John Lennon, Paul McCartney og Gene Vincent i Liverpool. (Foto: Diego Sideburns, via flickr)

Hør John Lennon synge på hebraisk

John Lennon blev myrdet for 40 år siden. I den anledning sendte israelsk tv primo december et lydklip med Lennon fra 1969 hvor han sang en sang “Oath to Jerusalem” (Ed til Jerusalem/Yerushalaim Nishbanu på hebraisk) på hebraisk. Den israelske journalist, sangskriver og senere Knesset-medlem Akiva Nof, skrev sangen og lærte Lennon den, skriver avisen Times of Israel.

På det tidspunkt var Lennon i Amsterdam hvor han holdt en “seng for fred” protest med sin kone Yoko Ono. I klippet synger Lennon to linjer fra sangen, efter introduktionen: “Lennons stemme taler til Israels stemme”.

Lennon sang følgende linjer på hebraisk:
“Jerusalem, vi har alle svoret i al evighed, vi vil ikke forlade dig herfra og for evigt.”

Nof fortalte den israelske tv-kanal N-12 at han på det tidspunkt arbejdede som korrespondent for Israel Radio (Kol Yisrael på hebraisk), han var i Amsterdam og bankede på døren til Lennons hotelværelse for at få et interview. Nof fortalte at han ikke ville have haft modet til at gøre det samme i dag, men dengang forstod Nof ikke ”øjeblikkets storhed”.

Et medlem af Lennons følge rystede på hovedet, sagde nej til interviewet og lukke døren i Nofs ansigt, da Lennon råbte: “Lad Israels stemme komme ind.”

Nof befandt sig alene med Lennon på hotelværelset ”i 10 minutter og derefter yderligere 10 minutter, og vi havde mere end et interview; det var en samtale på en halv time. Mit indtryk var, at Lennon simpelthen ville tale”, fortalte Nof.

“Jeg spurgte ham, om han kendte nogle israelske sange?” Lennon svarede: ”Kun Hava Nagila, ha-ha-ha.”

”Så jeg spurgte ham, om han ville lade mig lære ham to linjer i en sang, som dengang blev sunget af den israelske hærs rabbinske kor. Han sagde, ‘ja, ja, ja.’ “

Nof havde ledet ungdomsledelsen i Herut-partiet, en forløber til premierminister Benjamin Netanyahus Likud parti. Senere tjente Nof som Knesset-medlem i tre valgperioder. ”Jeg skrev de hebraiske ord ned til for ham med latinske bogstaver, lærte ham melodien på et øjeblik, og han sang:

‘Jerusalem, vi har alle svoret i evighed, vi vil ikke forlade dig herfra og for evigt’. “

Ifølge Nof fortalt Lennon ham, at han “glædede sig til at blive gammel.”

Da Lennon blev myrdet tænkte Nof: “du vil aldrig blive gammel, men du vil altid være ung i vores hjerter.”

Hør Lennon synge på hebraisk her:

Du kan også hører en lidt længere bid af lydfilen her:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp