Her ses paraden med den døde palæstinensisk/amerikanske journalist Shireen Abu Aqleh i Jenin som er kendt for at være en terrorrede, 11. maj 2022. Den døde journalist er draperet med det palæstinensiske flag og hendes pressevest. Liget er omringet af bevæbnede palæstinensere. Flere af deres væben bruger den type kugle som skød journalisten. (Foto: Flash90)

PA-præsident Abbas under mindeceremoni for dræbt journalist: – Israel skal straffes

De palæstinensiske myndigheder (PA) har travlt med at beskylde Israel for drabet af Al-Jazeera journalisten. Samtidig nægter PA at samarbejde med Israel om at undersøge hændelsen til bunds.

Al-Jazeera journalist Sheerin Abu Akala som blev dræbt i går i Jenin (kendt terrorrede) under voldsomme kampe mellem israelske sikkerhedsstyrker og bevæbnede palæstinensere, blev i dag mindet i Muqataa i Ramallah i Judæa og Samaria. Ramallah er også de palæstinensiske selvstyreområders hovedkvarter som kontrolleres af de palæstinensiske myndigheder (PA), skriver den israelske nyhedskanal N-12 (artiklen er oversat fra hebraisk)

Journalisten begraves i morgen i Øst-Jerusalem.

PA’s præsident og formand Mahmoud Abbas angreb Israel under sin tale ved mindeceremonien og sagde, at “det fulde ansvar hviler på Israel – de vil ikke kunne undslippe den her gang. Vi vil forfølge Israel ved Den Internationale Straffedomstol.”

“Mordforbrydelsen mod Sheerin Abu Akala er ikke den første forbrydelse, snesevis af martyrer – palæstinensiske journalister er faldet,” sagde Abbas.

Til trods for at der i aftes blev holdt forhandlinger om at nedsætte en fælles undersøgelseskommission med Israel som skulle undersøge omstændighederne omkring hendes død, udelukkede han på det kraftigste den mulighed: “Vi afviser en fælles undersøgelse med Israel, der begik forbrydelsen, og vi stoler ikke på den.”

PA’s civilminister Hussein al-Sheikh meddelte har meddelt, at palæstinenserne afviser en fælles undersøgelse med Israel af omstændighederne omkring drabet i Jenin i går. “Israel anmodede om en fælles undersøgelse og overførsel af kuglen, der dræbte journalisten, til dens hænder, og vi nægtede,” sagde han. “Vi vil afslutte en uafhængig undersøgelse og opdatere familien, USA og Qatar.”

“Foranstaltningerne bringer PLO’s centralråds beslutninger vedrørende aftalen om aftalerne med Israel til handling,” understregede han og tilføjede, at adøde Sheerin vil blive tildelt en medalje.

PA’s udenrigsministerium angreb også Israel: “Israelske opfordringer til at efterforske henrettelsen af ​​journalisten Sheerin Abu Aqla er et uhyrligt forsøg på at skjule forbrydelsen. Vi opfordrer det internationale samfund og de kompetente domstole til at retsforfølge israelske krigsforbrydere.” Tidligere har højtstående PA-embedsmænd, inkl. premierminister a-Shtiya og ministeren Hussein a-Sheikh, gjort det klart, at PA vil indbringe sagen for Den Internationale Straffedomstol.

Al-Sheikh hævdede desuden at alle “alle indikationer, vidneudsagn og vidner bekræfter mordet på journalisten af ​​særlige israelske enheder” – det til trods for at sikkerhedsmyndighedernes vurdering er, at hun tilsyneladende blev skudt som følge af vilkårlig skud fra bevæbnede palæstinensere.

Abu Akla blev dræbt i går under en skududveksling mellem IDF-styrker og terrorister i Jenin i Judæa og Samaria mens hun dækkede hændelsen.

Oplysninger indhentet af Israel viser, at lederen af ​​Institut for Retsmedicin ved a-Najah Universitet i Nablus, som stod for obduktionen af journalisten, har udtalt at at obduktionen “ikke kunne fastslå, om hun døde af IDF styrker eller bevæbnede palæstinensere.”

I går oplyste institutlederen: “ifølge de første fund blev journalisten ramt af en kugle i hovedet og på mere end en meters afstand.” Han understregede, at det kun er den indledende fase, og at der ikke er tegn på et kortdistanceskyderi affyret mod hende. Han sagde, at han ikke kunne give detaljer om, hvilken type våben hun blev skudt af eller type kugle.”

Kort efter offentliggørelsen af ​​den indledende obduktion sagde IDF’s stabschef Aviv Kochavi, at det på nuværende tidspunkt ikke var muligt at fastslå med sikkerhed, hvem havde skudt journalisten og tilføjede: “IDF handler overalt hvor det er nødvendigt – især i Jenin-området hvor der er mange terrorister.”

“I modsætning til palæstinenserne udfører IDF-soldater professionel og selektiv skydning,” fortsatte Kochavi. “Journalisten som blev dræbt, var på stedet. På nuværende tidspunkt er det ikke muligt at fastslå hvem skød hende og vi beklager hendes død. For at efterforske sandheden har vi nedsat et særligt hold, som vil afklare fakta og præsentere dem fuldt ud og så hurtigt som muligt.”

Samtidig udpegede stabschef Kochavi et dedikeret hold ledet af kommandobrigadiergeneralen, oberst Manny Liberty, til at undersøge hændelsen.

FN har krævet en undersøgelse af Abu Akalas død, og talsmand for det amerikanske udenrigsministerium, Ned Price, har fordømt drabet og opfordret til en øjeblikkelig undersøgelse og retsforfølgelse af de skyldige.

“Vi er knuste over drabet på den amerikanske journalist Sheerin Abu Akala på Vestbredden og fordømmer det kraftigt. De ansvarlige skal holdes ansvarlige. Hendes død er en krænkelse af pressefriheden.” Tweetede han.

Israels premierminister Naftali Bennett Tweetede: “Under operationen affyrede bevæbnede palæstinensere unøjagtig, ukontrolleret og vilkårlig ild. Vores styrker reagerede på ildkilderne, og de skød så præcist som muligt. I skudvekslingen blev al-Jazeera-journalisten desværre såret og dræbt.”

Og tilføjede:

“De Palæstinensiske Myndigheder og deres præsident var hurtige til at anklage Israel baseret på ubegrundede beskyldninger, allerede før en undersøgelse er blevet gennemført. Der er brug for en reel undersøgelse, og palæstinenserne forhindrer den.”

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp