– Netanyahu har politiske antenner som fortæller ham hvad der skal til for at vinde

Benjamin Netanyahu brugte de virkemidler der skulle til for at vinde.

Sejerskysset. Benjamin og Sarah Netanyahu fejrer valgnatten d. 10 april 2019. (Foto: Benjamin Netanyahus Twitter-profil)
Støtter du det jødiske folks ret til et nationalt hjemland? Klik her for at blive medlem af MIFF fra kun kr. 3, - om ugen

Alt tyder på at Likud-leder, Benjamin Netanyahu får mulighed for at danne en israelsk regering for femte gang. Næsten alle højrepartier han har brug for i en flertalskoalition har nu anbefalet ham som ny statsminister.

– Netanyahu har de politiske antenner som fortæller ham hvad der skal til for at vinde, hvad der er nødvendigt for at vække det politiske grundlag, og så går han efter det – intet kan holde ham tilbage, skriver Herb Keinon i Jerusalem Post. Han mener valgkampen var «styg», fordi den ikke handlede ret meget om sager og ideologi, men i stedet om personligheder.

Et af de virkemidler som Netanyahu brugte for at vinde var, at forhandle sig frem til et valglistesamarbejde mellem resterne af Bayit Yehudi og Otzmat Yehudit.

– Mange i Israel og i udlandet mener at Netanyahu dermed har slået sig sammen med anti-arabiske racister [i Otzmat Yehudit], noget som er ikke er godt for Israel og dets omdømme, skriver Keinon.

Valglistesamarbejdet som på engelsk hedder Union of Right-Wing Parties (URWP) faldt på plads efter Naftali Bennett og Ayalet Shaked trak sig ud af Bayit Yehudi og dannede deres eget parti. Både Bennett og Shaked har tidligere været Netanyahus medarbejdere, men røg uklar med ham på det personlige plan, måske først og fremmest med Netanyahus kone Sarah. Bennett og Shaked har også været blandt Netanyahus fremtrædende politiske modstandere, men nu ser det ud til, at de ikke genvælges til Knesset. Det er Netanyahu formodentligt godt tilfreds med. Onsdag morgen står Hayamin Hehadash med 3,14 procent tilslutning, hvilket er for lavt til at nå over spærregrænsen på 3,25 procent.

Et andet virkemiddel var at lægge sig tæt op af USAs præsident, Donald Trump. Nu vil Trump forvente hjælp til sit præsidentgenvalg i 2020, noget som sandsynligvis vil skabe større afstand mellem Israel og halvdelen af det amerikanske folk, og flertallet af de amerikanske jøder, som stemmer på Demokraterne.

Herb Keinon tror Netanyahu, i tråd med israelsk kultur, kommer til at håndtere konsekvenserne af sine virkemidler i valgkampen 2019 efterhånden som de dukker op. Nu var det vigtigste for ham at vinde endnu en gang, og det klarede han.

Tidligere artikelSådan ser mandatfordelingen ud i Knesset
Næste artikelAirBnB trækker boykot tilbage og dropper diskriminering af jøder på Vestbredden
Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Avatar
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.