Search
Sådan kunne Israels Knesset komme til at se ud hvis palæstinenserne på Vestbredden og Øst-Jerusalem havde stemmeret. (Graf: Ha'aretz)

Hvis Vestbredden annekteres, kan Israels største parti blive arabisk

Hvad sker der hvis palæstinenserne på Vestbredden får stemmeret til Knesset?

Den israelske højrefløj taler med stadig højere stemme om at annektere hele eller en del af Vestbredden. Hvis Israel annekterer hele Judea og Samaria vil der komme et krav om at give palæstinenserne stemmeret til Knesset. Hvad vil der så ske med sammensætningen af ​​Israels Knesset?

Der er åbenlyst mange usikkerheder i svaret. Hvor mange palæstinensere vil deltage? Vil de arabiske partier have en fælles liste eller miste repræsentationen ved at små partier ikke vil nå over spærregrænsen? Hvor mange palæstinensere vil stemme på jødiske partier? Og vil jøder i Israel stemme anderledes hvis palæstinensere på Vestbredden får stemmeret til Knesset?

En af de største usikkerheder er hvor mange palæstinensere der bor på Vestbredden. De israelere som er ivrige efter annektering mener at der er under 2 millioner, måske endda under 1,5 millioner. De mener også at få palæstinensere vil vælge at søge statsborgerskab der vil give dem stemmeret. De palæstinensiske myndigheders statistiske centralbureau har skønnet at der i 2016 boede 2,9 millioner palæstinensere på Vestbredden.

I den Israelske avis Ha’aretz’ model tages der udgangspunkt i de anslåede 2,5 millioner palæstinensere på Vestbredden og Øst-Jerusalem.

Sådan ser Knesset ud nu, efter det seneste valg.


Hvis 40 procent af palæstinenserne på Vestbredden og Øst-Jerusalem deltog, og 95 procent af dem stemte for det arabiske parti, ville den israelske højrefløj blive svækket fra 55 til 48 pladser. Selv med Avigdor Liebermans parti (Israel Beiteinu), der har siddet på vippen efter de sidste to valg, kunne højrefløjen få flertal. Centrum-venstrepartiet Kahol Lavan kunne få flertal sammen med venstrepartierne og de arabiske partier.Hvis 60 procent af palæstinenserne på Vestbredden og Øst-Jerusalem deltog, kunne Israels største parti blive arabisk. Den israelske højrefløj ville blive svækket fra 55 til 45 pladser.Tallene viser hvorfor mange israelere, selv på højrefløjen, er skeptiske i forhold til at annektere hele Vestbredden.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp