Her ses passagerer på vej ombord på et fly i Ramon-lufthavn i ørkenen nord for feriebyen Eilat. (Foto: Flash90)

Palæstinenserne får «egen» lufthavn

Nyt israelsk pilotprojekt giver palæstinensere i Judæa og Samaria mulighed for at rejse direkte til udlandet uden mellemlanding i Jordan.

De israelske luftfartsmyndigheder er gået i gang med et nyt pilotprojekt som vil give palæstinenserne i Judæa og Samaria (Vestbredden) mulighed for at bruge den israelske lufthavn Ramon nord for Eilat, skriver avisen Yediot Ahronot.

Projektet begynder ultimo august og vil i første omgang have fokus på flyruter til Tyrkiet, med AtlasGlobal og Pegasus som vil tilbyde ugentlige ruter til Istanbul og Antalya.

Det er israelsk-drusiske generalmajor Ghassan Alian i Israel Defense Forces’s Coordinator of Government Activities in the Territories (COGAT) som står bag ideen: – COGAT, Shin Bet og Israels politi har samarbejdet om at få sikkerhedsforanstaltningerne for initiativet på plads. De første palæstinensiske passagerer vil rejse fra Betlehem med bus direkte til Ramon lufthavn, siger Ghassan.

Palæstinenserne i Judæa og Samaria (Vestbredden) har ikke egen lufthavn og derfor rejser de normalt til Jordan og derfra videre ud i verden. Palæstinensere har adgang til at rejse fra Ben Gurion-lufthavn med særlig tilladelse. Adgangen til Ramon lufthavn vil både lette deres rejser til udlandet og gøre deres rejse billigere.

På nuværende tidspunkt vil palæstinenserne i Hamas-kontrolleret Gaza ikke få adgang til Ramon-lufthavn.

Ramon lufthavn ånede i 2019 og er opkaldt etter Ilan Ramon og sønnen Asaf. Ilan var Israels første astronaut og omkom i ulykken med den amerikanske rumraket Columbia i 2003. Ramon var også kendt for at være en af de israelske piloter som deltog i Osirak-angrebet mod Iraks atomanlæg i 1981. Asaf fulgte i sin fars fodspor og blev jagerpilot i Israels forsvarshær (IDF). Han omkom i en flyulykke i 2009.

Det har kostet omkring 3,3 milliarder kroner at bygge lufthavnen, men grundet Corona-krisen er lufthavnen ikke blevet brugt som planlagt. Snart vil rejsende kunne bruge lufthavnen til at rejse til Cypern, Polen og andre destinationer.

Israels anden internationale lufthavn, Ramon nord for Eilat åbnede i 2019. (Foto: Flash90)
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp