Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

– Netanyahu har politiske antenner som fortæller ham hvad der skal til for at vinde

Sejerskysset. Benjamin og Sarah Netanyahu fejrer valgnatten d. 10 april 2019. (Foto: Benjamin Netanyahus Twitter-profil)
Benjamin Netanyahu brugte de virkemidler der skulle til for at vinde.

Alt tyder på at Likud-leder, Benjamin Netanyahu får mulighed for at danne en israelsk regering for femte gang. Næsten alle højrepartier han har brug for i en flertalskoalition har nu anbefalet ham som ny statsminister.

– Netanyahu har de politiske antenner som fortæller ham hvad der skal til for at vinde, hvad der er nødvendigt for at vække det politiske grundlag, og så går han efter det – intet kan holde ham tilbage, skriver Herb Keinon i Jerusalem Post. Han mener valgkampen var «styg», fordi den ikke handlede ret meget om sager og ideologi, men i stedet om personligheder.

Et af de virkemidler som Netanyahu brugte for at vinde var, at forhandle sig frem til et valglistesamarbejde mellem resterne af Bayit Yehudi og Otzmat Yehudit.

– Mange i Israel og i udlandet mener at Netanyahu dermed har slået sig sammen med anti-arabiske racister [i Otzmat Yehudit], noget som er ikke er godt for Israel og dets omdømme, skriver Keinon.

Valglistesamarbejdet som på engelsk hedder Union of Right-Wing Parties (URWP) faldt på plads efter Naftali Bennett og Ayalet Shaked trak sig ud af Bayit Yehudi og dannede deres eget parti. Både Bennett og Shaked har tidligere været Netanyahus medarbejdere, men røg uklar med ham på det personlige plan, måske først og fremmest med Netanyahus kone Sarah. Bennett og Shaked har også været blandt Netanyahus fremtrædende politiske modstandere, men nu ser det ud til, at de ikke genvælges til Knesset. Det er Netanyahu formodentligt godt tilfreds med. Onsdag morgen står Hayamin Hehadash med 3,14 procent tilslutning, hvilket er for lavt til at nå over spærregrænsen på 3,25 procent.

Et andet virkemiddel var at lægge sig tæt op af USAs præsident, Donald Trump. Nu vil Trump forvente hjælp til sit præsidentgenvalg i 2020, noget som sandsynligvis vil skabe større afstand mellem Israel og halvdelen af det amerikanske folk, og flertallet af de amerikanske jøder, som stemmer på Demokraterne.

Herb Keinon tror Netanyahu, i tråd med israelsk kultur, kommer til at håndtere konsekvenserne af sine virkemidler i valgkampen 2019 efterhånden som de dukker op. Nu var det vigtigste for ham at vinde endnu en gang, og det klarede han.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem