Det iranske regimes hadefulde racisme stilles åbent til skue i international skakturnering i Sverige

Ung skakstjerne fra Iran nægtede at spille mod israeler.

Den iranske skakspiller Aryan Gholami på turneringen i Sverige (Foto: Lars OA Hedlund, via Nordic Chess School)
Den iranske skakspiller Aryan Gholami på turneringen i Sverige (Foto: Lars OA Hedlund, via Nordic Chess School)
Støtter du det jødiske folks ret til et nationalt hjemland? Klik her for at blive medlem af MIFF fra kun kr. 3, - om ugen

Aryan Gholami (17) er en dygtig iransk skakspiller. I Nytårs Weekenden deltog han på Rilton Cup, i en større skak turnering i Stockholm.

I 7. runde af lyn skak’en, torsdag den 3. januar, skulle Gholami møde israeleren Ariel Ehrenberg, men han valgte ikke at stille op til spillet.

– Skulle jeg have spillet mod en spiller fra Israel ville det have fået store konsekvenser for mig, siger Aryan Gholmai til skack.se. Irans skak forbund straffer spillere som sætter sig til bords for at spille med israelere, skriver skaknet på stedet.

Skulle jeg have spillet mod en spiller fra Israel ville det have fået store konsekvenser for mig. Irans skak forbund straffer spillere som sætter sig til bords for at spille med israelere.

Ingvar Gundersen, leder i Nordic Chess School, mener Gholami bør udelukkes fra skak i mindst et år efter boykotten. Han var selv til stede ved turneringen og reagerer kraftig på, at den svenske turnerings ledelse tillod at Gholami trak sig fra spillet.

– Denne holdning står ikke i forhold til en god sports ånd og bør ikke være acceptabel i internationale skakturneringer, skriver Gundersen på Facebook-siden til Nordic Chess School.

Havde Gholami stillet op til kamp mod Ehrenberg og vundet, kunne han havde opnået 1 ekstra point  og vundet turneringen, ifølge en iransk Twitter-kommentar. Nu måtte han nøjes med en andenplads.

– Den islamske republiks anti-israelske politik i de sidste 40 år har ført til nederlag og tab for iranerne, mens den har styrket terror gruppe som Hamas, skriver en eksil-iraner i USA.

Den islamske republiks anti-israelske politik i de sidste 40 år har ført til nederlag og tab for iranerne, mens den har styrket terror gruppe som Hamas.

Oprindelig artikel: 
Det iranske regimets hatefulle rasisme på åpen utstilling i svensk sjakkturnering, den 8. januar 2019. På dansk ved Inger Irene Hansen. Besøg artiklen for at se andre artikler fra MIFF.NO om diskrimination mod israelske skakspiller … og om den modige norske verdensmester, Magnus Carlsen, som sætter sig mod diskriminationen.
Tidligere artikelEuropas nye “München”: Iran
Næste artikel14 årig pige stukket ned i Jerusalem
Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Avatar
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.