Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

96-årig Holocaust overlevende laver aliyah til Israel

Familien tog imod 96 årige Michael Okunieff i Ben Gurion lufthavn. Mazal tov! (Foto: Arsen Ostrovsky @Ostrov_A, Twitter) 
Efter at have sagt farvel til sin kone, der er begravet på den jødiske begravelsesplads i Chicago opfyldte Dr. Michael Okunieff sin livsdrøm om at lave aliyah til Israel.Efter at have sagt farvel til sin kone, der er begravet på den jødiske begravelsesplads i Chicago opfyldte Dr. Michael Okunieff sin livsdrøm om at lave aliyah til Israel, skriver Yediot Ahronoth.

96-årige Dr. Michael Okunieff er begyndt at vænne sig til sin nye titel – israelsk statsborger.

Mange af Okunieff familiemedlemmer bor allerede i Israel og de ventede i Ben Gurion lufthavn for at tage imod ham. Ifølge Okunieff er hans datter, 10 børnebørn og 21 oldebørn en af hovedårsagerne til han har lavet aliyah så sent i livet, men det er ikke den eneste årsag.

Okunieff fortalte Yediot Ahronoth, at aliyah til den jødiske stat er opfyldelsen af en livslang drøm. Med et smil på læben sagde Okunieff at han er der for at “hjælpe Israel med at overleve.”

-Jeg elsker Israel og ønskede at bo i Israel. Jeg er glad for at være her og jeg prøver at hjælpe min familie så meget jeg kan, siger Okunieff.

Okunieff var praktiserende læge i USA i 67 år, indtil han blev pensioneret i en alder af 93 år.

Okunieff blev født i 1923 i Vilnius, Litauen. Han var 18 år, da nazisterne besatte regionen og tvang byens jøder til at bo i en ghetto. Derfra sluttede Okunieff sig til Fareynikte Partizaner Organizatsye oprettet af den jødiske partisan leder Abba Kovner.

De forsøgte uden held at gennemføre et oprør mod nazisterne. De flygtede fra ghettoen og gemte sig i skovene. Partisanerne fortsatte med at smugle jøder ud af ghettoen og bekæmpe nazisterne, indtil ghettoen blev afviklet i september 1943.

-Min farfar er formodentlig en af de sidste jødiske partisaner, der stadig er i live i dag. Han har altid fortalt os, at han var blandt de yngste, der kæmpede i organisationen. Abba Kovner var hans overordnede og han var venner med forfatter og historiker Chaim Lazar, fortæller barnebarnt David Perisko.

Ifølge Persiko hjalp hans farfar med at smugle ca. 75 jødiske børn i alderen fra 10-13 år fra Zakopane i Polen til Tjekkoslovakiet som var relativt sikkert for jøder. Han (Okunieff) ledte gruppen som en voksen og han var den eneste, der bar våben. Under deres flugt blev de beskudt af polakker, men heldigvis lykkedes det dem at krydse grænsen til Tjekkoslovakiet.

Persiko fortæller, at hans farfar fulgte med sine venner til USA efter krigen, men at han aldrig holdt op med at være en trofast zionist. 

-I 1947-1948 var min farfar, som på daværende tidspunkt læste på University of Munich, ansvarlig for våbenkøb på det sorte marked, som senere blev smuglet til Israel af en anden gruppe, siger Persiko.

Med hjælp fra Ministeriet for Aliyah og Integration samt organisationen Nefesh B’Nefesh har Okunieff realiseret sin drøm om at lave aliyah.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem