Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Norges statsminister svarer igen på Martin Krasniks kritik af norsk Israel-politik

Partileder Jonas Gahr Støre og sentralstyret i Arbeiderpartiet skriver som kommentar til et forslag fra AUF Sør-Trøndelag at de «støtter forslaget om handelsboikott av varer og tjenester fra de okkuperte områdene». (Foto: Arbeiderpartiet, flickr)
Martin Krasnik kritiserer Norge for at lukke øjnene for palæstinensisk terror. Det har fået Norges statsminister Jonas Gahr Støre til at reagere. (Foto: Arbeiderpartiet, flickr)
Ifølge Krasnik har man i Norge omskrevet 7. oktober-massakren mod Israel fra en skelsættende begivenhed til et »mere tåget, uklart naturfænomen« og samtidig valgt at lukke øjnene for palæstinensisk terror for at få fortællingen til at give mening.

Martin Krasnik, der er chefredaktør på Weekendavisen har kritiseret Norge for at lukke øjnene for palæstinensisk terror. Det har fået Norges statsminister Jonas Gahr Støre til at svare igen, skriver Berlingske Tidende.

Statsministeren kalder Krasniks kritik for »meget overfladisk«.

Kritik af Norges Israel-politik, Krasnik skriver blandt andet at norske politikere ikke har fokus på 7. oktober-massakren mod Israel, hvor flere tusind terrorister stormede ind over grænsen fra Hamas-kontrolleret Gaza og gik til angreb mod forsvarsløse babyer, børn, kvinder, ældre og mænd. Massakren er den direkte årsag til Israels krig mod terrorgruppen Hamas i Gaza. Massakren, der kostede over 1.200 liv, er den værste mod jøder siden Holocaust. Alligevel får massakren ikke politisk opmærksomhed i Norge. Samtidig med Norges venstrefløj beskriver Israel som 75 års besættelse og folkedrab, ignoreres massakren begået af Hamas. Ifølge Krasnik, ignorerer norske politikere på tværs af partier også terrorkrigen mod Israel.

Den norske avis Morgenbladet, har publiceret Krasniks kritik som også kan læses i forordet af hans nye bog.

Ifølge Krasnik har man i Norge omskrevet 7. oktober-massakren mod Israel fra en skelsættende begivenhed til et »mere tåget, uklart naturfænomen« og samtidig valgt at lukke øjnene for palæstinensisk terror for at få fortællingen til at give mening.

Krasnik understreger også at Norge var det første vestlige land, der vedtog »en resolution som fordømte Israel for krigsforbrydelser«.

Kong Harald overvejede at sende Israel en officiel kondolence. Krasnik skriver: – Men nej, det norske udenrigsministerium frarådede kondolencer på grund af situationens politiske karakter. Vi vil helst ikke blive opfattet som proisraelske. Denne linje forplanter sig nedad i hele systemet. Ifølge Krasnik blev det palæstinensiske flag hejst foran rådhuset i Oslo, fordi Arbeiderpartiet ville nedtone en mindehøjtidelighed for ofrene af 7. oktober-massakren.

I sin kritik nævner Krasnik også Norges statsminister, hvilket er årsagen til statsministerens reaktion på kritikken.

Om statsminister Jonas Gahr Støre, skriver Krasnik: – Mens det danske Socialdemokrati aldrig har fraveget sin grundlæggende støtte til Israel, har Arbeiderpartiet – personificeret ved statsminister Jonas Gahr Støre – gjort det modsatte.

Ifølge Krasnik var Støre i sin tid som udenrigsminister, en af Vestens mest Israel kritiske.

Krasnik sammenligner også statsministeren med Jeremy Corbyn, som stod i spidsen for det britiske Labour parti og i årevis blev anklaget for at være antisemit.

Det var sammenligningen med Corbyn som fik statsminister Støre til at reagere. Til Morgenbladet udtaler han: – De personer, som Krasnik sammenligner mig med, er meget langt fra det, jeg har sagt og gjort i denne sag.

Han tilføjer, at man i Arbeiderpartiet »er venner med både Israel og palæstinenserne. Vi ønsker, at de kan leve i fred side om side. I 1970erne begyndte flere at få øjnene op for det palæstinensiske folks skæbne. Især norske FN-soldater fortalte hjemme om, hvad de havde set. Siden da har Norges indsats gennem fire årtier handlet om, at vi som et lille land i udkanten kan facilitere for parter, der ønsker at nå frem til en fredelig løsning,«

Ifølge Støre kan flere sandheder være sande på samme tid, dvs. at Israel blev udsat for 7. oktober-massakren og Israel har ret til at forsvare sig. Han tilføjer: – Men det er også sandt, at krigen i Gaza ikke er proportional med hensyn til de enorme lidelser, ødelæggelser og varige katastrofer, den påfører Gazas befolkning.

Statsministeren er »helt uenig« i Krasniks påstand om at Norge lukker øjnene for palæstinensisk terror. Statsministeren er dog enig med Krasnik i, at 7. oktober-masssakren ofte »glider ud af fokus«, hvilket ifølge ham, hænger sammen med at massakren kun varede èn dag, mens den efterfølgende krig har varet i flere måneder.

Statsministeren afviser også Krasniks påstand om, at det norske udenrigsministerium afviste Kong Haralds kondolencer til Israel, for ikke at virke proisraelsk, da der er tradition for at der er regeringen som sender den slags kondolancer.

På spørgsmålet om statsministeren mener at Krasniks kritik både er misforstået og overfladisk, svarer statsministeren: – Jeg forstår Krasniks fortvivlelse og frustration. Jeg forstår og anerkender, at han forsvarer den jødiske minoritets ret til at blive set og leve trygt, både i Danmark og i Norge. Jeg er i ugentlig kontakt med det jødiske miljø i Norge for at forsikre dem om, at vi er opmærksomme på dem og vil gøre, hvad vi kan for at beskytte dem, sikre at børn kan gå sikkert i skole, og at alle kan leve trygt i vores land. Vores jødiske medborgere skal være trygge i Norge, de hører til her. Det er vigtigt at beskytte den jødiske minoritet. Og tilføjer: – Så ja, Krasniks kritik er meget overfladisk.

Statsministeren understreger samtidig at han er enig i, at krigen i Gaza er en katastrofe for både israelerne og palæstinenserne. Han slutter: – Og vi må have en diskussion om, hvad der skal ske bagefter.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem