Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Koalitionen bryder sammen. Knesset (det israelske parlament) opløses – og Israels regering udskriver valg til den 9. april 2019

Benjamin Netanyahu, 2018 (kilde US State Department via Flickr and Wikimedia Commons https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Benjamin_Netanyahu_2018.jpg)
Benjamin Netanyahu, 2018 (kilde US State Department via Flickr and Wikimedia Commons https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Benjamin_Netanyahu_2018.jpg)
Nu er det slut med tomme spekulationer. Den 20. Knesset opløses og israelerne skal til valgurnerne til april. Den definitive koalitionskrise blev affødt af uenighed vedrørende håndtering af militær værnepligt for de ultra-ortodokse mænd.

Nu er det slut med tomme spekulationer om hvornår der kommer valg i Israel. Koalitionslederne er lige blevet enig om at opløse parlamentet – den 20. Knesset – og udskrive valg til april.

Koalitionen var blevet svækket af adskillige sager i løbet af de sidste mange måneder. Regeringen blev dannet i maj 2015 og har hele tiden haft et meget snævert flertal. Den sidder nu kun på 61 pladser af de 120 i Knesset efter at daværende forsvarsminister Avigdor Lieberman trak sit parti, Yisrael Beytenu, ud af koalitionen.

Den definitive koalitionskrise blev affødt af uenighed vedrørende håndtering af de ultra-ortodokse mænds fritagelser fra militær værnepligt mens de læser fuldtid på en yeshiva (akademi for jødiske religiøse studier) – samtidigt med, at de enkelte yeshiva’er skulle straffes økonomisk hvis de ikke opfylder kvotaer for antallet af haredi mænd, som skal gennemføre værnepligten. Lovforslaget kunne have været et yderligere skridt på vejen mod at stille højere krav til de ultra-ortodokse om at deltage i at værne om Israel.

Regeringen siger i en erklæring, som blev offentliggjort af Netanyahus parti Likud, at den har besluttet at udskrive valg af hensyn til “budgetmæssig og national ansvarlighed”.

Netanyahu sidder i sin fjerde periode som statsminister, og hans regering bliver på plads indtil den nye er på plads efter valget. Næste ordinær valg skulle have fundet sted senest den 5. november 2019.

Netanyahu var statsminister i 1996-1999, og igen siden 2009. Den nuværende regering blev dannet i maj 2015. Personligt er Netanyahu blevet under pres i forbindelser med en række efterforskninger af påstået korruption. Men meningsmålingerne antyder, at han stadigvæk er meget populær blandt israelere, og at hans parti, Likud, vil forblive det største parti i Knesset efter valget.

Kilder – samt links til yderligere information og analyser
Israel to Hold Elections in April, Netanyahu’s Government Announces
Netanyahu tells coalition leaders: ‘If it’s too difficult to pass laws, we need elections’ ■ Announcement sends down Tel Aviv stocks” Haaretz, Noa Landau, Chaim Levinson, Jonathan Lis and Aaron Rabinowitz 24. dec 2018
NETANYAHU’S COALITION COLLAPSES; ISRAEL HEADING TO ELECTIONS IN APRIL” Jerusalem Post, LAHAV HARKOV, GIL HOFFMAN, 24. dec 2018
Israel to hold early election in April: Netanyahu spokesman” Reuters, Jeffrey Heller, 24. dec 2018
Coalition leaders vote to dissolve Knesset, go to elections Faction leaders agree to dissolve Knesset, go to early elections following impasse over draft law. Elections to be held on April 9th” David Rosenberg, Arutz Sheva 7 – Israel National News, 24. dec 2018
Ritzau har udgivet telegram som er bragt i BT og NordJyske.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem