Elever i Jerusalem skal lære arabisk

Elever i Jerusalem - første skoledag,1. september 2022. I år vil eleverne også lære arabisk. (Foto: Flash90)
Nyt uddannelsesprogram vil reducere sproglige og sociale barrierer mellem Øst- og Vestjerusalem.

Jerusalems kommune har indført undervisning i arabisk til jødiske elever i 30 skoler, skriver Times of Israel.

Undervisningsprogrammet som hedder Ahalan (betyder “hej” på arabisk. Ordet bruges også på hebraisk), vil blive undervist af 50 arabisktalende lærerstuderende. Organisationen Madrasa (betyder “skole” på arabisk), arbejder på at fremme undervisning i arabisk blandt jødiske elever følger med i programmet.

Jerusalems borgmester Moshe Lion hilser initiativet velkommen:

– Arabisk er et af de mest talte sprog i verden, i Israel og i Jerusalem. Ved at lære arabisk vil eleverne lærer om sprogets historie, rige kultur, og ikke mindst kunne tale og deltage i en konstruktiv dialog, siger han.

Ifølge Madrasa magler 95% af israelske-jøder evnen til at kunne kommunikere på arabisk. Det til trods for at 22% af Israels befolkning har arabisk som modersmål.

De arabisktalende lærerstuderende vil undervise i arabisk 4 timer ugentligt som løn vil de få et uddannelsesstipendiat (i Israel er der ikke SU og en videregående uddannelse er mod egenbetalt)

Målet med undervisningsprogrammet er at reducere sproglige og sociale barrierer mellem Øst- og Vest-Jerusalem (i den østlige del af byen taler de fleste arabisk, mens de fleste i den vestlige del af byen taler hebraisk. Arabisk og hebraisk nærtbeslægtede semitiske sprog.

Arabisk tilbydes i dag som valgfag i nogle israelske skoler

«Programmet har som mål at skabe en positiv forbindelse til det arabiske sprog, en forbindelse mellem øst og vest og mulighed for at kommunikere via sproget», skriver Jerusalems kommune.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem