15. september 2020 underskrev Israels premierminister Benjamin Netanyahu normaliseringsaftaler (Abrahamaftalerne) med Emiraternes udenrigsminister Abdullah bin Zayed Al Nahyan, og Bahrains udenrigsminister Khalid bin Ahmed Al Khalifa. Donald Trump underskrev på vegne af USA som støttespiller af aftalerne. (Foto: Twitter)

Første multilaterale møde mellem højtstående embedsmænd fra Israel og seks arabiske lande

Takket være Abraham-aftalerne mødtes højtstående embedsmænd for første gang fra Israel, Egypten, Jordan, Emiraterne, Bahrain, Marokko og Sudan.

Igen og igen har MIFF skrevet om at samarbejdet mellem Israel og dets naboer har nået nye højder siden Abrahamaftalerne mellem Israel, Emiraterne, Bahrain, Sudan og Marokko blev underskrevet for blot et år siden, skriver Jewish Insider. Læs om Abrahamaftalerne HER. Læs også; Saudi-Arabien har fået sin første overrabbiner – klik HER.


Højtstående embedsmænd fra Israel og de seks arabiske lande som har normaliseret forholdet til Israel, mødtes for første gang i Emiraterne til det første multilaterale møde mellem højtstående repræsentanter fra de pågældende landene.

Den netop afsluttede konference som hedder N7 (N for normalisering, tallet 7 for antal deltagende lande). Værten for konferencen var Jeffrey M. Talpins Foundation og Atlantic Council.

Højtstående embedsmænd fra Emiraterne, Bahrain, Egypten, Jordan, Marokko, Sudan og Israel deltog i konferencen.

Det kom ikke frem hvem der deltog, men Israels viceudenrigsminister, Idan Roll og minister for regionalt samarbejde Esawi Frej Tweetede:


“Konferencen var meget vellykket og produktiv,” sagde Oren Eisner som formand for Jeffrey M. Talpins Foundation. “Det står klart for mig, at konferencen vil føre til reelle og håndgribelige resultater, fremme fremskridt, uddybe arabisk-israelsk normalisering og iværksætte initiativer til gavn for alle i regionen.”

Mens Israel har postet information om møderne på sociale medier, hemmeligholdelsen af konferencen viser med al tydelighed, at andre deltagende lande ikke kan være lige så åben mundet om deres normalisering med Israel.

”Vores mål var at identificere hullerne i normaliseringsprocessen og se, hvor vi kan hjælpe med at yde et bidrag. Vi kunne se at der allerede er gjort store fremskridt på det bilaterale område og vi vurderede derfor, at en multilateral tilgang kunne tilbyde merværdi til de involverede lande. Her var et hul i processen som vi kunne hjælpe med at udfylde,” sagde William Wechsler, seniordirektør Rafik Hariri Center and Middle East Programs at the Atlantic Council.

“Under konferencen talte folk om, hvordan man kan udvide og uddybe normaliseringen og maksimerer potentialet for de enkelte lande og regionen generelt.” Siger Wechsler.

Organisationerne har forpligtet sig til at afholde flere lignende arrangementer og håber, at antallet af deltagende lande vil stige.

Tirsdag sagde en højtstående embedsmand i det amerikanske udenrigsministerium i en briefing: ”Når det drejer sig om Abraham-aftalerne, støtter Biden-administrationen kraftigt stater som vil normaliserer forholdet til Israel. Vi bifalder indsats fra tænketanke, civilsamfund og andre for at fremme normaliseringsindsatsen.”

Kommentarerne fra USA faldt forud for udenrigsminister Tony Blinkens bilaterale og trilaterale møder med Israels udenrigsminister Yair Lapid og Emiraternes udenrigsminister Sheikh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.

For blot et par uger siden bagatelliserede Sudans udenrigsminister Mariam Al Sadiq Al Mahdi forholdet mellem de to lande. “Der er ikke tegn på normalisering med Israel… og der er ingen samtaler på noget officielt plan,” sagde han til The National.

Idan Roll Tweetede: ”Det er vores mål at have fokus på teknologisk uddannelse som vil hjælpe unge fra alle de involverede lande til at tilpasse sig ændringerne på arbejdsmarkedet og give dem flere muligheder, hvor de også kan engagere eksternt, som en integreret del af den højteknologiske industri.”

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp