Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan på vej til åbningen af det tyrkiske parlament 1. oktober. (Foto: Turkish Presidency)

Erdogan: – Jerusalem er vores by

Opsigtsvækkende udtalelser fra den tyrkiske præsident.

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan antydede i en tale under åbningen af det tyrkiske parlament at Jerusalem tilhører Tyrkiet, med henvisning til Det Osmaniske Riges kontrol over byen i store dele af moderne tid.

– I den by som vi måtte forlade i tårer under Første Verdenskrig, er det fortsat mulig at finde spor af osmanisk modstand. Jerusalem er vores by, en by af os, sagde Erdogan i talen til de andre tyrkiske politikere i hovedstaden Ankara, ifølge avisen Times of Israel.

Det Osmaniske Rige styrede Jerusalem fra 1516 til 1917. Det moderne Tyrkiet, efterfølgeren af Det Osmaniske Rige, har i årevis understreget at de har en varig tilknytning til den hellige by. De fordømmer regelmæssig det de kalder for Israels forsøg på at gøre byen «mere jødisk». De kom også med stærk fordømmelse af USA’s anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad.

Jerusalem har været Israels hovedstad siden landets grundlæggelse, og det jødiske folk har flere tusind års historie i byen. Det er dokumenteret gennem omfattende arkæologiske fund. Under sin tale i parlamentet brugte Erdogan lang tid på at klage over Jerusalems skæbne og palæstinenserne.

– En anden krise som vores land og vores nation følger nøje med i er Israels undertrykkelse af palæstinenserne og de forskellige praksisser som ikke respekterer Jerusalems privatliv, sagde Erdogan til landets politikere.

Præsident Erdogan under åbningen af det tyrkiske parlament. (Foto: Turkish Presidency)

– Spørgsmålet om Jerusalem er ikke et vanligt geopolitisk spørgsmål for os. For det første, det fysiske udseende af Den Gamle By, selve hjertet af Jerusalem, blev bygget af Suleiman I den store, med sine murer, bazarer og mange bygninger. Vores forfædre viste i flere århundreder respekt ved at holde byen højt agtet, sagde Erdogan videre.

Det palæstinensiske folk har boet i Jerusalem i «tusindvis af år», men de blev okkuperet og mistede deres rettigheder, fortsatte den tyrkiske leder. Erdogan lovede at «følge nøje med» i den palæstinensiske sag.

– Vi anser det som en ære på vegne af vores land og nation at adressere det palæstinensiske folks rettigheder, som vi har levet med i århundreder, på alle niveauer. Med den forståelse vil vi følge både den palæstinensiske sag, som er et blødende sår i den globale samvittighed, og spørgsmålet om Jerusalem, helt til dørs, sagde Erdogan afslutningsvis.

Det israelske udenrigsministerium har ikke ønsket at kommentere udspillet fra den tyrkiske præsident overfor Times of Israel.


Facebook
Twitter
Email
WhatsApp