sidst torsdag, i et forsøg på at tale om sammenhængen for den nuværende urolighed i Mellemøsten, viste vi en serie kort af skiftende geografi i regionen. Vi forstod efter vi gik i luften at kortene ikke var faktisk korrekte og vi beklager at vi brugte dem, sagde Snow.

– Jeg ville ønske jeg havde reageret med det samme, da jeg så dem, sagde NBCs Mellemøst-korrespondent Martin Fletcher.

– Det første kort viste området som om det var en palæstinensisk stat. Ordet over kortet var “Palæstina”. Det så ud som om det var fyldt af arabere. Og derefter viste de næste kort færre og færre, mindre og mindre land fra kort til kort. Samlet set gik det fuldstændigt galt. Det var jo ingen stat som hed Palæstina. I 1946 var det et britisk mandatområde. Storbritannien fik kontrollen over området af Folkeforbundet. På det tidspunkt var det omkring en halv million jøder og en million arabere i området. Kortet burde som minimum have afspejlet den demografiske virkelighed. Og det gav det forkerte indtryk, sagde Fletcher.

Se opp for kart som lyver!
Se op for kart som lyver!

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem