Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Netanyahu og højrefløjen ligger lunt i meningsmålingerne

Benjamin Netanyahu - Israels statsminister siden 2009. (Foto: GPO - Israels Government Press Office)
Benjamin Netanyahu - Israels statsminister siden 2009. (Foto: GPO - Israels Government Press Office)
Meningsmålingerne spår højrefløjen med Netanyahu i spidsen en sejr ved det kommende Knessetvalg d. 9 april. Læs mere om nogle af årsagerne hertil i artiklen.

Ifølge meningsmålingerne vil Benjamin Netanyahu (Likud) få 30 sæder ved det kommende valg. Haaretz melder endvidere, at det nye midterparti, Hosen L’Yisrael med forhenværende IDF general Benny Gantz forventes at få 22 sæder mens Arbejderpartiet (Ha’Avoda) forventes at få blot 4 sæder (spæregrænsen).

Det ser ud til at højrefløjen med Netanyahu som statsminister vil bevare magten ved det kommende valg til Knesset. Der sker store omvæltninger i israelsk politik og der er flere årsager til, at det sker netop nu.

Benny Gantz (Hosen L’Yisrael) har holdt sin debut tale. Umiddelbart hereafter voksede støtten til hans parti i meningsmålingerne for herefter at falde igen. Partiet har således ikke rokket ved vælgerstøtten til Likud eller de øvrige højrefløjspartier.

Miri Shalem, direktør for Institute for Zionist Strategies, vurderer i YnetNews, at højrefløjen har allerede vundet valget.

Hun påpeger bl.a., at Benny Gantz og tidligere finansminister Yair Lapid (Yesh Atid) forsøger at kapre stemmer fra højrefløjen. Mens Tzipi Livni, tidligere udenrigsminister, tidligere medlem af Zionist Union og stifter af partiet Hatnuah, har annonceret, at en to stats-løsning og oprettelsen af en palæstinensisk stat er vejen frem for Israel.

Som reaktion på Livni’s udtalelse meddelte Ha’Avodas formand, Avi Gabbay, at ethvert samarbejde med Livni ville stoppe og at han ville splitte hende fra Hatnuah. Der var flere årsager til opbruddet mellem Gabbay og Livni, men ifølge Miri Shalem var hovedårsagen den transformation som israelsk politik undergår for tiden. En omstændighed som betyder, at højrefløjen principielt har vundet valget allerede før stemmerne er landet i stemmeurnerne.

Ifølge Miri Shalem valgte Gabbay at opløse Zionist Union for at fokusere på de sociale problemstillinger fremfor konflikten mellem Israel og palæstinenserne. Gabbay udtalte det således “Folk ønsker forandring, de vil have nogen til at tage sig af dem, og det er derfor, jeg er her. ”

Selvom meningsmålingerne ikke ser lovende ud for Ha’Avoda vil partiet sandsynligvis nå over spærregrænsen. Anderledes ser det ud for Livni; hun forventes ikke at nå over spærregrænsen. Ifølge Miri Shalem er det prisen hun må betale for at være den sidste bannerfører for venstrefløjens verdenssyn.

Benny Gantz har valgt en anden strategi ved i sin debut tale at understrege behovet for, at højre- og venstrefløjen står sammen frem for at modarbejde hinanden. Derudover har han indgået et politisk samarbejde med Moshe Yaalon (tidligere IDF general) og hans parti Telem, tidligere kabinetssekretær Zvi Hauser og journalisten Yoaz Hendel. Ifølge Miri Shalem vil Gantz dermed undgå højrefløjens forsøg på at stemple ham som en venstrefløjs politiker.

Ydermere udtalte Yair Lapid allerede i 2015, at hans parti Yesh Atid er midtersøgende mod højre. For nyligt udtalte han desuden i en af sine taler, at palæstinenske flygtninge ikke bør have ret til at vende tilbage til deres hjem efter flugten i 1948, at Jerusalem ikke skal deles samt at der bør findes individuelle løsninger for Vestbredden og Gaza.

Spørgsmålet er, hvad der er tilbage af venstrefløjen i israelsk politik anno 2019? Hvis meningsmålingerne holder er der ikke meget tilbage.


Generel information om Knesset (det israelske parlament): Knesset består af 120 medlemmer som vælges for en 4 årig periode. Israel er et parlamentarisk demokrati, hvilket betyder at borgerne vælger deres repræsentanter til Knesset, som efterfølgende danner regeringen. Partiernes spærregrænse for at blive valgt ind i Knesset ligger på minimum 4 sæder.


Miri Shalem er CEO for “Institute for Zionist Strategies” og arbejder især med forbedring af vilkår for israelske kvinder. Hun er medlem af Reuven Rivlin’s “Israel Hope” styregruppe.

 

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem