Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Operation Northern Shield – Israel opdager og ødelægger endnu en angrebstunnel fra Libanon ind i Israel

Israelske soldater i gang med at ødelægge den tredje Hezbollah tunnel fra Libanon til Israel den 11. december 2018 (kilde: IDF Talsmænd - Spokesperson's Unit)
Israelske soldater i gang med at ødelægge den tredje Hezbollah tunnel fra Libanon til Israel den 11. december 2018 (kilde: IDF Talsmænd - Spokesperson's Unit)
Netanyahu advarer Hezbollah: Vi fortsætter indtil samtlig tunneller er ødelagt. Og forsøg på at stoppe os vil blive mødt med en utrolig stærk respons.

Det israelske forsvar, IDF, har afsløret en tredje Hezbollah tunnel, der rækker ind i israelsk territorium fra den sydlige Libanon. Det siger en talsmand i en pressemeddelelse tirsdag.

For en uge siden begyndte det israelske forsvar Operation Northern Shield, der sigter mod at ødelægge angrebstunnelerne fra Libanon og til Israel. Det menes, at den iranske støttede terroristgruppe, Hezbollah, planlægger at bruge tunnellerne til at angribe israeliske soldater og civile.

Siden operationen startede, har Israel afsløret og ødelagt to tunneler. Nu er en tredje tunnel nu afsløret. Arbejdet på tunnelen var ikke færdigt skriver avisen Ha’aretz. Ødelæggelsen skal forebygge, at der opstår en umiddelbar trussel mod Israel. Israel placerer ansvaret for disse angrebstunneller på den libanesiske regering. Eksistensen af sådanne tunneler er en grov krænkelse af FN Sikkerhedsråds Resolution 1701, som kræver, at det sydlige Libanon skal blive demilitariseret og afvæbnet.

I følge Times of Israel advarer Statsministeren Benjamin Netanyahu Hezbollah om, at Israels respons vil blive helt overvældende, såfremt man forsøger at forhindre ødelæggelsen af de grænseoverskridende tunneler, som i al fald indtil videre udelukkende foregår på israelsk territorium.

Hezbollahs angrebsplaner omfatter i øvrigt også raketter og missiler og granater. Iran sender Hezbollah stedse raketter, det skønnes at der nu er opstillet flere end 150.000 raketter og missiler langs Israels nordlige grænse.

Amos Harel giver yderligere baggrund i dagens Haaretz om forholdet mellem Libanon, Israel, og de international sikkerhedsstyrker (UNIFIL) siden 2000. Tunnelrne har deres oprindelse i boliger i libanesiske landsbyer, og Israel har i årevis bedt FN om at undersøge disse steder. FN vil ikke gøre det, fordi UNIFIL skal have meget solide beviser hvis den skal gå ind i private gårde. Amos Harel fremhæver bl.a. at samtlige aktører på den libanesiske side har noget at skjule. Hizbollah gravede tunnellerne, og overtrådte våbenhvileaftalerne. Den libanesiske hær, der modtager omfattende bistand fra USA og Frankrig, løftede ikke en finger for at forhindre Hizbollahs aktiviteter (og dets efterretningspersonale hjælper undertiden rent faktisk Hizbollah). Og heller ikke UNIFIL vil gøre noget. Amos Harel spår, at såfremt der er en direkte konfrontation langs grænsen, vil det i første omgang blive mellem IDF og den libanesiske hær – som i de to Libanonkrige. Men på sigt vil Hezbollah og dets iranske sponsor genoverveje udbredelsen langs den israelske grænse.

Andre kilder (på dansk og norsk) – og noter
Artiklen Se Hizbollah-terroristens ansigt, når han forstår at han er blevet opdaget – og se ham løbe i panik (5. december) indeholder baggrundsinformation om tunnelerne og hvad formålet er med Operation Northern Shield.
“Shield” = Skjold.
“Northern Shield” = Skjold i den nordlige Israel, langs grænsen til Libanon.
Se også MIFF.no: Militær operasjon i gang i nord: IDF ødelegger Hizbollahs terrortunneler. Tirsdag 4. desember startet det israelske forsvaret (IDF) en operasjon for å hindre at angrepstunneler som terrororganisasjonen Hizbollah har gravd inn i Israel fra Libanon kan bli en trussel.” samt Mener Hizbollah skulle bruke tunnelene til å beleire israelsk by. Terrorgruppen har planer om å ta deler av Galilea i en ny krig mot Israel.”

 

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem