Efter klagestorm fjernede NRK antisemitisk radioindslag, siger «ingen konsekvenser» for radiovært

Programlederen som udtrykte håb om at vaccinen mod den dødelige pandemi ikke ville virke for «Guds udvalgte folk» i Israel vil få slettet sit indslag, har NRK-redaktørerne besluttet.
Bølgen af antisemitiske angreb som du kan læse, blev sagt under programmet «Shaun på P13» om eftermiddagen tirsdag 2. februar 2021. (Skærmdump radio.nrk.no)
ISRAEL ER UNDER ANGREB!
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr). 

Her er en smagsprøve på hvad vores naboland Norge byder sine indbyggere i NRK (svarende til DR) som får midler af de norske skatteydere:

Tirsdag 2. februar fra kl. 15.14 var programleder Shaun Henrik Matheson i luften med Shaun på NRK P13, en digital radiokanal som spiller musik og er underlagt Underholdningsafdelingen. Blot halvanden time senere publicerede MIFF i Norge en sag hvor vi gentog programlederens horrible, antisemitiske bølge ord for ord uden særlig kommentar. Vi bad også NRK-ledelsen om en kommentar før der var gået mindre end to timer. For at dokumentere det vi antager kan være en overtrædelse af den norske straffelov, sikrede vi os også optagelse og publicering på YouTube.

Etter MIFF sørgede for at få sagen ud til offentlighedens kendskab, blev NRK udsat for en bølge af kritik, ikke kun med hundredvis af klager på MIFFs sociale platforme, men også med klager til Kringkastingsrådet, til NRKs public service og via andre kanaler. I Norge genkender mange Mathesons udtalelser som racistiske, antisemitiske og langt over stregen. MIFF i Norge har også modtaget mange opfordringer om at politianmelde programlederen og/eller NRK.

I første omgang gav NRK Public service følgende svar til et norsk MIFF-medlem som klagede via Facebook:

«Shaun på P13» er en underholdningsflade i formatet «personality radio», hvor det er programlederens oplevelser og betragtninger om alt fra små hverdagshændelser til politik og nyheder som er på dagsorden. Udgangspunktet for betragtningen var Shauns overraskelse over at høre gode nyheder fra Israel, et land vi ellers er vant til at høre mere konfliktfyldte nyheder fra. Flere formuleringer, blandt andet ønsket om at vaccineringen mod Corona ikke ville virke i landet, var imidlertid langt over stregen. Det beklager vi, og vi må bare undskylde os med at selvmål desværre kan forekomme på direkte radio. Her var der flere uheldige formuleringer, så vi forstår at mange reagerer.

Kort tid herefter, omkring kl. 20.30, meldte NRK Public service imidlertid:

NRK har haft et redaktørmøde om sagen her til aften. NRK har besluttet at fjerne indslaget. Dagens program vil blive fjernet fra NRKs radiospiller indtil det aktuelle indslag er klippet fra.

Da MIFF i Norge udgave nærværende artikel kl. 21.10 lå indslaget fortsat på NRKs radiospiller. MIFF forventer at indslaget vil blive fjernet i løbet af i morgen.

Her er det norske MIFF-medlems svar til NRK Public service:

«Det korrekte her er at få Shaun til at beklage sine udsagn, punkt for punkt korrigere sine udsagn på den samme radiokanal hvor han har er kommet med sine løgne på. Derefter burde det jo i en logisk forstand få konsekvenser for ansættelse, eventuelt videre mulighed til at nyde privilegier som andre ikke har. At det går igennem hos NRK den selvsamme uge hvor vi hædre mindet af Holocaust-ofrene er endnu et vidnesbyrd om at NRK journalister ikke har lært og heller ikke forstår deres samfundsansvar.»

Opdatering kl. 22.15

Nyhedsbureauet NTB melder også, via Journalisten, at NRK trækker radioindslaget tilbage efter bølgen rettet mod Israel.

– Det er over stregen. Det må vi bare beklage, og jeg forstår godt at folk er vrede, siger Charlo Halvorsen, underholdningsredaktør i NRK.

Han siger at episoden ikke vil få konsekvenser for Matheson.

– Vi synes det var over stregen og et selvmål i et direkte transmitteret program. Vi forstår godt at folk bliver provokeret og at det er uheldigt, så vi fjerner det, siger Halvorsen.

Opdatering kl. 09.40 onsdag 3. februar
Artiklen er opdateret med ny titel. Oprindelig: SENESTE: NRK vil fjerne antisemitisk radioindslag

Se MIFFs direkte sending om sagen tirsdag aften, lige efter MIFF først havde bekendtgjort at indslaget ville blive fjernet.

Hvordan synes du NRK har håndteret sagen? – Skriv din kommentar i kommentarfeltet.

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelNorwegian state radio host: “I wish the vaccine didn’t work in Israel, Israel is a shitty country”
Næste artikelDansker har kørt sig til at blive kaptajn på israelsk cykelhold
Avatar
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen indlæg at vise