Ukraines præsident Volodymyr Zelensky. (Foto: Præsidentkontoret)

Hvad Israel kan lære af krigen mellem Rusland og Ukraine

Garantier er ikke papiret værd de er skrevet på.

Efter Sovjetunionens fald var en stor andel at atomvåbenkapaciteten placeret i det som blev den selvstændige stat Ukraine.. I december 1994 blev der indgået en aftale mellem USA, Rusland, Storbritannien og Ukraine [Budapest-aftalen]. Som en del af aftalen opgav Kiev sine atomvåben mod løfte fra Washington, Moskva og London om at «afstå fra trusler eller brug af militær styrke mod Ukraines territorielle integritet eller politiske uafhængighed». Alle tre lande loved desuden ikke at bruge deres våben mod Ukraine «bortset fra selvforsvar».

Ukraine opgav således en klar strategisk fordel og afskrækningskapcitet (omkring 1900 atomstridshoveder), i bytte for garantier. Inden 1996 havde Ukraine overført alle sine atomvåben til Rusland. Moskvas annektering af Krim i 2014 og invation af Ukraine i 2022 viser med al tydelighed at garantierner ikke var andet end tomme ord.

«Der kan læres flere lektier af Budapest-memorandumets sammenbrud. Vestlige demokratier er upålidelige og ustabile. Internationale aftaler som invbefatter opgivelse at strategiske fordele mod vage ‘forsikringer’ om udefineret fremtidig støtte er ikke det papir værd de er skrevet på. Til trods for at Ukraine havde en historisk stærk fjende ved sine grænser, betalte Ukraine en meget høj pris for Vestens fantasifulde ideal om nedrustning af atomvåben. Men da landet først havde betalt prisen, hang dem som havde presset på for at få aftalen i hus dem til tørre,» skriver Erielle Davidson i Newsweek.

Davidsom påpeger at Israel er blevet behandlet på liognende måde af vestlige demokratier. Jerusalem udsættes fortsat for pres om at opgive territoriel dybde med håb om at det vil få diktaturer og terrorister i området til at opføre sig ordentligt. Israel lærte sin lektie efter de trak sig helt ud af Gaza i 2005 og Syd-Libanon i 2000 – der fulgte ikke fred i kølvandet på Israels tilbagetrækning.

– Ukraine-krigen er en konsekvens af en fejlslået vestlig fredsproces – en feil som vores allieret Israel bør huske når den amerikanske og europæiske udenrikspolitisk elite beder Jerusalem gentage Kievs fejl, skriver Davidson.

Også Israel har lært af sin historie at internationale garantier ikke er papriet værd de er skrevet på. «Aftalers skal bygge på gensidige fordele – ikke abstrakte internationale garantier om fremtiden. Når den politiske kontekst ændrer sig, fordamper garantierne,» skrev David Makovsky i 2017. «Der findes ikke en garanti som kan garantere en garanti,» skal Israels premierminister Menachem Begin have sagt til USAs udenrigsminister Cyrus Vance.

Martin Sherman mener Israel bør drage følgende konklusion af krigen i Ukraine: Hvis Jerusalem tvinges af andre regeringer til at opgive et strategisk vigtigt territorium (eller andre strategiske fordele), kan det friste fjenden til at sætte gang i dødelige angreb, fordi Israel vil være meget mere sårbar og udsat end hidtil – Israel skal være forberedt på at ingen vil komme dem til undsætning.

Læs mere på MIFFs temaside Hvorfor Rusland og Ukraine ikke kan sammenlignes med Israel og palæstinenserne

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp