Search
Maskeret palæstinenser kaster benzinbombe i Judæa og Samaria (Vestbredden). (Illustrationsfoto: Flash90)

– Vigtigt at indføre israelsk lov for at stoppe de lovløse tilstande på Vestbredden

- Israel skal være konsekvent i at håndhæve sin myndighed i de landområder, der er under deres kontrol, siger Yechiel Shabiy.

Debatten om at indføre israelsk lov/hævde suverænitet over/annektere optil 30 procent af Vestbredden raser ikke længere lige så stærkt i Israel. På nuværende tidspunkt er fokus på anden bølge af Corona og den vanskelige økonomi. Men som MIFF skrev 27. juli kan tiltaget fortsat være aktuelt at gennemføre før det amerikanske præsidentvalg i november.

Siden midten af 1990’erne har ca 60 procent af Vestbredden (Område C) været under fuld israelsk kontrol. Yechiel Shabiy er forsker ved BESA-centeret og lektor i statskundskab ved Bar-Ilan universitetet. Ifølge Shaiby har Israel i alt for stor grad ladet lovløsheden herske i området. Shaiby kommer med følgende eksempler:

  • Når palæstinenserne i området skal fejre noget – uanset om det er et bryllup eller afslutning af elvernes eksamenperiode, skydes der med fyrværkeri. Ofte skydes der også ofte med lette våben mod israelske boligområder i nærheden. De Israelske myndigheder vender det blinde øje til den farlige, kriminelle praksis.
  • Private forbrændingsanlæg bruges i stor grad – trods tiltag fra miljømyndighederne og civiladministrationen. Forbrændingsanlæggene bliver lukket, men åbner blot igen samme sted.
  • Der er flere steder en jævn trafik gennem huller i sikkerhedshegnet. Det sker ofte foran IDF-soldater som blot står og ser til – der er ikke meget de kan gøre. Hvordan kan en håndfuld soldater håndtere hundredvis af indfiltratører på hvert sted?
  • Kontrolposterne på Vestbredden er blevet unødvendige og dyre løsninger (white elephants) som først og fremmest er nødvendige for chauffører som ikke kan komme igennem huller i sikkerhedshegnet. Chaufførerne sørger for transport af de flere tusind personer som kommer ulovligt ind i Israel.
  • Ulovlige veje bliver bygget, ofte blot få stenkast fra jødiske boligområder og hovedveje. Ingen ved hvad der transporteres på vejene.
  • I alle områder planter palæstinenserne mange kvadratkilometer oliventræer som forhindre jødisk bebyggelse og forhindre IDF i at kunne sørge for sikkerheden af de jødiske indbyggerer i området og giver terrorister let adgang til at angribe israelske mål. Tidligere PA-statsminister Salam Fayyad forsøgte at tage kontrol over de åbne dele af Område C, som officielt er under fuld israelsk kontrol. Nuværende statsminister Muhammad Shtayyeh er meget mere militant og støtter helt åbent terrorister og deres familier.
  • I løbet af alle døgnets timer høres der kraftige bønneråb fra højtalerne i moskéerne. Men det er ikke altid kun bønneråb der høres, der er også råb som opildner til vold mod Israel.
  • På Vestbredden er der mange arkæologiske steder som vidner om områdets jødiske historie. Systematisk palæstinensisk vandalisme og tyveri (eksempelvis ødelæggelse af rituelle bade og tyveri af sten fra oliepressere) undergraver beviserne på flere tusind års jødisk tilstedeværelse i regionen.
  • Corona-krisen udnyttes til at overtage jødiske oldtidsminder (eksempelvis den hasmonaæiske fæstning i Tel Aroma) og omdanner dem til turistmål for palæstinensisk «arv». Selv Josvas alter ved Ebal-fjeldet bruges til at tjene en fabrikeret palæstinensisk narrativ om palæstinensisk arv i området.

Det kan ikke fortsætte, konkluderer Shabiy. «Israel må entydigt håndhæve sin myndighed over de landområder som de kontrollerer og sørge for lovgivning som straffer de lovløse handlinger.»

Shabiy mener at de som planter oliventræer ulovligt skal betale en bøde og tvinges til at fjerne træerne selv. Religiøse forkyndere som opildner til vold og alle som bygger ulovligt skal anholdes. Ulovlige bebyggelser skal ødelægges, og nedrivnings-omkostningerne skal betales af bygherren. Palæstinensiske ledere som støtter terror bør få rejserestriktioner. Jo mere Israel ignorerer anarkiet og lovløsheden, jo højere pris vil landet betale. For bevis, behøver vi ikke se længere end til Negev, hvor Israel står impotent tilbage i mødet med øget lovløshed og alvorlig vold blandt beduinerne, afslutter Shabiy.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp